foto

Tim Allen

  • nar. 13.6.1953 (66 let)
    Denver, Colorado, USA

Biografie

Timothy Allen Dick je rodák z Colorada, ale už čoskoro sa presťahovali rodičia a siedmi malí synovia do Detroitu. Tim študoval televíznu produkciu na Western Michigan University a na University of Detroit. Pracoval ako riaditeľ reklamnej firmy, pričom v scénkach, ktoré napísal, často aj hral. V rokoch 1984 – 2003 bol ženatý s Laurou Diebelovou, mali spolu jedno dieťa.

Koncom 70. rokov začal koketovať s povolaním kabaretného komika. Nikdy neúčinkoval v „pôrodnici amerických komikov“ zvanej „Saturday Night Live“. V nočných kluboch si ho všimli hadači talentov z televízie Showtime, pre ktorú následne nakrútil niekoľko programov (napr. „Tim Allen Rewires America“). Životnou rolou sa mu už začiatkom 90. rokov stal Tim Taylor, manžel emancipovanej ženy (Patricia Richardsonová) a otec troch nepodarených synov v sitcome MAJSTER TIM ako neschopný domáci majster s vlastným televíznym programom (o domácich prácach). Za túto rolu dobráckeho, akurát trochu nezmyslene (vzhľadom k svojim „schopnostiam“) namyslenému hrdinovi dostal Zlatý glóbus. Niekoľko epizód aj režíroval.

Aj kvôli tomuto seriálu nemal herec čas venovať sa celovečernej tvorbe. Ak sa aj naskytla takáto príležitosť, zväčša hral sympatických, trochu sebavedomých, ale inak pomerne neschopných hrdinov. Úspech zažil ako muž, ktorý preberie štafetu po Santa Clausovi vo vianočnom hite Johna Pasquina SANTA CLAUS. Ale keď sa o niekoľko rokov neskôr snažil naviazať na úspech tohto filmu sequelom, publikum už nereagovalo (a to je na rok 2006 ohlásená trojka). Obrovským úspechom boli jednotka aj dvojka animovaných zázrakov štúdia Pixar TOY STORY. Allen v nich prepožičal hlas hračkárskeho astronautovi Buzzovi (jeho súperovi a neskôr oddanému kamarátovi, kovbojovi Woodymu, zase Tom Hanks). Korene závratného úspechu filmov však ležali v spôsobe nakrúcania prevratnou počítačovou technológiou a prepracovaným scenárom, ktorý si zamilovali deti aj dospelí po celom svete. Otázne je, či sa Allen vráti aj do plánovanej trojky, ktorá by už mala vznikať mimo rodného Pixaru, ktorý sa rozišiel s distribútorom Disney Pictures (ten ale vlastní práva na nakrúcanie sequelov).

Z ďalších filmov Tima Allena menujme remake francúzskej rodinnej komédie, ktoré prebehlo znova v Pasquinovej réžii a volalo sa Z DŽUNGLE DO DŽUNGLE, komédiu FOR RICHER OR POORER, kde pred spravodlivosťou utiekol medzi Amenitov aj s rozhádanou bohatou manželkou (Kirstie Alleyová) alebo krimi komédiu KTO JE CLETIS TOUT?, kde si zahral gangstera. Síce sa mu zabarilo bláznivou komédiou Barryho Sonnenfelda VEĽKÉ PROBLÉMY, kde stelesnil jednu z pestrej galérie postáv, ktoré sa zapletú s nukleárnou bombou. Tento film doplatil na to, že mal mať premiéru krátko po „11. septembri“, takže premiéra bola napokon dlho odkladaná pre háklivý scenár (bomba v lietadle) a u nás film putoval priamo na video. Dostavil sa však aj priamočiary úspech a to rolou herca sci-fi seriálu, ktorého aj s ostatnými hercami unesú naozajstní mimozemšťania a žiadajú po nich, aby im pomohli bojovať proti nepriateľským emzákom (GALAXY QUEST).

Dodajme, že Tim Allen napísal autobiografiu „Dont´t Stand Too Close to a Naked Man“ a že za to, že sa z neho nikdy nestala plnohodnotná hviezda, si sčasti môže pravdepodobne aj sám problémami s drogami / alkoholom. A nie, s Woodym nemá nič.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2019 Toy Story 4: Příběh hraček
2018 Raubíř Ralf a internet
2017 El Camino Christmas
2014 Toy Story: Prehistorický (TV film)
2013 3 Geezers!
Toy Story: Strašidelný příběh hraček (TV film)
2012 Partysaurus Rex
2011 Havajské prázdniny
Krátké příběhy hraček
2010 Bláznivá svoboda
Toy Story 3: Příběh hraček
2009 Šest žen Henryho Lefaye
2008 Červený pás
2007 Divočáci
2006 Auta
Jak jsem se stal psem
Santa Claus 3: Úniková klauzule
Zoom: Akademie pro superhrdiny
2004 Jimmy Neutron: Win, Lose and Kaboom (TV film)
Vánoce naruby
2003 Tim Allen Presents: A User's Guide to 'Home Improvement' (TV film)
2002 Santa Claus 2
TVography: Home Improvement - A Half Hour of Power (TV film)
Velký průšvih
2001 K. O.
Kdo je Cletis Tout?
2000 Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins
1999 Galaxy Quest
Toy Story 2: Příběh hraček
1997 Vetřelec 007
Vidláci
Z džungle do džungle
1995 Toy Story: Příběh hraček
1994 ABC's 40th Anniversary (TV film)
Santa Claus
1992 Tim Allen Rewires America (TV film)
1991 Girl Who Came Late, The
Tim Allen: Men Are Pigs (TV film)
1989 Tropical Snow
1988 Na stojáka

TV seriály

2020 Poslední chlap (TV seriál)
How You Like Them Pancakes? (S08E21)
Extrasensory Deception (S08E20)
The Big LeBaxter (S08E19)
další epizody (21)
2019 Poslední chlap (TV seriál)
A Moving Finale (S07E22)
The Favourite (S07E21)
Yass Queen (S07E20)
další epizody (13)
2018 Poslední chlap (TV seriál)
The Gift of the Mike Guy (S07E09)
HR's Rough n' Stuff (S07E08)
Dreams vs. Realty (S07E07)
další epizody (9)
2017 Poslední chlap (TV seriál)
Shadowboxing (S06E22)
Bad Heir Day (S06E21)
Heavy Meddle (S06E20)
další epizody (11)
2016 Poslední chlap (TV seriál)
My Name is Rob (S06E11)
Help Wanted (S06E10)
Precious Snowflake (S06E09)
další epizody (22)
2015 Poslední chlap (TV seriál)
Gift of the Wise Man (S05E11)
The Puck Stops Here (S05E10)
The Gratitude List (S05E09)
další epizody (22)
2014 Poslední chlap (TV seriál)
Wedding Planning (S04E11)
Outdoor Man Grill (S04E10)
Changing Light Bulbs (S04E09)
další epizody (22)
2013 Poslední chlap (TV seriál)
Elfie (S03E11)
Spanking (S03E10)
Thanksgiving (S03E09)
další epizody (22)
2012 Poslední chlap (TV seriál)
Putting a Hit on Christmas (S02E07)
Circle of Life (S02E06)
Mother Fracker (S02E05)
další epizody (20)
2011 Poslední chlap (TV seriál)
The Passion of the Mandy (S01E11)
Last Christmas Standing (S01E10)
Guess Who's Coming to Dinner (S01E09)
další epizody (11)
1999 Kutil Tim (TV seriál)
Vstupenka do zákulisí (S08E28)
Velké finále Kutila Tima (3. část) (S08E27)
Velké finále Kutila Tima (2. část) (S08E26)
další epizody (16)
1998 Všichni starostovi muži (TV seriál)
Správná ledvina (S03E09)
Kutil Tim (TV seriál)
Jak vyzrát na škvrňata (S08E12)
Doma na svátky (S08E11)
Musíme si pomáhat (S08E10)
další epizody (26)
1997 Kutil Tim (TV seriál)
Ničím nezkalené Vánoce (S07E11)
Zadejte se, prosím (S07E10)
Díkuvzdání (S07E09)
další epizody (24)
1996 Kutil Tim (TV seriál)
Všude dobře, doma nejlíp (S06E12)
Blues pracujícího muže (S06E11)
Měj trochu slitování (S06E10)
další epizody (26)
1995 Kutil Tim (TV seriál)
Předvánoční let (S05E12)
Když přijede matka (S05E11)
Doktor v domě (S05E10)
další epizody (26)
1994 Kutil Tim (TV seriál)
Noc předtím, než vypukl chaos (S04E12)
Někdo to rád rychlé (S04E11)
Starý učitel dílen (S04E10)
další epizody (25)
1993 Kutil Tim (TV seriál)
To byla rána před Vánocemi (S03E12)
Spor o názor (S03E11)
Mrazivé chvíle (S03E10)
další epizody (25)
1992 Kutil Tim (TV seriál)
Sním o bílých Vánocích (S02E12)
Opuštěná rodina (S02E11)
Byli jsme na obědě (S02E10)
další epizody (24)
1991 Kutil Tim (TV seriál)
Šťastné a veselé (S01E12)
Kdopak to nemluví (S01E11)
Učení mučení (S01E10)
další epizody (12)
1990 ABC TGIF (TV seriál)

Dokumentární

2019 Never Surrender: A Galaxy Quest Documentary
No Safe Spaces
2013 Back to the Moon for Good: Planetarium Dome Show - vyp.
2012 Adventures of the Penguin King
David Attenborough: Příběh tučňáka
Šimpanzi
2010 I Am Comic
2008 Be Funny - a.z.
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Fired!
Příběh Pixaru
2004 Jízda (TV seriál)
2003 Christmas from Hollywood - a.z.
Top Speed
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
2000 The Beatles Revolution (TV film)
The Story Behind 'Toy Story'
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
1998 Great Christmas Movies, The (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1994 Divy minulosti (TV seriál)
1993 Ultimate Driving Challenge, The (TV film)
1988 What Do You Say to a Naked Lady?

Režijní filmografie

Filmy

2010 Bláznivá svoboda

TV seriály

2020 Poslední chlap (TV seriál)
Break Out the Campaign (S08E10)
2019 Poslední chlap (TV seriál)
The Passion of Paul (S07E19)
1999 Kutil Tim (TV seriál)
Nabubřelý doktor (S08E22)

Scenáristická filmografie

TV seriály

1994 Kutil Tim (TV seriál)
Co vidíš, to dostaneš (S03E23)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(78)