Zajatí vesmírem

Drama / Sci-Fi

USA, 1969, 134 min

John Sturges

• Houdini

Oscar 1 : Speciální vizuální efekty + 2 nominace: Kamera, Zvuk(19.3.2004)

Vždycky je tam hurikán, manželky astronautů málokdy. Ze šroubovanýho sovětskýho finále museli během "Summer of Love" stříkat blahem.(15.10.2011)

Zajatí vesmírem (Marooned) by šel ve zkratce popsat jako starší verze Apolla 13 z roku 95. Podobnost je pochopitelně zarážející, na druhou stranu tématika vesmíru a problémů v něm je v podstatě téma, bez možnosti výrazně měnit příběh nebo postupy. John Sturges však není žádné béčko (kdo viděl třeba velký útěk ví své) a tak předvádí s filmem příjemné kousky i s problematickou délkou 134 minut, která byla i pro A13 trochu problematická. Pomáhají mu však velmi dobří herci, v čele s Gregory peckem, Richardem Crennou a Genem Hackmanem (sakra, ta jeho postava je protivná....). Potěšil i pohled do "zákulisí" a skutečných motivů v rozhodování prezidenta USA v podobných situacích. Mnohé také překvapí konec, který je však vzhledem k celému filmu trochu (nechci říct nesmyslný, ale spíše) kostrbatý (protože vytváří mnoho dalších otázek...). Přesto velmi příjemná a kvalitní vesmírná podívaná, která má pochopitelně pro dnešního diváka již "vtipné" vizuální efekty. PS:vzhledem k oscaru za vizuální efekty pro snímek 2001: Vesmírná oddysea je pochopitelné, že o rok později Marooned dostalo stejnou cenu za stejné efekty:)(5.11.2009)

Rozpočet $8miliónovTržby USA $4,350,000Tržby Celosvetovo $-(9.12.2009)

Rozhodně jeden z nejlepších "reálných sci-fi filmů", co jsem viděl. Zajati vesmírem jsou místy obrovská psychologická ždímačka, která tedy alespoň na mě zapůsobila setsakra silně. Vynikající herecké výkony v čele s bezmocným a vystresovaným Genem Hackmanem, tísnivá atmosféra, scény, ve kterých se toho sice moc neděje (první start), ale nějakým záhadným způsobem jsou napínavé, hudba - jestli se tomu dá vůbec tak říct, stále působivé vizuální efekty... To všechno přispělo k mé takřka absolutní spokojenosti. Až jsem litoval, že film nebyl o něco delší a některé věci, kterých se dotkl jen okrajově (příprava záchranné rakety), více nerozpitval... Pohříchu neznámý snímek za pět hvězd.(12.7.2011)

Předem děkuji za tip D.Moorovi. Příjemné připomenutí atmosféry sci-fi filmů šedesátých let. Pomalu plynoucí děj, dlouhé záběry, záhadné pazvuky vesmíru a prapodivné tóny industriální hudby budoucnosti. Bez těchto ingrediencí se žádný film té doby a tohoto žánru neobešel. Mělo to (a stále má) rozhodně své kouzlo. Díky těmto filmům si může dnes člověk uvědomit, co v začátcích letů do vesmíru lidé dokázali a hlavně s jakým vybavením. Jako bych už slyšela zvídavé dotazy dětí: "Páni, ti filmaři si ta zařízení představovali ale srandovně, taková neohrabaná, veliká". A překvapující odpověď: "Ale to si ti pánové nevymysleli, to se opravdu používalo".(12.8.2011)

• RHK

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/.(6.11.2011)

Mám rád takovéhle filmy...pohled z výšky nad Zem, nad kterou zrovna vychází slunce, kosmonauti obklopeni tichem se pomalu pohybují v nekonečném prostoru... je v tom dobrodružství i romantika. Příjemně mne překvapilo finální vyhrocení jinak dle očekávání plynoucího příběhu.(18.4.2010)

Technická stránka filmu je dobrá, čomu svedčí aj Oscar za triky, príbehovo nie veľmi napínavé či pútavé, ale rozhodne zase nie nudné.(26.3.2011)

Slušný potenciál a sympaticky detailní pojetí příběhu co se technické stránky týče. Čímž se chci přiznat, že jsem se v té změti skratek a termínů vůbec neorientoval :) Slušně budovaná beznaděj, stejně jako herci a tak je škoda poněkuď přepáleného závěru, který k celkovému ladění filmu vůbec nesedí. Tématicky podobné Apollo 13 zůstává jednoznačně nepokořeno.(21.6.2011)

Na rok 1969 pane jo, myslím že film ocení hlavně chlapi...(6.3.2012)

• mikulem

Slibně rozjeté psychologické drama se skvělým obsazením se ke konci nechtěně mění v parodii na sci-fi. Nemůžu si pomoct, ale nejvíc mi to připomínalo ARMAGEDON; sice míra patosu tu ještě není tak velká, ale ke konci už se vrší různé nesmysly, včetně celé té záchranné mise, která je prostě za hranicí uskutečnitelnosti. Závěrečný výstup do kosmu je opravdu vrchol. Věřím, že jisté rozpaky bych cítil už při premiéře v 60. letech, a léta je jen znásobila. Zatímco 2001: VESMÍRNÁ ODYSEA je dodnes proklatě aktuální a přesná, tenhle film hodně zestárnul.(17.1.2011)

Reálné a po všech stránkách vyspělé přesto nedoceněné sci-fi. Od J. Sturgese jsem shlédl jen kulty SEDM STATEČNÝCH a OREL PŘISTÁL a ani do třetice nejsem zklamán. Nevadí mi delší stopáže i zde se nějáká ta vata najde ovšem nejedná se o (zá)vadu na kráse. Podobnost s dalšímy filmy není taky na škodu a z Lee Grantové se jen ztěží dají spustit oči. Technicky i trikově velmi zdařilá podívaná se zvučnýmy jmény se zajímavým závěrem. K hereckým výkonům stroze vyřknu že G. Peck mi zde docela vadil a G. Hackman nezvykle v roli labilního astronauta mi nějak nesedl ale to jen tak bokem. Pro fandy sci-fi a kosmologické tématiky je tohle drama povinnost!(5.2.2012)

Peklo v komorním podání. Nekonečné záběry tří kosmonautů, jež jsou uvězněni na oběžné dráze. Je tu jistá podobnost s filmem Apollo 13, oproti němu zde však chybí tempo. Nekonečně se vlekoucích 134 minut za přispění dokonalých výkonů úpějících herců diváka zmučí až na hranice možností. Dnes už spíš humorné trikové záběry asi nikoho neohromí, některé situace jsou ve filmu mírně nelogické, jiné, kterých se film dotýká jen okrajově, by naopak bylo možno více rozvinout. Skvělé, nikoli však zábavné ...(27.7.2010)

Zajímavá a poutavá podívaná na cestě někde mezi 2001: Vesmírnou odysseou a Apollem 13.(19.3.2007)

• DANAT

Nemecky nazov: Verschollen im Weltraum(17.6.2010)

I přes to jak je to kvalitní a napínavé drama má jednu velkou slabinu a to je délka lehce přes dvě hodiny, což mě pomalu zabíjelo stejně jako astronauty nedostatek kyslíku.(13.4.2012)

Tak tenhle film údajně odstartoval spolupráci USA - SSSR v kosmu.(20.1.2008)