Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tři astronauti se chystají vrátit na Zemi poté, co strávili několik měsíců na vesmírné stanici. Zjistí však, jejich lodi nefungují návratové rakety. NASA nejprve zamýšlí zanechat je jejich osudu na oběžné dráze, nakonec však vyšle záchrannou výpravu. Plány komplikuje hurikán blížící se ke startovní rampě a docházející zásoby kyslíku v kabině astronautů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Takové Gravitační Apollo 13 s přepálenou stopáží a lehkou unylostí, ale přesto si to u mě vysloužilo ke 3* ještě +0,5* za svoji historickou hodnotu :) Na film ze '69 skutečně několika drobnostmi (no, drobnostmi :) překvapivé - třeba v těch opomenutých příbuzných za sklem, kteří to jen nechápavě za sklem opomenuti sledují a jen tuší nejhorší. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne porovnateľné s Apollom 13, možno trocha slabšie. Síce nejde o môj preferovaný námet, avšak film ma svojimi formálnymi prostriedkami dokázal zaujať, po obsahovej stránke už trocha menej. Naozaj je obdivuhodné, ako je snímok vzhľadom na rok svojej výroby výborne technicky zvládnutý. Prospelo by však, keby tam bolo menej technických termínov a náležitostí čo sa týka štartu a obsluhy rakety vo vesmíre. Namiesto toho sa tu mohlo lepšie pohrať s jednotlivými postavami a venovať viac času ich psychológii. Minimálne by to pomohlo emotívnej a atmosferickej stránke, ktoré tu dosiahli ledva priemernú úroveň. 70/100 ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsou to sice slabé 4*, ale celkem zasloužené. Vadí mi, že jsme na začátku hnedka vrženi do situace, bez toho, aniž bychom více poznali ty tři astronauty, protože ze začátku jenom o nich víme to, že to jsou astronauti, až později se o nich začne ukazovat něco víc. Tenhle fakt může způsobit, že to někomu bude působit utahaně a bude ho to nudit, ale i když mi to vadí, i tak mě to spíš bavilo než nudilo. Finále to má navíc dost napínavé a dokonce tu Sověti nejsou zlo, právě naopak (!), což je u amerického filmu z doby studené války dost překvapující. Technicky je to dost na úrovni, samozřejmě na rok 1969. Nakonec ty slabé 4* dám, jelikož ten konec je opravdu dost napínavý. Jenom mě překvapuje, že jsem na tenhle film narazil až teďka a neobjevil jsem ho někdy dřív. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Namet "ztroskotani" ve vesmiru je slibny a sceny s uvizlou posadku patri k vrcholum tohoto snimku. Bohuzel je zde ale velky duraz kladen predevsim na "vedecky" aspekt sci-fi a tak povetsinu casu sledujeme sahodlouhe deni v ridicich stanicich na Zemi. Ze snahy vytvorit realisticky obraz vesmirneho programu tak vznikl bezkrevny suchar plny nesrozumitelneho vedeckeho zargonu. Je s podivem, ze i z neceho tak fascinujiciho jako je start vesmirne lodi se tomuto filmu podarilo udelat absolutni nudu (predevsim prvni start zachranne lodi je temer k nepreziti). Paradoxne, navzdory veskere realisticnosti se snimek neubrani rozlicnym nelogicnostem a nesmyslum--za vsechny priklady postaci ponekud rozpacite, politicky korektni rozuzleni. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Snímka akoby predznamenávala vlnu katastrofických diel nasledujúcej dekády. Zároveň tu išlo aj o pacifistické posolstvo, ale na to politici bohužiaľ príliš nereagovali. Takže aj Apollo 13 alebo Gravitácia majú svojich predchodcov a taktiež aj kvázi doku-drámy-thrillery typu United 93. Sturges si je tohto prístupu vedomý a chce, aby divák občas zabudol, že sleduje hraný film. K tomu ale príliš nesedia rozhovory s manželkami, ale zase dá sa pochopiť, že štúdio muselo myslieť na širšiu divácku obec. Len ich radšej malo rozptýliť do celej druhej polovice a nie hneď za sebou. Zároveň má Marooned čo povedať aj dnešnému divákovi. Obsesia cestovania do vesmíru, či skôr do blízkosti Zeme, sa v podstate skončila a vesmír dnes znamená hlavne jeho pozorovanie zo Zeme. Priority výskumu sa tak, možno dosť nečakane, ale logicky, zmenili. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Priemerná dĺžka záberu = 8 sekúnd. (westerns)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama