Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý, ještě nedostudovaný právník Rudy Baylor, se dostává k případu, který na první pohled vypadá prostě a průhledně. Čím více se s ním seznamuje a čím více poznává své klienty, tím více odkrývá kolosální řetěz pojišťovacích podvodů, v němž jde především o obrovské zisky na úkor zdraví lidí. Rudy si uvědomuje, že narazil na ojedinělý případ v historii civilního práva, že jde o miliony, ale také o holou existenci. Protivník je až příliš silný a sebevědomý. Proti mladému a ještě nehotovému právníkovi stojí jeden z nejlepších státních obhájců USA. (Vapet Production)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (351)

tron 

všechny recenze uživatele

"Mali by ho zastreliť. Chlapa, ktorý zmláti ženu baseballovou palicou, by mali zastreliť.“ – „O čom to hovoríš? Mňa predsa nezmlátil.“ – „Ale je to len otázka času. Videl som policajné spisy, lekárske záznamy. Je len otázka času, kedy tú palicu použije na teba. Potom to bude rýchle. Dva tri údery do lebky, to stačí. A budeš mŕtva. Máš staršieho brata alebo otca?“ – „Nie, prečo?“ –„Pretože keby si mala, toho hajzla by si našli a zlomili mu väz.“ Prvý raz som ČARODEJNÍKA z produkcie Michaela Douglasa videl okolo roku 2000 na VHS. Páčil sa mi. Keď som sa k nemu najbližšie dostal, písal sa rok 2010 a veľa sa toho v mojom živote zmenilo. I môj vzťah k tomuto filmu. Už nemôžem povedať len, že sa mi páči. Musím povedať, hoci je to nespisovné, že sa mi HROZNE páči. Veľmi dobrý Matt Damon, zábavný Danny DeVito, Mickey Rourke je dokonca taký skvelý v roličke šéfa skorumpovanej advokátskej firmy, až si prajete, aby jeho Žralok Stone v závere nečakane napochodoval do súdnej siene a rozniesol všetkých tých zmrdov v čele s ukážkovým mamrdom Jonom Voightom na hnoj, zahrabal a pomočil. Nestane sa, ale to, ako režisér Coppola pracuje s hercami, mi umožnilo takmer až dojemne si spomenúť na doby, kedy robil pecky ako KRSTNÝ OTEC 1 – 3, DRACULA alebo APOKALYPSA. Každý z hercov, i na maličkom priestore, dostal krásnu príležitosť uhrať to svoje, od Virginie Madsen cez Roya Schneidera v doma štrikovanom pulóvri po Dannyho Glovera. Súdne scény sú zrežírované napínavo i pre laika, ktorý v súdnej sieni našťastie nikdy nebol, „smutné scény“ majú ďaleko k tradičnému hollywoodskemu citovému vydieraniu a len čo sa na chvíľku oslobodíme od vyčerpávajúceho procesu, Coppola si nájde čas aj na humor a pôsobivú vedľajšiu líniu s výbornou Claire Danes. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich filmu z pravnickeho prostredi o jedne bezskrupulozni pojistovne a chlapci, jenz zemrel na leukemii kvuli zamitnutemu pojistnemu naroku. Brilantni Matt Damon i DeVito, jehoz role jako jedina ve filmu ma i zabavnou stranku, ktera je k jistemu odlehceni nutna. A atmosfera ze soudni sine je misty opravdu hutna.. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Žánrově čistá oldschoolovka, která nevyvolá tolik emocí a nadšení díky stárnoucímu syndromu, kdy spoustu věcí, které tu byly trendy už jsou dneska jinak. Mám na mysli především archetypální styl charakteru advokáta mafiána Mickeyho Rourka, ale i tak je to hlavně herecky podmanivý film, kde hlavní vítr do plachet udává pro změnu naprosto nadčasový a přesně trefený právník velké korporace John Voight. Damon hraje typického hledače sebe samotného s potenciálem, což si ostatně ten rok zahrál dvakrát a jde mu to vcelku v pořádku. Určitě je to film který reflektuje zajímavou politiku velkých podniků a jejich legislativních kliček, stejně tak jako zobrazuje soudy, stání a argumentaci advokátů hmatatelněji než spousta jiných právnických filmů. Coppola to však jako obvykle šíleně dlouho rozjíždí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keby Coppola ukončil svoje režisérske remeslo týmto skvostom, bolo by to asi najdôstojnejšie ukončenie kariéry vo filmovom priemysle. Pekelná právnická dráma s hviezdnym obsadením, potešil ma hlavne môj favorit Rourke. Nenápadná nápadom, no o to nápadnejšia výsledkom. Perfektné súdne finty, dojemná záverečná reč, ktorá dojme aj drevorubača a výborne zamatovo zabalený nehollywoodsky hapy-end. 85%. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Hutné drama z americké soudní síně, které díky sympaticky idealistické postavě Matta Damona udržuje naději na zdárný konec až do svého finále. Coppolovi se díky jeho umu a typově takřka „čistému“ charakteru Rudyho Baylora podařilo celý příběh podat stravitelně a lidsky – s ohledem na to, jak (ne)stravitelné a nelidské praktiky se tu odehrávají. Vedlejší linka s Claire Danes je výborná a plně dokresluje Rudyho charakter, který se jako hedvábná nit line celým filmem. Závěrečná naléhavost a gradace soudního líčení je působivá, nicméně těm nejsilnějším žánrovým zástupcům (Čas zabíjet a Philadelphia) „jen“ dýchá na záda. [85%] ()

Galerie (73)

Zajímavosti (9)

  • Scéna, kde Danny DeVito prebudí Matta Damona zo spánku na lavičke, bola natočená na prekvapenie Matta, ktorý vtedy naozaj spal po natáčaní. (MDesign)

Související novinky

Francis Ford Coppolla se vrací!

Francis Ford Coppolla se vrací!

25.09.2005

Už je tomu osm let, co Francis Ford Coppolla natočil svůj poslední film Vyvolávač deště. Od té doby se tvůrce takových děl jako Kmotr nebo Apokalypsa věnoval produkci, díky níž například spatřilo… (více)

Reklama

Reklama