Reklama

Reklama

Třináct životů je film podle skutečné události, kterou sledoval celý svět. Strhující výpověď o záchraně thajského chlapeckého fotbalového týmu, který po přívalovém dešti zůstal uvězněn v zaplavené jeskyni Tham Luang. (Prime Video)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (349)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale je to zatraceně nadhodnocené. Je to sice řemeslně skutečně dobře natočené a zahrané (speciálně bych vypíchnul Mortensena), ale jinak je to ve výsledku takové to tuctové, formálně zkostnatělé a generické drama podle skutečných událostí, které se vyhýbá čemukoliv kontroveznímu či konfrontačnímu (kde je sakra poblázněný spasitel Musk, který tam tenkrát naběhnul se svýma technokratickýma teoriema o všespásných miniponorkách a když mu je zavrhli, tak začal záchranáře obviňovat z pedofilie? Kde jsou novinářské hyeny?), nevyvaruje se dramatickým klišé (samozřejmě, že ty stříkačky prostě musely vypadnout..) a úplným šulinovinám (jasně, že starej, moudrej vesničan musel ukazovat mlaďochům z města jak je bambus kurva dutej a když se rozřízne, tak se dá použít ke svodu vody namísto plastové trubky.. JASNĚĚ!! ).. Dobrota, humanismus, obětavost, solidarita, hrdinství, nic víc v tom nenajdete.. Příběh je to silný, ale myslím, že zpracování přišlo příliš brzo.. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Imagine chodit večer do 3km hluboký jeskyně – ale co taky čekat když máš IQ 13, což je stejně kolik má 13 hráčů fotbalu. Prostě další z řady "podle skutečné události" generickejch filmů – nic víc či míň. Ron Howard by se na to už měl vykašlat a jít do důchodu, ten člověk už nic kvalitního nenatočí. No a skoro 150 minutová stopáž je fakt přepal.... každopádně Aragorn jako podvodník je ale i tak pořád sexy. ()

Reklama

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Pár drobností oproti skutečnosti bylo (pro mě trochu zbytečně) pozměněno, to však vůbec nic nemění na tom, že jde o neskutečně poctivý kus filmařiny s naprosto přesnými hereckými výkony, kde žerete každý nádech a pohled jako by bylo poslední. Velice se mi líbilo zaměření na potápěče oproti zachraňovaným, i když to divácky nemusí být nutně vděčnější. Majstrštyk. Víc filmů s takto dokumentárním feelingem. Už Chernobyl ukázal, že po takovýchto snímcích je hlad a já je teda dost žeru. 92% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúco strhujúce a aj keď film má dve a polhodiny, vobec to nie je nudné, práve naopak. Ma to silný drive a bravúrnu pútavosť. Štýl natočenia je pohlcujúci a neskutočne realisticky natočený. Nič podobne o záchrannej akcii pod vodou som asi ešte nevidel, aspoň nie aby som pri nej mal taký skľučujúci pocit. Herecky je to tiež bravúrne zvládnuté a to hlavne Viggo Mortensen bol ukážkový. Ale film sa opieral hlavne o skvelú kameru i réžiu. Ron Howard to naozaj vie. Je tu naozaj všetko, čo by mal mat takýto film, a to odhodlanosť postav, súcit divákov a silno dramatické sceny. Je tu pomalší rozbeh, ale zato s dramaticko napínavým stredom a  koncom. Zatial silne 4*, ale určite si tento film budem chcieť zopakovať a hádam pôjdem i na najvyššie hodnotenie.. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Loňská Záchrana je více o nejistotě, rizicích, neznámých, motivacích a charakterech. Díky tomu, na dokument oproti celovečeráku paradoxně, funguje lépe po stránce tenze a emocí. Ovšem není to "kdo s koho". Naopak se oba počiny skvěle doplňují a má smysl vidět oba. I když víte "co a jak". Ovšem ani Howardův snímek na nedostatek tenze netrpí. Výše uvedené totiž ani v nejmenším neznamená, že by to snad nebyla odsýpající klaustrofobická pecka s perfektní technickou stránkou. Sympaticky to nesklouzne k hollywoodské přibarvené pohádce; a prostor by na to byl. Což s ohledem na to, kdo zatím stojí, je setsakra úspěch sám o sobě. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Colin Farrell (John Volanthen) a John Volanthen často mluvili přes Skype. Farrell se dal na dálkový běh, což je Volanthenův koníček. Na konci natáčení se Farrell zúčastnil maratonu v Brisbane. (mikki089)
  • Při přípravě na svou roli Johna Volanthena absolvoval Colin Farrell potápěčský kurz, ze kterého získal kvalifikaci. (mikki089)
  • Natáčalo sa v Thajsku a Austrálii. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

15.08.2022

Studia MGM a Warner Bros. Pictures uzavřela novou několikaletou smlouvu, podle níž v budoucnu přeberou Warneři zodpovědnost nad mezinárodní (tedy mimo USA) filmovou distribucí MGM. To mělo doposud… (více)

Reklama

Reklama