Reklama

Reklama

Vzdálené světy

  • USA Two Distant Strangers
Krátkometrážní / Drama / Sci-Fi
USA, 2020, 32 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Po cestě domů za svým psem se muž zasekne v časové smyčce a pořád dokola prožívá osudný konflikt s policajtem. (Netflix)

Recenze (37)

liskam odpad!

všechny recenze uživatele

Černoch co se chová jako běloch, myslí na svoje zvířátko které krmí po dvou keksíkách. A bělošský policajt které se chová jako neústupnej černoch. Celkově provedení není úplně špatné. Ale důvody, podtext a myšlenka je velice špatná. Nejsem rasista, klidně bych se podíval na dokument o Floydovy a odsoudil policajty co ho zabili. Ale takovéhle zviďitelňovaní a parazitováni mi leze na nervy. Za mě 10 % ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Spoilery...mírou angažovanosti tento snímek v rámci krátkých filmů nominovaných na Oscara v roce 2021 jasně vítězí, a to i přesto, že angažované jsou čtyři z nich. Je proto logické, že i tento snímek toho Oscara vyhrál, přestože je nejhorší ze všech pěti. Nicméně můj názor se vyvíjel formou sinusoidy. Začátek je ok, hlavní postava sympaťák. Avšak první smrt je megatrapná, neboť je to až příliš okatý, strašně chtěný a nesmyslný odkaz na George Floyda. Nicméně v momentě, kdy se odhalí, o čem že to vlastně je, tak se mi to začlo líbit. Je to sice už milionkrát viděné téma časové smyčky, ale to funguje vždycky a je to uděláno vtipně. Autoři ale trochu neznají míru a v průběhu filmu je celý koncept už trochu únavný. Co mi však snímek neskutečně shodilo, je jedna z posledních smyček, kdy už se hlavní postava s policistou usmíří, všechno si vysvětlí a už to vypadá dobře, nicméně pak se policista opět zblázní a mě to strašně naštvalo a zklamalo. Namísto toho, aby tvůrci ukázali, že se může i zlý běloch změnit k lepšímu a že můžeme společně vyjít k lepším zítřkům, věci si vysvětlit, poznat se, přestat se bát jeden druhého, tak opět megatrapně pokračují v tom, co dělali celou dobu. Bílý policajt je zničehonic zase psychopat a jediné, co tento film dokáže, je jitřit rány a rozdělovat společnost. Hanba mu a hanba akademikům, že něco, co je obsahově totálně vykradené, společensky škodlivé, ale jde to na ruku aktuálnímu společenskému zadání, tak vynesou na piedestal, notabene, když to samé udělali už o dva roky dříve s filmem Skin. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Víš ty co? Vy fízlové se až moc serete do naších čtvrtí. Neustále nás trestáte a zavíráte na doživotí za kdejakou píčovinu, o kterejch běloši glosujou ve svých memoárech. A z tohohle koloběhu se sakra nedá dostat." "Ale no tak, každej je přece odpovědnej za to co si vybere. I když je to zločin." "Ok, někteří páchaj zločin. Ale co jim kurva zbejvá, když se běloši rodí na třetí metě a negři támhle za stadionem?" ______ Oscarem oceněný krátkometrážní snímek 'Two distant strangers' je ve svý podstatě relativně konvenční patetická paralela na smrt George Floyda s poměrně originálním konceptem nekonečné časové smyčky, a taková ta typická aktivistická agitka na téma rasismu v post-trumpovský Americe, která je vlastně alegorií o tom, že o ceně a trajektorii lidského života může rozhodnout jen pár okamžiků. V největší a nejvíc bizarní reality show jménem USA, kde jsou afroameričani zatýkáni jen za to že sbíraj odpadky, se nejspíš nedá svítit. Finální titulky - které symbolizují rekviem všem zesnulým z rukou policie - brilantní. Každopádně nad místními komentáři střihu "Reeeeeee, nejsem rasista, ALE...." jsem se náramně pobavil. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá časová smyčka s rasistickým podtextem stylu George Floyd a celkově s rasismem bílých policajtů proti černošským obyvatelům. Dokupy to působí tak zvláštně a tohle cílené poukazování na něco, co tady je, ale s čím se stejně nic nedělá, už víceméně ztrácí smysl. Seznam mrtvých černochů na konci už jen podtrhává celkový motiv. Stokrát omílané (a už trochu otravné) téma v krátkometrážním scifi provedení a jakože "Oscar Nominee" (nečekaně), které ale nejde spolu úplně dohromady. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zajímalo mě ,za co tenhle kraťas dostal Oscara a pochopil sem to asi tak ve třetí minutě.Technicky je to dobré,herci jsou fajn a kdyby to zůstalo "jen" u metaforického ztvárnění boje s větrnými mlýny (utiskovaní černoši vs. zlí bílí policisté),který - zatím - nemá konce a opakuje se ať se děje co se děje,bylo by to vlastně hodně dobré.Bohužel ale jen u toho nezůstalo a korunu tomu nasadí finální seznam zastřelených,který se snaží všechny přesvědčit,že všichni co takhle dopadli byli obětí systému/zlovůle policie protože se chtěli jen dostat domů/nakoupit/zaparkovat atd atd a tak trochu to vynechává některá důležitá fakt.Neznám sice všechny jména,ale když tam u George Floyda problesklo,že šel jenom nakoupit,přišlo mi to minimálně zvláštní.Jakkoliv neschvaluji co se tehdy stalo a zákrok policie byl nepřiměřený,tohle neúplné informování mi přijde jako medvědí služba,která ničemu nepomůže,ba to naopak ještě zhorší...40% ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Scenaristicky, rezijne i herecky velice vydareny film. Hvezdu strhavam za poselstvi tohoto filmu (bohuzel si myslim, ze nominaci na Oscary ziskal prave za to). Misto toho aby bylo poselstvi, ze v NYPD jsou nekteri policisti nackove, nebo jeste lepe, ze nekterym jde jen o brutalitu, ale nezalezi jim na barve pleti, tak to cely vyzniva, ze vsichni americti policajti jsou rasisti touzici po bile zemi. O kauze G. Floyda jsem nic nevedel a nerikam, ze je OK co se stalo, ale pokud by obeti byl beloch (a ze podobne pripady existuji), tak z toho nebude takova kauza. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Černoch v ohrození a biely policajt, to nevymysliš to je netflix. Zase časová smyčka už trochu otrepané keď je tých filmov tak veľa a su viac menej rovnaké. Tvorcovia si aspoň odpustili celu stopáž a dali to do pol hodinky za čo veľká vďaka. 3* ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Časová smyčka a oscar. Jenže zhruba po pár minutách je jasný proč film vznikl a proč dostal toho oscara. Takhle fakt ne. 4/10 ()

Tuzinho 

všechny recenze uživatele

Natočené hezky, ale ........... Rozhodně nejsem rasista a nesouhlasím se všemi případy, co se v USA odehrávají, ale toto je doslova parazitování na úkor jednoho. Stačí se podívat na statistiky kriminality. Celé BLM "protesty" to celé podtrhly. Ve finále to je i důvod, proč to vyhrálo sošku, protože zrovna letošní rok Oskarů byl jen o BLM. ()

Klajnik odpad!

všechny recenze uživatele

Chápu pointu a dokonce mi vadí i stav věcí, z něhož to vychází, ale celé je to tak lámané přes koleno, že výsledek působí jen směšně. Zápletka vycucaná z prdele, nudná počáteční expozice a nijak uchvacující formální stránka. Tohle si zaslouží důstojnější zpracování, ale na to jsou třeba umělci. Akademie však přesto dala této břečce oscara, protože.... - protože ho nemůže nedat? ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

K tomuhle se radši nebudu vyjadřovat ... ani tak, ani tak ... takže střed ... za tři * ... snad jedna poznámka ... V USA bych opravdu nechtěl žít a nikdy tam nepojedu ... tady sice máme Covid ... ale jinak celkem normal "save" život ... tam bych se bál vyjít na ulici ... end ... ()

dannyyy 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebyla óda hlavně na George Floyda, tak bych dal hodnocení rozhodně vyšší. Scénař + režie = chlapík tmavé pleti (M.D.R. je jen do počtu, aby se neřeklo!). Ano, stalo se hodně "nehod" při akcích policie, ale myslím si, že tento kraťas je až zbytečně moc útočný na stranu policie. ()

Reklama

Reklama