Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I agitace může být zábavná, pokud ji podpírají alespoň trochu zajímavé a především skvěle zahrané postavy. Gustav Anděl je zkrátka takový náš Ludovic Cruchot a Jaroslav Marvan v něm našel jednu ze svých právem nezapomenutelných rolí. Tajná rekonstrukce školky je samozřejmě pekelná, ale co se s tím dá dělat? Jedině se smát. "Ležíte tady jako v hrobě." - "Tak mě nechte odpočívat v pokoji." ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Je to agitka, ale nějak zvlášť neurazí. Průhledné výchovné zápletky jsou až roztomilé (manželé v rozvodu, utvoření československého páru, aktivní referentka vs. pracovitý rekreant, brigáda ve školce atd.). Závěr v duchu: "ve zotavovně jsme všichni jedna rodina"..., já chápu duch doby, jenže tohle je chabé i ve srovnání s jinými podobnými dobovými snímky. Anděl na horách je rozhodně lepší. 46%. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Soudruh Anděl je trochu nesdílný. Závodní rada Dopravního podniku tady v poukaze poznamenala, že za tři roky neměl ani hodinu absence a ve službě je příkladně svědomitý." Tak to mám mimořádnou radost, když revizoři vykonávají svou práci zodpovědně. Nicméně mne tento nejprotivnější rekreant baví a ještě zábavnější jsou rekreanti, kteří mají zakázáno o dovolené pracovat, ale nejde jim to. Já to chápu, že to celé vyznívá jako trapná komunistická agitka, ale s trochou nadsázky to taky tepe do systému, protože ve skříni je málo ramínek a občas tam nesvítí nějaká ta lampička. Pro mě to zkrátka vždycky bylo optimisticky nakažlivé sci-fi. ()

topi 

všechny recenze uživatele

V tomto případě agitku nevnímám ani neřeším, film miluju od dětství a po x-té se u něj vždycky pobavím. Jsou mnohem horší budovatelské příšernosti. Na rekreace se tenkrát jezdilo, nehledám v tom nic víc, příběh je zábavný a vtipný. Jaroslav Marvan byl král a jeho role nerudného Gustava Anděla vše ostatní mnohonásobně převyšuje. A jako komedie z padesátých let je spolu se Švejkem tím nejlepším, co mohlo být natočeno. ()

Had6 

všechny recenze uživatele

Třeba mě i nemějte v oblibě, ale já tenhle film mám rád. Dokázal jsem se oprostit od toho nechutného závanu agitace a jenom se kochat Marvanovým představením. Kdybych odsuzoval všechny komedie jenom kvůli dobovému postižení, tak by jich pak bylo víc než dost. Oba filmy s revizorem Andělem jsou prostě moje oblíbené i přes ta všechna velká dobová mínus. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • "Zotavovna Jezerka" se stala dějištěm natáčení již v roce 1940, kdy zde byl natočen film Dva týdny štěstí (1940). (artcha)
  • Na recepcii zotavovni Jezerka môžeme vidieť plagát, ktorý vyzýva: "Učme se ruštinu". (Raccoon.city)
  • Rybník, který se ve snímku objeví, nese název Hamerský, zřícenina jsou pak trosky hradu Jestřebí. Dále natáčení probíhalo v Říčanech, scény se zotavovnou pak v nedalekých Jevanech. Scény v dětském útulku, hospodě a pokoje v zotavovně byly filmovány ve studiu, patrné jsou namalované kulisy za okny. (M.B)

Reklama

Reklama