Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o tom, že i ono zbytečné "páté kolo", dokáže občas nejen pořádně rozhýbat zdánlivě spořádanou rodinu, ale také v pravý čas a na pravém místě zasáhnout a zabránit neštěstí. Ačkoli emancipovaná redaktorka jednoho ženského časopisu hlásá, aby se hlavně prarodiče nenechávali zneužívat svými dospělými dětmi, bez zábran přijímá skutečnost, že její matka, dosud čiperná důchodkyně, pracuje v její domácnosti jako pomocnice pro všechno, aniž by se dočkala nejen jakékoli mzdy, ale ani uznání. Babička se však poučí z jednoho článku, který napsala právě její dcera - a vzbouří se. Navíc je natolik moudrá, že zabrání rozpadu manželství jejích nejbližších. Výrazné moralizátorské tendence jsou naštěstí drženy v přijatelných mezích a nabádavé ponaučení je docela humorné. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (45)

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film a nadčasové téma, platné stále. Nůžky mezi skutečně emancipovanými babičkami a těmi služkami dětí a vnuků se stále otevírají. Baldová svým kouzelným způsobem prozřela, ale kolik dnešních babiček ani nevnímá, že dělá v rodině hospodyni? Uf, ale to sem až tak nepatří. Ve Splitu, tam je usmiřování nejkrásnější. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zdeňka Baldová nebyla páte kolo u vozu! Ba právě naopak, a vy všichni co jste tento film viděli jste se o tom mohli přesvědčit..Byla to skutečná herečka, herečka s ryzím herectvím a hlavně se srdcem na pravém místě. Její životní moudrost zabrání tomu nejhoršímu, a to sice rozpadu manželství a rodiny. Komediální moralita si udržuje jistou míru vkusu a jen okrajově upadá do mentorování. Výborný krom babičky, byl ale i tatínek Janura v podání Miloše Nedbala. Jednalo se vůbec o její poslední filmovou roli, v té době byla už stará a velmi a vážně nemocná. Ale přeci jenom se zmohla a se zepětím všech sil, navíc ve značně vypjatém pracovním tempu vytvořila krásnou roli. Společně ještě s filmem Morálka paní Dulské, kde ale naopak vytvořila spíše roli zápornou a despotickou, se její skvělá a dlouhodobá herecká kariéra jednou pro vždy uzavřela. Jaká to škoda, její babičky, tetičky a já nevím co všechno, jsem měl opravu moc rád byli vskutku výborné a pravdivé. ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Zdenka Baldová a Vlasta Fabianová v hlavních rolích rozkošné komedie o vykořisťované babičce. Baldová hraje svůj vysoký standard, zatímco Fabianová odhaluje další polohu svého širokého rejstříku a v roli emancipované novinářky si nezadá s Katharine Hepburnovou v jejích filmem se Spencerem Tracym. Škoda, že v tomto filmu rovnocenného hereckého partnera postrádala - Miloš Nedbal jím nebyl ani zdaleka. Přesto pobaví - a potěší také několik nečekaných satirických šlehů: "Buďte veřejně činná, a zapomenete na své vlastní problémy. Staňte se funkcionářkou, a nebudete myslet na nic... důležitého!" ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Pominu-li nadčasovost námětu (včetně skutečně zdravých názorů postavy představované Z. Baldovou - kterou by potřebovala každá ta rádoby emancipovaná prýintelektuálka), ve filmu vidíme dosti realistické zobrazení světa, jak se dalo tehdy v Praze bavit - trochu je to návrat do předválečných barových časů. A osobně mám prostě slabost pro českou kinematografii v chruščovovském oteplení do nástupu nové vlny. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zeman těsně za zenitem svých největších opusů tady již nedosáhnul komediální ani satirické kvality o 10 let staršího Nevíte o bytě, ani se neposunul od komunálního moralizování k umělecky přesvědčivejšímu tvaru s hlubšími postavami. Pár designových drobností s dobu charakterizující kvalitou + karibská hudební inspirace. 2-3* ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Rudolf Jelínek si zde zahrál na jazzovou trubku. Opravdu na ni hrál, protože to uměl, ale z technických důvodů byla jeho hra playback. (Terva)

Reklama

Reklama