Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (540)

H34D 

všechny recenze uživatele

Tento komentář berte s rezervou, před každou větou by správně mělo být IMHO... Čarodějův učeň vyniká hlavně depresivní, ponurou atmosférou, to se musí nechat, ale jinak jde o klasickou pohádku s typickým happy endem, takže věřím, že se díky ní nikdo věšet nepůjde. Animace je celkem jednoduchá, takový o 30 let starší Kačer Donald, či jiná tvorba Walta Disneye je propracovanější a vypadá nesrovnatelně sympatičtěji. Netvrdím, že Karel zeman neměl talent, vymyslel to pěkně a atmosféru podchytil také výborně, jen nesouhlasím s tím, že jde o vrchol animovaného filmu (maximálně tak českého) a 75. příčka mezi VŠEMI filmy je docela přitažená za vlasy. Inu, nejsem spokojen, ale možná je to jen tím, že se nacházím ve věku, kdy mě pohádky UŽ ani JEŠTĚ nezajímají :) 6/10 ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Brilantní převedení už tak poutavé knihy do ponurého animovaného krabátu - resp. animovaného psycho krabátu. Opravdu oceňuji, že tíživá, hororová a makabrózní atmosféra knihy, kterou na krátké momenty projasňuje teplo lásky a naděje zůstala zachována i zde, to samé platí pro hlavní myšlenky o boji Dobra se Zlem a celkové uchopení duality. Velmi mě zaujala svérázná animace, která propojuje hodně nevšední postupy a za zmínění stojí i neposedná hudba, které sice k dokonalosti chybí mnohé, ale práce s motivy je velmi velmi pochvalná (milostná linie díky tomu dostává až neuchopitelně poetický nádech). Nuže, byl to krásný umělecký zážitek, byť poněkud mrazivý a zlověstný, ale to bylo a je pouze dobře. P.S. Doporučuji ke zhlédnutí za pošmourného a chladného počasí. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem ani nedoufal, že by se mi tato pohádka mohla líbit. A ona se docela líbila. Líbila se mi i ta postarší animace, která mi k celkovému příběhu prostě seděla. Pomalu si k panu Karlu Zemanovi začínám nacházet cestu. A to jsem si po zhlédnuté Cestě do pravěku myslel, že to nebude už nikdy možné. Celý film je moc hezky namluven, celý se odehrává v moc pěkné pochmurné atmosféře a pyšní se moc pěkným a ještě více jednoduchým příběhem a dovedu odpustit i to, že ta sviňě láska zase zvítězila. Dávám takové pěknější 3*. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temná legenda zpracovaná O.Preusslerem mistrně převedená do animované podoby. Nejstrašidelnější film Karla Zemana ( kniha je ještě o něco děsivější). Je zajímavé, že kdykoliv se Češi pustili do filmování pohádek s Němci, vždy z toho vyšel napůl horror. Nejspíše dědictví po sběratelích Grimmech a okouzlení germánskou mytologií. ,,Krabate!" - Moučkův hlas mě kdysi ještě dlouho po skončení filmu strašil. Působivá hudba, napínavý příběh a kouzelné barvy. Silueta mlýna na horizontu má v sobě cosi nádherně děsivého, romantického ( nikoliv sentimentálního, ale skutečně romantického). Les, kde se i drobná kvítka mění v umrlčí hlavičky, mlýn, který je zhoubou i útočištěm, a rakev, čekající na toho, kdo prohraje souboj....Silný film i po letech. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Hororové rozprávky s postupným poznávaním kultúr nachádzam vo všetkých. Autori asi chcú na silných zážitkoch u detí vyvolať nejaké celoživotné postoje na základe poznania sveta, skúseností, človeku sa to proste vybaví v spojitosti s niečím, lebo deti do približne 6 rokov vnímajú dosť dobre. Otázka potom je, ako ich robiť, keď už sa niekto rozhodne pre takú vážnu vec, aby sa ňou neuškodilo. Toto je neobyčajná rozprávka, síce s trocha bábkovou animáciou, no motívmi, ktoré stoja za zamyslenie a nejednoznačnosťou, ktorá to nerobí nudným. Škoda, že s tou láskou to v živote nechodí tak ako tu. Celkom originálne, za mňa pochvala. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Jméno Krabat je odvozeno od slova Chorvat. (Terva)
  • Předobrazem legendárního Krabata byl Jan Šadović, německy Johannes Schadowitz, žijící v letech 1624 až 1704, důstojník chorvatské lehké jízdy, který si svými zásluhami ve válce s Turky od saského panovníka vysloužil statek Gross Särchen - Wulke Ždźary na Horní Lužici. (Ampi)
  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama