Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (540)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se do Čarodějova učně vůbec nehrnul, přeci jen takovýhle druh filmu je tak trochu divný:-) Ale jako vždy mě naprosto odrovná. Krabat je naprosto fantasktní příběh mladého čaroděje a jeho začátky. Film má naprosto dokonalou podmanivou atmosféru. A stylizace je neuvěřitelná. Film rozhodně není pro děti, protože by mohly mít traumata buď z příběhu či celkem ošklivého čaroděje. Škoda jen že takovýhle filmů neznám víc. Zeman je génius protože tohle natočit je fakt výkon. TWO THUMBS UP+MY THUMBS ON THE FEET ARE UP TOO. Geniální dílo. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Nikdo nedokáže zachraptět s umrlčím frázováním Krabate lépe, než starý, dobrý soudruh Moučka. Kromě neoddiskutovatelných výchovných momentů jsem si zamiloval i hororové atmo, které můžede kdykoliv vytáhnout ze skříně na své, či cizí nezvedené parchanty, zatímco jím do předsíně připravíte lopaty, rýče a broukáte si pod vousy Jak si kdo ustele, tak si i lehne, pokud ovšem chcete mít hajzlíky méně traumatizované, zůstaňte u starého dobrého Vetřelce, počítejte ale s tím, že vám z nich vyrostou změkčilé, bezcharakterní stvůry, oproti silným zemanovcům, kteří je budou šikanovat, kriplíky. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temná legenda zpracovaná O.Preusslerem mistrně převedená do animované podoby. Nejstrašidelnější film Karla Zemana ( kniha je ještě o něco děsivější). Je zajímavé, že kdykoliv se Češi pustili do filmování pohádek s Němci, vždy z toho vyšel napůl horror. Nejspíše dědictví po sběratelích Grimmech a okouzlení germánskou mytologií. ,,Krabate!" - Moučkův hlas mě kdysi ještě dlouho po skončení filmu strašil. Působivá hudba, napínavý příběh a kouzelné barvy. Silueta mlýna na horizontu má v sobě cosi nádherně děsivého, romantického ( nikoliv sentimentálního, ale skutečně romantického). Les, kde se i drobná kvítka mění v umrlčí hlavičky, mlýn, který je zhoubou i útočištěm, a rakev, čekající na toho, kdo prohraje souboj....Silný film i po letech. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem pohlcen. Absolutně. A čím, ptáte se? No přece Čarodějovým učněm světového génia Karla Zemana. Nádherná animace, skvělá hudba Františka Belfína a naprosto jedinečná atmosféra, která je neopakovatelná. A nesmím samozřejmě zapomenout na oba vypravěče Luďka Munzara a Jaroslava Moučku, jehož "Krabate" děsí a zároveň fascinuje. Maně si vzpomínám, že jsem tenhle snímek viděl jako malý chlapec, když mi bylo tak sedm let. Je to fakt dávno, ale není možné zapomenout. Teď jsem to viděl po mnoha a mnoha letech a úplně mě dojalo, že ten film vůbec nezestárl. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

"[...] osamělý poutník opět kráčeti budu nocí neskonalou, jejíž pustá tichosť obživne jen vlastním lkáním mojím; čírou tmou opět rozestírati budu rámě má za nicostnými postavami a přeludy mých snů, až chápajícího se osamělého stromu mne v noc zavitá koruna jeho opět slzami ledovými probudí ze snů horoucích v opravdivost strastnou, až vlastní vřelé slzy moje v led ustydnou a sny moje pohynou ve věčném snůpustém spaní." (K. H. M.) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Předlohou filmu byla kniha "Čarodějův učeň" (1971) napsaná libereckým rodákem Otfriedem Preußlerem (Otfried Syrowatka, 1923-2013) podle lužickosrbské legendy o Krabatovi. Příběh knižně zpracoval také Jurij Brězan (1916-2006) pod názvem „Čorny mlyn / Die schwarze Mühle“ - stalo se tak o dva roky dříve, ovšem v ČSSR byl český překlad k dispozici ve stejném roce jako Preußlerova kniha. (Ded@M@tes)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)
  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama