Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Hodně divná pohádka, u které nemohu pochopit, jak se může líbit tolika lidem. Kresba pomocí ploškové animace je strašná a příběh totálně o ničem. Dnešní děti by se na tohle ani nepodívali. Nechápu tak vysoké hodnocení a v žebříčku nejlepších filmů zabírající číslo 296. [3507. hodnocení, 128. komentář, 85%, 296. nejlepší film] ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Animované filmy se liší od těch hraných v první řadě po vizuální stránce. Oceňuji proto, že slovo zde většinou dostává prostor jen pro odeznění těch nejzásadnějších dialogů či proslov postav, vypravěč jen zřídka podtrhne poetiku tradiční pohádky a Karel Zeman v tomto dílku vypráví především obrazem. Obrazem, který mě nesmírně upoutal svou kouzelnou „pastelkovou“ poetikou a který doprovázela nádherná hudba Karla Svobody, dodávající tomuto dílku jedinečnou atmosféru. Hodně zde na mě zapůsobily právě dlouhé scény bez dialogů, ať už laděné dynamicky (napínavá „akční“ scéna s útěkem před psy) nebo lyricky (snění princezny za doprovodu písně Heleny Vondráčkové). Karla Zemana jsem si doposud hodně cenil jako režiséra, který obohatil světovou kinematografii originálním skloubením hraného a animovaného filmu v několika dřívějších snímcích, ale tentokrát mě dokázal nadchnout i ryze animovaným počinem. Ať žije variace na klasický příběh o dobrodružství, hrdinství a lásce v tak krásném podání... [90%] ()

Reklama

crha 

všechny recenze uživatele

Ani Sindibáda, natožpak Čarodějova učně tady Mistr nepřekonal, ale stejně má tahle jeho pohádka svoje kouzlo. Pana gunmakera Svobodu, ani Helenku želvu teda rád nemám, ale tady nemají ani jak vadit. Spíš mi chyběly ty hororové prvky jako byly třeba právě v Krabatovi a Sindibád je prostě také daleko lepší. Spíš zklamání, ale jen díky vysoko nastavené laťce, kterou u Karla Zemana mám. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Doporučuji udělat nějakou časovou pauzu mezi tím, kdy si pustíte Krabata a kdy Honzíka s Mařenkou, protože zažijete spíš trošku zklamáni. Já to udělal ve stejný den. Na Čarodějova učně to totiž nemá ani zdaleka, ale oplývá to skvělou hudbou od Karla Svobody, takže rozhodně kvalitu odepírat nechci, jen už to není tak geniálně atmosferické. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka mě lehce zklamala. Zeman byl vždy mistr v navozování atmosféry exotických dálek a klasická česká pohádka mi k němu příliš nesedne. Celkový dojem také kazí hudební doprovod. Nic proti filmové hudbě Karla Svobody, jeho Návštěvnící, či Chobotnice jsou bez chyby, jenomže chladbý syntetizátorový zvuk působí v animované středověké pohádce nepatřičně. Navíc tam zpívá Helenka a tu fakt nemusím. Na Zemana je tento film příliš obyčejný. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama