Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

Radko 

všechny recenze uživatele

O nejednoznačnosti ochrancov/ životných radcov. Tri ich najčastejšie skupiny: pochlebovači, hazardéri a slušniaci sú v rozprávke predstavené ako trpaslíci - smieško, rarášok a dobrák. O prejavení temna v duši pri ceste za láskou. Z dobrotivého ťuťka na zlomyseľného zubatého odpudivca. Výraz tváre určujú často činy a myslenie človeka. Tiež o dočasnej strate rozumu v citovom poblúznení, nehľadiaceho na dôsledky sľubov vyrieknutých v mene okamžitého stretnutia s vyvolenou srdca. No a napokon aj o tom, že v rozprávke, na rozdiel od života sa vždy nájde nejaký koník, čo hrdinov vytiahne z bryndy. Posmutnelo ponuré s viacerými vychytávkami a hudbou, ktorá sa k skvelej animácii nijako nehodila so spevom-nespevom "speváčky" Heleny Vondráčkovej. 70%. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Klenot československé kinematografie. Sudičky darovaly Honzíkovi 3 skřítky, kteří mu mají pomáhat a doprovázet ho po celý život. Honzík se promění v upíra a zamiluje se do Mařenky, která ho k vůli jeho momentální indispozici odmítá. Proto se Honza zúčastní rytířského turnaje, který nakonec vyhraje a unese Mařenku do lesa a Honzíkovo prokletí zruší. 90% ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Někde mezi temným Krabatem a klasickou českou pohádkou. Základ je klasický, Honzík vyrazí s prázdnými kapsami do světa, aby poznal nebezpečí i lásku. Cesta za štěstím je však v tomto případě o dost nebezpečnější než obvykle. Že na takové cestě musí člověk i něco obětovat je vyjádřeno i v postavách tří skřítků průvodců. Ostatně Honzík s temnými křídly není zrovna pro malé děti. Temnějším laděním se film blíží Krabatovi, i když v jádru zůstává klasickou českou pohádkou s obvykle skvělou Zemanovou výtvarnou stránkou. Rovněž Svoboda složil výborný hudební doprovod. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Rozhodně neuděluji tomuto filmu tak skoupé hodnocení z důvodu toho, že bych se nechal zmást jako jiní a pouštěl si jej s domněním, že se jedná o další verzi klasického příběhu o Jeníčkovi a Mařence. To naopak dost kvituju, že se Zeman vydal jinou cestou a odvyprávěl něco, co vlastně nemá obdoby. Bohužel se nemůžu ubránit tomu, že v případě jeho posledního kousku forma ve velkém válcuje obsah a kromě té pozoruhodné ploškové animace, kvůli níž jsem tady, jsem si z filmu vůbec nic neodnesl. ()

Haymar 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná pohádka a rozhodně ne zrovna pro děti. Jako malému capartovi mi to přivodilo nejednu noční můru. Přesto jde bezpochyby o další geniální dílo skvělého Karla Zemana, které svým vizuálem hodně připomíná další Mistrovo kultovní dílko - Čarodějova učně (a taky je podobně depresivní, i když samozřejmě ne tolik jako právě Krabatéééé). To však nic nemění na jeho dokonalosti, kráse, působivosti a originalitě. Zde není prostor pro výtky či kritiku! ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama