Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Animované filmy se liší od těch hraných v první řadě po vizuální stránce. Oceňuji proto, že slovo zde většinou dostává prostor jen pro odeznění těch nejzásadnějších dialogů či proslov postav, vypravěč jen zřídka podtrhne poetiku tradiční pohádky a Karel Zeman v tomto dílku vypráví především obrazem. Obrazem, který mě nesmírně upoutal svou kouzelnou „pastelkovou“ poetikou a který doprovázela nádherná hudba Karla Svobody, dodávající tomuto dílku jedinečnou atmosféru. Hodně zde na mě zapůsobily právě dlouhé scény bez dialogů, ať už laděné dynamicky (napínavá „akční“ scéna s útěkem před psy) nebo lyricky (snění princezny za doprovodu písně Heleny Vondráčkové). Karla Zemana jsem si doposud hodně cenil jako režiséra, který obohatil světovou kinematografii originálním skloubením hraného a animovaného filmu v několika dřívějších snímcích, ale tentokrát mě dokázal nadchnout i ryze animovaným počinem. Ať žije variace na klasický příběh o dobrodružství, hrdinství a lásce v tak krásném podání... [90%] ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná pohádka, která obsahuje všechna správná klišé bez kterých se žádná pohádka neobejde. To vše je zabaleno do hezké, typicky zemanovské animace a okořeněné nějakým tím roztomilým vtípkem (jako třeba to, jak se Jan Lucemburský rozpadl v bitvě u Kresčaku:-)) Přesto jsem se ale místy trochu neubránil nudě. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Krásně melancholická pohádka z trochu jiného soudku, než na co býváme u českých pohádek zvyklí. Škoda, že jsem tuhle baladu neměla možnost vidět v útlejším věku, protože by mě opravdu zajímalo, jak by na mě působila. Karel Zeman byl opravdu mistr naší animované tvorby, Karel Svoboda geniální skladatel a když se ti dva dali dohromady, muselo zákonitě vzniknout něco výjimečného. Mimochodem, naprosto geniálním vynálezem je pojízdné křeslo krále Berana s živým motorem a ruční brzdou. ()

Neotom 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman navazuje animací i pojetím děje na svůj předchozí snímek o Čarodějovu učni. Výrazně mu v budování atmosféry napomáhá svou podmanivou hudbou Karel Svoboda (ačkoliv ta v několika momentech připomíná sci-fi). Film je rovněž kvalitně nadabován. Příběh samotný mě ovšem dokázal zaujmout podstatně méně, ačkoliv konec je nádherný. 65% ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Lehce se mi líbil asi 3 minutový úvod a 5 minutové rytířké souboje. Všechno ostatní bylo maximálně debilní a kreténské. Dnešní děti by s takovou pohádkou poslaly člověka do prdele a děti v roce 1980 asi také zrovna neslinataly blahem. Kostra příběhu je klasicky pohádková. Totálně vypatlaný jedinec, který z nabízených 2 možností vždy zvolí tu horší se vydá do světa. Občas něco zakdáká Helenka Vondráčková a to je úplně vše. Zdejší vysoké hodnocení je totální nesmysl. Už dlouho jsem nedal odpad. Šup sem s ním. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama