Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Poslední příběh tohoto velikého muže s obrovským srdcem. Příběh o Honzíkovi a Mařence. Vskutku mě zahřál u srdce a pochopil jsem spoustu věcí, kvůli kterým jsem se trápil. Jaký to genius? Ty famfáry, ta struktura a originálnost. Ty dobré pocity. Mám mnoho filmů od Zemana a spoustu ještě čeká na shlédnutí. To co jsem cítil u Krabata bylo nepopsatelné. U mě zatím nepřekonaný příběh. Krabat a hned za ním John a Mariii. Děkujeme, děkujeme, co jste udělal pro děti. To byl muž co se narodil ještě za Rakouska-Uherska, když vládl sám císař František Josef I. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Adorace Karla Zemana chápu, natočil spoustu skvělých filmů, jenže cpát plné počty úplně všemu, co udělal, už hraničí s nekritičností. Honzík a Mařenka je místy nudná trademarková exhibice s neschopným protagonistou, který nic neumí a nic nedělá (a když dělá, tak věci kazí) a nakonec ujíždí s princeznou a div ne půl královstvím. Kýčovitá Svobodova hudba tomu zrovna nepomáhá - jindy se u Zemana se svými manýrami krotil úspěšněji. Jistě to má nějakou základní atmosféru, ale dávat tomu výrazně nadprůměrné hodnocení bych ze své strany chápal jako neúctu k Zemanovi. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Toto poslední dílo od mistra Zemana mě dlouho unikalo. Vzpomínám si jen, že kdysi dávno to vysílali na Primě (Premiéře:-). Ale já to neviděl. A tak mě jednoho podzimního dne napadlo, že tuto pohádku musím shlédnout. Jelikož jsem před pár dny viděl výborný animák Čarodějův učeň, tak mé očekávání od Honzíka a Mařenky bylo veliké. Bohužel, se slzou v oku musím říct, že jsem velmi, ale opravdu velmi zklamán. Je to děj úplně o ničem a bude vás spíše uspávat. Osobně si myslím, že se najde hodně diváků, kteří si tuto pohádku pustí dříve než Krabata a odradí je právě od shlédnutí Čarodějova učně. Tak lidi, prosím, pusťte si nejdříve učně Krabata. A na Honzíka a Mařenku se podívejte až nebude v televizním programu nic zajímavého. Dvě hvězdy dávám z úcty k panu Zemanovi, který mě svými ostatními díly úplně dostal a nikdy na ně nezapomenu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mně film líbil víc. Vymykal se totiž běžné tvorbě pro děti a nazíral na pohádkové pojetí dospělýma očima. Dneska už v něm vidím sice ještě stále kvalitně udělaný animovaný film, ale v podstatě mě nijak oslovující. Všiml jsem si, jak se film za ta léta proměnil a jak mu léta ubraly na síle. Melancholicko - temně - depresivní atmosféra sálající z každého políčka je dnes jev poměrně častý, a nikoliv ojedinělý, a tady v případě tohoto díla dávno překonaný. Dětský divák tedy sotva ocení pro něj "divně" provedenou animaci, když může sáhnout po veselých kreslených filmech a být tak ušetřen nepříjemných pocitů. Dospělý divák sice Zemanovu charakteristickému stylu porozumí lépe, ale stejně bude postrádat to příslovečné něco navíc, co film odděluje od průměru. To právě tenhle film nemá, ale kdysi měl. Tohle už je dnes opravdu jen dílo pro pamětníky. 60% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Neni to sice tak emotivni a naprosto dokonale jako Carodejuv ucen, i tak se jedna o vynikajici podivanou. Nerozumim tomu, proc jsem tuto pohadku videl az 30 let po jejim vzniku. Skvele vykresleni skritku, bojacneho rytire z " beranniho " hradu, krasne vypraveni a uzasna hudba Karla Svobody. Vyborna pohadka, rad bych vedel, jak na ni reaguji dnesni deti... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno