Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

Jelly 

všechny recenze uživatele

nádherná pohádka, která ani po letech neztratila nic ze svého kouzla. i toto dílo jsem jako malý viděl na Filmových ateliérech mnohokrát a je to jedna ze stěžejních vzpomínek na mé rané dětství. nevím proč tomu tak je, ale novější české pohádky zcela postrádají onu krásně snovou atmosféru, která je zde více než hmatatelná. scéna příchodu noci, má oblíbená, je naprosto očarující, na čemž má lví podíl i skutečně výborná hudba Karla Svobody. a o těch skřítcích se mi zdálo tolikrát, že jsem je pak považoval za opravdové. 10/10 ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Animované filmy se liší od těch hraných v první řadě po vizuální stránce. Oceňuji proto, že slovo zde většinou dostává prostor jen pro odeznění těch nejzásadnějších dialogů či proslov postav, vypravěč jen zřídka podtrhne poetiku tradiční pohádky a Karel Zeman v tomto dílku vypráví především obrazem. Obrazem, který mě nesmírně upoutal svou kouzelnou „pastelkovou“ poetikou a který doprovázela nádherná hudba Karla Svobody, dodávající tomuto dílku jedinečnou atmosféru. Hodně zde na mě zapůsobily právě dlouhé scény bez dialogů, ať už laděné dynamicky (napínavá „akční“ scéna s útěkem před psy) nebo lyricky (snění princezny za doprovodu písně Heleny Vondráčkové). Karla Zemana jsem si doposud hodně cenil jako režiséra, který obohatil světovou kinematografii originálním skloubením hraného a animovaného filmu v několika dřívějších snímcích, ale tentokrát mě dokázal nadchnout i ryze animovaným počinem. Ať žije variace na klasický příběh o dobrodružství, hrdinství a lásce v tak krásném podání... [90%] ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Neni to sice tak emotivni a naprosto dokonale jako Carodejuv ucen, i tak se jedna o vynikajici podivanou. Nerozumim tomu, proc jsem tuto pohadku videl az 30 let po jejim vzniku. Skvele vykresleni skritku, bojacneho rytire z " beranniho " hradu, krasne vypraveni a uzasna hudba Karla Svobody. Vyborna pohadka, rad bych vedel, jak na ni reaguji dnesni deti... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Žiadna Baba Jaga a Perníková chalúpka? No nič. Nieže by som bol tým pádom nespokojný, ale nechal som sa nalapať. Tak či tak, dostalo sa mi atmosférickej rozprávky, ktorá je síce pre tých najmenších, ale predsa len tam cítiť občas dusno a temnotu. Ak by to Zeman pojal tak hororovo, ako svojho UČŇA, bola by to pecka. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Adorace Karla Zemana chápu, natočil spoustu skvělých filmů, jenže cpát plné počty úplně všemu, co udělal, už hraničí s nekritičností. Honzík a Mařenka je místy nudná trademarková exhibice s neschopným protagonistou, který nic neumí a nic nedělá (a když dělá, tak věci kazí) a nakonec ujíždí s princeznou a div ne půl královstvím. Kýčovitá Svobodova hudba tomu zrovna nepomáhá - jindy se u Zemana se svými manýrami krotil úspěšněji. Jistě to má nějakou základní atmosféru, ale dávat tomu výrazně nadprůměrné hodnocení bych ze své strany chápal jako neúctu k Zemanovi. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama