Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Recenze (406)

Martin79 

všechny recenze uživatele

Velká klasika Československého filmu. Přestože dávám plné hodnocení, jednu výtku bych měl. Film je příliš "temný". Přesto, nebo pro někoho právě proto, je opravdu geniálně natočený a je velkou oslavou díla Juliuse Vernea. 90 %. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Obdivuji Karla Zemana a jeho představivost. Fakt. Nedokážu si totiž představit, jak všechny ty triky vymýšlel a realizoval, musel být bedna jak blázen a realizace téhle verneovky je tomu důkazem. Ano, některé triky a záběry působí v dnešní době tak trochu směšně, neřkuli amatérsky, ale kdo z dnešních režisérů by se mu mohl vyrovnat? Tam, kde se dneska narve počítač používal Zeman ruce, kulisy, loutky a triky s kamerou. Byl to opravdu mistr svého oboru a těch pět hvězdiček uniklo opravdu jenom o maličko. Proč? Zkrátka mám raději jeho Cestu do pravěku a navíc Jules Verne nikdy nebyl mým oblíbeným autorem... ()

sarfian odpad!

všechny recenze uživatele

Čo na to povedať. Najprv som si myslel, že pozerám niečo iné, ale nie, pozerám ten "geniálny výtvor" Zemana. No, tak videl som veci, ktoré som zatial ešte nevidel v žiadnom filme. Také ťavy na kolieskových korčuliach, tak tomu hovorím fantázia. Loď nabúraná ponorkov zospodu a rozpadali sa najprv stožiare. Podmorské bycikle, alebo trojkolky s vrtulami či čo to bolo. A vôbec je to celé dementné a otrasné dokonca aj nepozerateľné, toto je môj názor na túto sračku. Nechápem ako môžu ludia toto hodnotiť na 5* ak iné stokrát lepšie filmy od nich dostanú odpad! Tak teraz im to tam nasúkam ja. VIDENÉ 1x ()

Zorlac 

všechny recenze uživatele

precizní dílo p. Zemana. vizuálně nenapodobitelná tvorba mne bavila jak malého kluka tak i dnes. rozpohybovaný Jules Verne ve skvělé kombinaci animace a herců. ()

Colour 

všechny recenze uživatele

Spôsob, akým je Vynález skazy vytvorený, je natoľko nadčasový a originálny, žeby podľa mňa ohromil i dnes. Karel Zeman je vizionár, ktorý dokázal vizuál vyšperkovať na maximum. Bola som ohromená. A dej? Sakra, a sme doma. Presne ako pri Ceste do praveku, vizuál úchvatný, dej slabý. Večný monológ pána Harta namiesto dialógov, ktorých bolo sakra málo, žiadna charakteristika osôb, scenárista veľa roboty vlastne ani nemal, všetko stálo na zobrazení. Keby sa dal konečne dôraz na scenár a dej, určite by to bolo o inom. Určite to však dopadlo lepšie ako pri Ceste. Sťažovať sa nemôžem, dostala som to, čo som očakávala. 71% ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

No jo Karel Zeman a jeho nezaměnitelná triková scéna - je až těžko k uvěření, že český tvůrce v mizerných podmínkách, se zanedbatelných rozpočtem dokázal vytvořit takovádle díla - každý kluk, co miloval Verneovky a dobrodružství, musel zbožňovat Zemanova dílka tak jako já - 80 %. ()

myschenka 

všechny recenze uživatele

Technicky naprosto geniálně vyvedený kousek mého oblíbence Karla Zemana, u nějž bych vlastně ani nic jiného nečekala. Snímek bez zbytečných dialogů prodchnutý bohatstvím fantaskních obrazů z knih Julese Vernea. Jedním slovem nádhera. Viděno v rámci dubnové Challenge Tour 2015 - 30 dní se světovou kinematografií. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem byl v Muzeu Karla Zemana a doslova mě nadchlo rozkrytí jeho trikové práce, která je tam rozebraná do naprostého detailu. Pod dojmem tohoto zážitku jsem si pustil právě Vynález zkázy, film, který zbožňuji již od dětství a znovu mě uchvátil. Děj je hodně jednoduchý a předvídatelný, ale ta atmosféra neopakovatelná. Vedle animace dobových obrázků mě vždycky fascinovala Liškova hudba věrně napodobující zvuky strojů pomocí konvenčních nástrojů. Ve spojení s obrazovou částí víc než dokonalé. Nedivím se, že v Japonsku je Zeman vnímán jako polobůh... ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Klasická kniha Julese Verna zfilmovaná geniálním režisérem Karlem Zemanem s lehkostí a výborným obsazením - skvělý film. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Příběh je dost okleštěný, ale o to tu vůbec nejde. I teď po letech, když jsem ten film sledoval, byl jsem unešený invencí Zemana, jak dokázal udělat v tehdejších podmínkách naprosto geniální dílo. Dost by mně zajímalo, jak to dokázal. A restaurovaná verze je taky super, až na zvuk, který v některých dialozích restaurátoři upravit nedokázali, ale to je jen maličká kaňka. ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Hodnotím z naprosté většiny vizuální stránku, protože ta je prostě dokonalá. Děj mě zas tak nezaujal, ale knihu jsem nečetla, tak nemohu srovnávat. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Spíš než za čisté kvality filmu, dávám 3* jako poklona Karlu Zemanovi jakým způsobem tohle vůbec dokázal naučit. Po vizuální a technické stránce i dneska nesmírně zajímavé. Příběhově mě to ale úplně minulo a do filmu jsem se prakticky vůbec nedostal. Nejspíš by si Vynález zkázy zasloužil druhé shlédnutí, ale spíš si myslím, že už to nikdy neuvidím. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu bezesporu revoluční filmový počin. Já jsem se sice chvílemi nudil a některé fiktivní záležitosti se mi zdály vyloženě nesmyslné - jako třeba ten nebeský koráb, který lítal jen díky pár točícím se vrtulkám. Přesto se mi líbily hlášky, které často slýchávám, například příliš ostentativní oslovování způsobem "pane inženýre". Nebo otázka "Jakým právem mě tu vězníte?" a odpověď na ni "Právem silnějšího". A že některé vynálezy dovedou v rukách těch nepravých vyvolat zkázu je asi jasné poselství tohoto filmu. Akorát ten konec podle mě nebyl úplně šťastný - vždyť ten profesor zahynul! ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Krásná pocta verneovkám, a přitom špičkové originální dílo. Výtečný koncept i provedení, včetně báječné hudby pana Lišky. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

S minimem slov a dialogů, přesto srozumitelný příběh, který lze sledovat se zatajeným dechem a slzou nostalgické touhy po Belle Époque. Orgie obrazové fantazie do detailu inspirované dílem Julese Verna. Krásné, čisté, naivní. Pohádka! ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že už nikdy nikdo nenatočí Vernea tak, jako tenhle český Meliés Karel Zeman. Karle Zemane, jak mi chybíte a celému českému filmu! ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Temný, zlověstný a vizuálně výborně provedený snímek. Zeman byl prostě génius ve svém oboru a díky také hereckým výkonům tak vysoko hodnotím tento náš skvost. ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama