Reklama

Reklama

Enola Holmesová 2

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Enola Holmesová (Millie Bobby Brown) vyšetřuje svůj první opravdový případ. Rozlousknout záhadu zmizelé dívky jí ale budou muset pomoct kamarádi a taky brácha Sherlock (Henry Cavill). (Netflix)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (180)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Malinko lepšie než prvý diel. Aj Millie (ešte lepšia), a dej ide rovno bez úvodu (ktorým bola prvá časť). Uvedomelí rasisti asi budú mať opäť problém, nakoľko všetky postavy šokantne nestvárňujú  výhradne bieli, kresťanskí, hetero muži, ale je to dobre vymyslené. Čiastočne je z toho dokonca urobená pointa, čo je cool. Nesadla mi len trochu tá vec so sufražetkami, pretože je v závere strašne klišovitá. Ak ale trojka bude celá príbeh à la horda žien vo veľkých klobúkoch, nebudem sa hnevať. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Enola je na stope vraha dievčat zo zápalkárne. Je na stope niečomu väčšiemu v najvyšších kruhoch. Na pomoc jej ale musí prísť aj brat s mamou a tak tu máme celú rodinu Holmes. Herecké obsadenie: Enola je dokonalo zahratá a páči sa mi ako Millie dokáže hrať v niekoľkých rovinách a stále byť pozerateľná. To sa nedá povedať o Henrym, ktorého nadrozmerná ramenná muskulatúra je pre Holmesa asi tak typická ako leto pre Rusko. Prevedenie: Narážame na podobné chyby ako minule a musím sa priznať, že je ich tu možno aj o čosi viac. Rozvetvenie príbehov síce nie je až tak košaté ako tomu bolo minule ale na hlavnú dejovú linku sa tiež nekladie prílišný dôraz. Indície sú ozaj idiotské a netypicky Holmesovské, že si pri nich poviete toto som si nevšimol a on hej. Proste sú prehnané.  Pocity: Nepáči sa mi ak hlavná postava komunikuje s divákmi doma v obývačkách. A nepáči sa mi ani genderovsky zvolený Moryarty, ktorý je ikonický Holmesov nepriateľ a toto hraničí až s zneuctením Conanovho diela. Pridaná hodnota: Detektívka so sveta Sherlocka Holmesa pri ktorej nie je až tak moc potrebné používať mozog. 59% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mělo to momenty, u kterých jsem si říkal, že je to asi lepší, jak první díl. Nakonec jsem ale stejně zhodnotil, že u Enoly mi asi nejvíc vadí právě ten námět. Přitom je to škoda. Filmové příběhy z aristokratické Anglie té doby mám rád. Tady je ta atmosféra třeba přímo fantastická. Dokonce i sper ďas ten feminismus, co tady je. Zde má i v rámci pravdivého příběhu svůj smysl a v tomto ohledu mi vůbec nevadil. Největší problém mám ale s postavou Enoly, která dělala všecko pro to, aby mi ten film neskutečně otrávila. ()

Dakken 

všechny recenze uživatele

Ono to je veľmi hlúpe, naivné, možno zbytočné? Určite. Ale na druhú stranu je to taký milý rodinný film, ktorý je určený prevažne detskému publiku, tým pádom to netreba nejako rozmazávať, aj keď by som možno chcel. Brown je ok, Cavill herecký pilier a celkový dojem by bol obstojný, len som sa nevedel zbaviť toho pocitu, že to je celé na silu a ako som už spomínal, zbytočné. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

To zas bude v áleji nablito... Vzhledem ke konci, který bude místním starousedlíkům intenzivně brnkat na nervy hned několika různými způsoby, mám zvrácenou chuť přidat tu čtvrtou hvězdičku navíc. Jen abych si kopl do těch neopodstatněných odpadů, které tady začaly bezprostředně po premiéře létat. Protože ono to pořád víceméně funguje. Řešení případu je sice v mnoha ohledech jasné už od začátku pátrání, ale to příběhu neubírá na jeho hravosti a příjemné naivitě, která byla tak typická už pro první díl. Vyjma přehnané karikatury Davida Thewlise se totiž může spolehnout na povedeného Sherlocka (Henry opět válí) a neméně sympatickou Enolu (Millie je pořád fajn), jejichž sourozenecká chemie funguje skvěle. A to v kombinaci s poměrně atraktivní akcí a výborným soundtrackem jednoduše stačí na to, aby člověk na dvě hodiny vypnul a celkem solidně se zabavil. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (9)

  • Úvod filmu odkazuje na ďalších veľkých detektívov viktoriánskeho Londýna; Detective Field, Reginald Swain, Mackenzie Macintosh a Sir Alfred Hornblower. Charles Frederick Field bol skutočným zakladajúcim členom Metropolitnej polície, ako ctižiadostivý herec mal záľubu v obliekaní sa do prestrojení a po odchode do dôchodku sa stal súkromným detektívom. Bol priateľom Charlesa Dickensa a slúžil ako inšpirácia pre postavu inšpektora Bucketa v románe "Bleak House". Detektív Constable Reginald Swain bol postavou v dlhotrvajúcom britskom policajnom seriáli Dixon of Dock Green (od r. 1955). Mackenzie Macintosh môže odkazovať na Rushmore 'Mac' Mackenzie, hlavnú postavu v sérii súkromných detektívnych románov od Davida Housewrighta. Alternatívne to môže odkazovať na Mackenzie Macintosh, viktoriánsku grafickú dizajnérku a manželku Charlesa Rennieho Mackintosha. Alfred Hornblower sa môže odvolávať na Alfreda Swainea Taylora, viktoriánskeho toxikológa a medicínskeho spisovateľa prezývaného otec súdneho lekárstva a Horatia Hornblowera, hlavnej postavy v sérii námorných dôstojníkov C.S. Forestera. (belinko)
  • Sam Claflin (Mycroft Holmes) si nemohol zopakovať svoju úlohu kvôli inému natáčaniu. Režisér Harry Bradbeer povedal, že ho naozaj chcú späť do pokračovania, ak bude tretí diel. (belinko)
  • Natáčení filmu probíhalo v Anglii ve městech Kingston upon Hull, Londýn a ve filmovém studiu Shepperton. Točilo se v období září–říjen 2021. (GASTON73)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama