Reklama

Reklama

Asterix a Galové

  • Francie Astérix le Gaulois (více)

Obsahy(1)

Románi se zoufale snaží odhalit tajemství nadpozemské síly Galů. Jistý románský vůdce se prostřednictvím špióna dozví o zázračném nápoji a má na získání receptu opravdu silný zájem. Chce ho totiž využít pouze pro svůj vlastní prospěch a dostat se tak až na trůn samotného Cézara. Popletený Getafix mu sice uvaří zázračný nápoj, ale s úplně jinými účinky! Náš hrdina Asterix ho doručí - nápoj s neuvěřitelně silným účinkem, od kterého vlasy rostou, rostou a rostou... Umíte si představit ještě víc zábavy? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

mortak 

všechny recenze uživatele

První animovaný Asterix má ukázat, že si hrdinové s Římany hravě poradí, i když zrovna není po ruce kouzelný elixír. Jinak je tu spíše využívána základní škála vtipů, takže se nám po padesáti letech zdá příběh trochu chudý. Jenže v roce 1967 nebyl svět zaplněn zmlsanými fanoušky-asterixology a tak úloha filmu byla spíše osvětová a misionářská - šířit Asterixe do celého světa. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Asterix a Obelix jsou dvojka, na které jsem jako kluk comicsově vyrůstal, když mi Čtyřlístek začal být těsný. Možná proto mám na jeho filmovou verzi značné nároky a výmluva, že byl první a vznikl už v šedesátých letech, mu u tabule nepomůže. Drží se předlohy tak věrně že je vlastně jen její rozpohybovanou podobou. Bohužel bez sebemenší přidané hodnoty a se špatnou animací, která připomíná hodně levné televizní seriály. Francouzské rodinné stříbro si zkrátka zasloužilo větší pozornost a vymazlenost. Navíc mám pocit, že ani ten humor nefungoval tak dobře jako na stránkách comicsu. ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Prvý z filmov Asterixa a Obelixa prináša príbeh o snahe Rimanov získať recept na čarovný nápoj Galov. Ten je vo filmovej verzii Asterix a Obelix len krátkou epizódou. Napriek tomu hodinový animák nie je nudný. Mlátenie Rimanov nie je tým najdôležitejším momentom a Asterix tu má dostatok priestoru uplatniť svoj bystrý um. Na produkcii však cítiť, že tvorcovia váľali duby s Káčerom Donaldom. 70% ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

"Chci dobrovolnika!" :-D To je rek bych asi typicka hlaska z tohoto PRVNIHO filmoveho Asterixe. Jeste nema moc propracovany dej, je to spis delsi groteska. Vsechno se toci kolem tajemneho elixiru, ktery dava odbojne galske vesnici zazracnou silu. A to by nebyli Rimane, kdyby se tohoto tajemstvi nechteli zmocnit. Nic vic v deji vpodstate neni, je to defacto takovy uvod, aby divak vedel o podstate galske sily. Ale i tak jsem se dobre bavil. Film ma svuj typicky humor, i kdyz zatim "v zacatcich". Rimane jsou v Asterixovi po komicke strance vzdy "best" a ani tady nezustavaji pozadu (aneb "...a my dva, spolu vytvorime triumvirat!"). Sam jako latinik z gymnasia si vzdy uzivam jejich nadavky a hlasky, nebo i obycejna jmena (a je skoda ze to mnozstvi latiny jako v predloze - s preklady na boku stranky - neni asi mozne prevest do filmu). Presto to jeste nema tu ironii jako dalsi dily a i animace je dost retro (A. ma tady navic prilis velkou bradu) - i kdyz svym zpusobem je tenhle styl s minimalni perspektivou a hodne 2D pohyby pro filmoveho Asterixe typicky. V orig. sesitu (1. - "Asterix z Galie") je ovsem kresba hezci. Proto davam lepsi tri hvezdy. ### Skoda ze na dvd nebyla francouzstina s titulky, rad bych ji zkusil, kazdopadne cesky dabing je skvely. Co je ale horsi, ze cesky distributor Filmhouse.cz dal na sve posetkove dvd s Asterixem jakousi prapodivnou sirokouhlou verzi. Problem je v tom, ze jsou to pouhe OREZY z formatu 4:3. Cili ve vysledku je na dvd horsi verze nez original - s mensim, orizlym obrazem (nahore a dole). Osobne tedy NEDOPORUCUJU DVD KUPOVAT. Stahnete si to z netu, nebudete tak osizeni o zbyvajici casti obrazu. ### ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Podobně jako komiks je tohle takový rozjezd, takže na plné hodnocení to není, nicméně převod se zdařil na jedničku narozdíl od osobních propadáků z posledních let (hraná Kleopatra, Amerika, Vikingové). Též je zajímavé a po třiatřiceti komiksech i nezvyklé, že Obelix tu je pouze vedlejší postava. Mimochodem, nejvíce asi budu souhlasit s B!shopem, hlavně co se týče Limova komentáře, jehož první věta je, řekněme, troufalá. Animované filmy paskvil vůbec nejsou, sice je pravda, že v něčem bývá papírová verze lepší (hodně je to vidět třeba u Británie), nicméně tohle hodit do koše nelze. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Film vznikl bez vědomí tvůrců Asterixe – scenáristy Goscinnyho a komiksového kreslíře Uderza. Když později na soukromé projekci snímek viděli, nebyli s jeho podobou vůbec spokojení. (Landauer)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného komiksu scenáristy Reného Goscinnyho a kreslíře Alberta Uderza z roku 1959. (Terva)
  • Původní název filmu Astérix le Gaulois znamená v překladu do češtiny „Gal Asterix“ nebo „Asterix Galský“. (vojtaruzek)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama