Reklama

Reklama

Zítra byla válka

  • Sovětský svaz Zavtra byla vojna (více)

Obsahy(1)

Poslední mírový maturitní ročník 1940/41 v malém sovětském městě, přesvědčení komsomolci, kariéristé i neprávem obviňovaní, dusná atmosféra podezřívání a vydírání, přesvědčivé zobrazení zrůdnosti komunismu, ale i obhajoba ''vyšších principů mravních''. Film je absolventskou prací ukrajinského režiséra Jurije Kary na moskevském filmovém institutu VGIK a patří k dílům, která plně docení až filmová historie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film přesně odráží společenskou atmosféru a diskuze o minulosti v období Gorbačovovy perestrojky v 2. polovině 80. let, tedy vlastně období reformního komunismu, které jsme my zažili o 20 let dřív. Snímek Zítra byla válka se snaží vyrovnat s érou nechvalně proslulých stalinských čistek a monstrprocesů 30. let, kdy vynucené doznání stačilo pro odsouzení obviněného a zkompromitování celé jeho rodiny. Umělecká forma je vytříbená a drtivá většina dnes vyráběných ruských filmů může jen vzdáleně přihlížet, ale po obsahové stránce je to zkrátka tendenční dítě své doby. Stalinisté a prospěcháři jsou podáni přehnaně do té míry, že to zavání karikaturou, je tam spoustu patosu a ideologie, která v reálném životě jednoduše neměla místo. Stačí si přečíst knihu Zdeňka Mlynáře Mráz přichází z Kremlu, kde líčí svoje vystřízlivění ze zkušeností se sovětskými mládežníky v době svých vysokoškolských studií v Moskvě. Zatímco on byl věřící, oni už dávno svou víru ztratili. Nemám problémy s tím, že film je poplatný nějaké ideologii, konec konců, film se snaží oprášit staré humanistické ideály, ale spoustě dialogů, gest a rozhodnutí postav jednoduše nevěřím. Tahle část filmu pokulhává za tou realizační. Celkový dojem: 65 %. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejde ani tak o válečný film jako spíše o drama, které popisuje atmosféru tehdejší doby v Sovětském svazu. Yuri Kara si pohrává s vizuální stránkou filmu, takže barevně můžeme vidět scény, které v sobě nesou radost, štěstí, svobodné myšlenky a nezávislost na diktovaných pravidlech. Černobíle pak vidíme přísnost, tvrdost, neústupnost, smutek a neštěstí způsobné především fanatickým dodržováním zásad, které režim nastolil a nejvíce jej prezentuje soudružka učitelka a matka Iskry. V mnohých scénách se mi ztvárnění zdálo na pomezí černobílé a barevné, přičemž ve filmu se právě odehrávalo něco, co stálo mezi dobrem a zlem, resp. obsahovalo něco dobrého a něco zlého. Šlo zejména o scénu, kdy ředitel školy hovoří s Iskrou po jejím výslechu učitelkou a poté se celá třída odebere do Sosnovky. Zítra byla válka je tedy docela zaměřena na psychologickou stránku postav, charaktery jsou zde jednoznačné a snímek dobře staví zrcadlo kladům i záporům doby. Poslední záběr působí dosti sugestivně, čemuž nahrává i "hloubka" a síla písně Svjaščennaja vojna. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Citlivá výpověď o síle svědomí je zničena neumětelskými titulky Levných knih, které mnohdy mění obsah původního sdělení. Za nejtragičtější lze považovat překlad Velké vlastenecké války jako války národní. Za toto nýmadství původní tvůrci nemohou, takže jej nezahrnuji do hodnocení vybroušeného filmu, jehož podnětné myšlenky člověku hodně dlouho zůstanou v paměti. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já si chvíli myslela, že se dívám asi na komedii, ale ono ne, je to drama, kde jsem měla husinu jen z oho, že to tak skutečně bylo a nic a nikoho neomlouvá fakt, že byla válka, která je tam spíš zmíněná jen okrajově. Tohle byla deprimující psychická depka a o konci se už raději vůbec nezmiňuji. Jo jo...ať žije Rudá armáda a komsomolci obzvlášť. Jen jsem nepostřehla, co to měly děcka v té třídě za ozdobu na zdích ? Všichni to hráli tak přesvědčivě, že jsem měla momenty, kdy jsem si myslela, jestli to v nich ještě někde uvnitř nedříme, protože ten fanatismus byl neskutečný...…... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neviem, čo presne som od filmu očakával, ale určite aspoň nejakú väčšiu spojitosť s vojnovým obdobím. K tomu sa nakoniec film vôbec nedostane a sme svedkami skôr trochu opatrnej, ale i tak odvážnej kritiky vtedajšieho systému. Komsomolec sem, komsomolec tam, film je plný týchto komunistických kecov a prevažnú časť propagandy chrlí z úst matka hlavnej predstaviteľky. Tú by trebalo vyzliecť dohola a fajne ju "vymaskať" s opaskom po tej holej komunistickej riti a občas i cez tú drzú a sebavedomú papuľu. Jej postava bola zdravo protivná a asi jediným dôvodom, prečo som nedal o hviezdu menej. Za zmienku stojí i úvod filmu, kde sa mladá Iskra ukazuje nahá pred zrkadlom. Dosť odvážne na Sovietsky zväz, nie? Celkovo žiadna sláva a priznávam sklamanie. 60%. ()

Reklama

Reklama