Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(6)

Minisérie zkoumá život v současném britském vězeňském systému z pohledu dvou zcela rozdílných mužů. Mark Cobden (Sean Bean) je učitel, manžel a otec, který při nehodě zabije nevinného člověka. Sžírá ho pocit viny a svůj čtyřletý trest proto bez váhání přijme. Je daleko od rodiny a netuší, co ho v drsném novém prostředí čeká. Musí se rychle naučit, jak přežít. Eric McNally (Stephen Graham) je vězeňský dozorce. Starostlivý a čestný muž se ze všech sil snaží chránit své svěřence, což je mnohdy náročný úkol. Věznice se potýká s nedostatkem personálu a rostoucí napětí vyvolává každodenní konflikty. Když jeden z nejnebezpečnějších vězňů odhalí jeho slabinu, Eric musí volit mezi svými zásadami a láskou k rodině. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele M.i.k.e k tomuto seriálu (2)

Čas (2021) 

největší síla téhle minisérie není v tom že by šlo o nějakou překotnou filmařinu, ale v její uvěřitelnosti a v tom, že je extrémně jednoduché si do ní promítnout sama sebe. Sean Bean je obyčejný chlap po padesátce, který sedne opilý za volant a přejede cyklistu, což se klidně může stát komukoliv z nás a nutně ani nemusí být opilý vzhledem k tomu, že polovina dnešních cyklistů jsou sebevrazi.Tenhle moment mu samozřejmě ovlivní život.Rozpadne se mu rodina, užírá ho pocit viny a navíc se dostane do vězení mezi regulérní zločince a musí tak řešit jak přežít v prostředí, které nezná, které není zrovna bezpečné a ve kterém je velmi snadné se dostat do ještě většího průseru než ve kterém už jste. Na druhé straně barikády je pak Stephen Graham jako nesmlouvavý, ale férový dozorce, který má ale v jiném vězení syna a je postaven před rozhodnutí zda ochrání jeho nebo sám sebe. Hlavní postavy se tak dostávají do situací, kdy sice řešeních je hned několik, ale žádné z nich není vyloženě správné a každé rozhodnutí bude mít následky (a většinou ne dobré). Osobně sem rád za formát tří krátkých epizod (popřípadě jednoho delšího filmu), protože na větším prostoru by Čas nedokázal nabídnout tolik a jen by zbytečně natahoval to co natahovat nepotřebuje. Takhle je to tak akorát silný příběh, který chytne na začátku a pustí na konci a dívák nemá pocit že by mu něco chybělo, nebo že by tu naopak bylo něco navíc...80% ()

Série 2 (2023) (S02) 

podobná premisa jako u první série, přesto to ale není totéž a každá série je úplně jiná. Zatímco ta první měla dva hlavní hrdiny a ukázala drsný svět mužské věznice ve které se musí naučit žít obyčejný otec od rodiny pykající za svojí chybu, ta druhá přichází se ženskou věznicí, větším počtem postav a taky útoky na první signální. První věcí co na diváka vyskočí je již zmíněná ženská věznice, která oproti té mužské vypadá spíš jako pionýrský tábor. Jasně, pořád je to vězení s dozorci a jasně danými pravidly, ale ani zdaleka nepůsobí tak drsně jako její mužský protipól. Druhou zásadní věcí jsou pak postavy a jejich příběhy, kdy se jede těžce na soucitnou notu (těžký život matky samoživitelky, feťačka vyléčená díky těhotenství, zabití dítěte díky poporodní depresi,...) a i když to jsou všechno vážná témata tak to dohromady funguje o něco hůř než v případě chlapské série. To tlačení na pilu je tady zkrátka mnohdy spíš kontraproduktivní. Naštěstí je tu ale skvadra dobrých hereček v čele s Jodie Whittaker a Bellou Ramsey a ty to spolehlivě táhnou do vod nadprůměru...70% ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama