Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(6)

Minisérie zkoumá život v současném britském vězeňském systému z pohledu dvou zcela rozdílných mužů. Mark Cobden (Sean Bean) je učitel, manžel a otec, který při nehodě zabije nevinného člověka. Sžírá ho pocit viny a svůj čtyřletý trest proto bez váhání přijme. Je daleko od rodiny a netuší, co ho v drsném novém prostředí čeká. Musí se rychle naučit, jak přežít. Eric McNally (Stephen Graham) je vězeňský dozorce. Starostlivý a čestný muž se ze všech sil snaží chránit své svěřence, což je mnohdy náročný úkol. Věznice se potýká s nedostatkem personálu a rostoucí napětí vyvolává každodenní konflikty. Když jeden z nejnebezpečnějších vězňů odhalí jeho slabinu, Eric musí volit mezi svými zásadami a láskou k rodině. (HBO Europe)

(více)

Recenze (113)

lemonova 

všechny recenze uživatele

Miniséria, ktorá okrem už klasicky špičkového britského herectva, scenára a réžie prináša aj silné posolstvo. Viem, že mnohí so mnou nebudú súhlasiť, ale ja som v tom posolstve vnímala predovšetkým kresťanský motív vykúpenia. Tak intenzívny, že ak by som bola ateistkou, pripadal by mi tento trojdielny film až naivne idealistický. Ale mne taký nepripadal. Zmysel pre dobro považujem za hlboko zakorenený v každom človeku. Môžeme ho nazvať svedomím, hlasom Božím, alebo akokoľvek inak. Bez neho by sme stratili zmysel našej existencie. Pre mňa bola toto čistá krása. ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Provedení života ve věznici vypadalo reálně, hezky zrežírované, poznáme různé povahy a vypořádání se s hroznými událostmi. Musím říct ale, že jsem čekal trochu něco jiného, něco více promyšleného se zápletkami a větším napětím, takhle je to za mě čistě 'jenom' vězeňské drama s dobrými herci. Škoda, že zde nebylo větší tempo a více napětí, ale i tak jsem si seriál užil a koukalo se na něj dobře. ()

Reklama

Niflheim 

všechny recenze uživatele

80 %. Výtečná jednohubka s velmi příjemným obsazením. Nejsilnější stránkou této minisérie je apel na realismus celého narativu, kvůli čemuž se paradoxně neposadíte na prdel ani scénáristicky, ani vizuálním prožitkem. Řemeslně ale nepřekvapivě na výši, žánrový standard britské produkce (co bychom za takový seriál z dílny ČT dali). Objektivně si Čas (oproti zpočátku vlažnému Roadkillu nebo naopak v závěru nedotaženému Bodyguardovi) zaslouží asi ještě o pár procent víc, které si nechávám do zásoby pro případné opětovné zhlédnutí. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mark Cobden, učitel angličtiny, ročník 1964. Při řízení v opilosti zabil člověka. Čtyři roky života má za trest strávit v podfinancované britské věznici mezi mukly, kteří nejdou daleko pro ránu pěstí ani pro konvici s vařící vodou a cukrem (mnozí z nich by zjevně potřebovali spíš psychiatrickou péči než pobyt za mřížemi, ale pro něco takového nejsou kapacity). Jeho snahu sžít se s prostředím, na které absolutně není stavěný, a vyrovnat se s vinou, která není nijak zpochybňována, sledujeme od nástupu do basy. Paralelně s tím se rozbíhá drama bachaře vydíraného jedním z vězňů. Příběhů z vězeňského prostředí už vzniklo tolik, že jsem od Času moc nečekal. Jde ale o vynikající psychologickou studii toho, jak může vězení jedince od základu proměnit (v dobrém i zlém) a jak těžké paradoxně může být, pro vězně i věznitele, jednat morálně v prostředí, kde by člověk měl procházet nápravou. Oba hlavní hrdinové, které přesvědčivě hrají Sean Bean a Stephen Graham, opakovaně čelí tíživým zkouškám charakteru bez ideálního řešení. Cokoli udělají, v ohrožení života se nejspíš octnou buď oni, nebo jejich blízcí. Prostřednictvím drsných, napínavých, ale taky dojemných situací, jež prý dost autenticky odrážejí realitu britského vězeňského systému (jehož nepřímá kritika je spodním proudem vyprávění), tvůrci postihují obecnější témata viny, trestu a odpuštění a zamýšlejí se nad tím, co asi řešíme všichni – co znamená žít dobrý život? Žádná křeč, klišé a – vyjma jedné paralelní montáže s nepravděpodobně přesnou synchronizací událostí – uměle vytvářené drama. Jen věrohodně vystihnutá vězeňská atmosféra a několik uvěřitelných postav se svými démony a etickými dilematy. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

První dva díly geniální, popisující cestu obyčejného chlápka za mříže, kde nefunguje nic, co z dřívějšího života znal a kde se rázem stává bezbrannou kořistí s návyky batolete. Bez příkras a zbytečně velké dramatizace zobrazená realita vězeňského prostředí. Třetí díl je dost uchvátaný a nemůžu se zbavit dojmu, že tvůrci nějak nevěděli, jak z toho ven a jak příběh nějak uzavřít. Podle mého stálo za to naznačené osudy a zápletky víc rozvést a rozdělit tuto část na dva díly. Ale jinak super ... obával jsem se, že mě další vězeňské drama bavit nebude, ale opak byl pravdou a nemohl jsem odtrhnout oči ... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v bývalé věznici Shrewsbury, která svému účelu sloužila až do roku 2013. Poté věznici odkoupila skupina developerů, která chtěla věznici přestavět na byty, restaurace, tělocvičny a bydlení pro studenty. To ale bylo místními úřady zamítnuto. Od roku 2020 je z bývalé věznice turistická atrakce. Po uzavření věznice zde bylo natočeno několik filmů a seriálů. (Rollo_Tomasi)
  • Závěrečná scéna v kavárně na molu se natáčela v pavilonu Southport Pier v Merseyside. Merseyside je metropolitní hrabství a ceremoniální hrabství v anglickém regionu Severozápadní Anglie. (Rollo_Tomasi)
  • Natáčení na mostě probíhalo po dokončení stavebních prací, ale ještě před znovuotevřením mostu pro veřejnost. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama