Reklama

Reklama

Elina

  • Švédsko Elina - Som om jag inte fanns (více)

Obsahy(1)

V zemědělské části severního Švédska žije na počátku 50. let malá Elina. Vrací se do školy poté, co se zotavila z tuberkulózy, jež před časem zabila jejího otce. Elinina rodina patří k finské menšině a na dívenku si zasedne učitelka, která ji chce donutit, aby ve škole nemluvila rodným jazykem. Elinina matka, sestra a mladý liberální učitel se snaží tento střet přenést ze školy do médií, ale malá Elina uteče do nebezpečných slatin a hledá útěchu v imaginárních rozhovorech se svým mrtvým otcem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mierne nadpriemerný film o problémoch malej rebelky fixovanej na svojho mŕtveho otca. V problémoch spolužitia Fínov a Švédov sa nevyznám, prírodu vyhľadávam v prírodopisných filmoch a o závere filmu môžem napísať iba to, že mi pripadal rozpačitý. Ale neľutujem, že som film videl. Je pravdepodobné, že po niekoľkých rokoch si pri slove elina už nespomeniem na tento film, ale na to, že sme týmto názvom označovali bratislavské električky. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nádherně odvyprávěný příběh o střetu dvou silných osobností se může pochlubit vynikajícími výkony všech dětských představitelů. Tímto se do mého života vloudil druhý film, u kterého brečím a stejně jako u Dvou mužů ve městě se za to nestydím. Přiznávám, že celou dobu jsem fandila Elině, ale když slečna Holmová našla tu neskutečnou odvahu, aby udělala to, co v závěru udělala, získala si i ona mé srdce. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Finové, žijící ve Švédsku, asi neměli na růžích ustláno, jak je vidět v tomto filmu. Škola pro finské děti, z nichž některé neuměli švédsky a učitelé zase neuměli finsky. Mezi dětmi svérázná žákyně, která nade vše milovala svého hrdého, ale již zemřelého otce. A jak to všechno dopadlo? Dobře, jedná se totiž o film pro celou rodinu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Překrásný snímeček s prvky rodinného dramatu i exkurzy do psychologického žánru. Na pozadí dechberoucí skandinávské přírody se rozehrává poutavý a silný příběh o malé dívence smutnící po zemřelém otci, po němž zdědila nejen lásku k divočině, ale také neústupnou a tvrdohlavou, leč spravedlivou povahu. Do příběhu zasahuje od pohledu protivná ředitelka školy, které nedělá problém si na žáky zasednout a absolutně nerespektovat osobnostní rysy dětí. Na scéně se ovšem objevuje i liberální nový kantor, jenž je jejím přesným opakem. Jakožto divák jsem chvílemi měl chuť Elině dát výchovný políček za tvrdohlavost, ale daleko více nakopat zadek té staré můře. Elina si stála za svým a možná, že díky tomu, že byla ještě nezkažené dítě, netaktizovala a neuplatňovala žádné strategické chování typu "Omluvím se, ať mám od ní klid, ale stejně si v duchu budu hájit svoji pravdu." Tím mi byla vlastně sympatická. Závěr? Úžasný film za 5*. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tahle malá copatá dívenka, Elina, mě okouzlila během prvních minut a nepustila ze svého dosahu ani po odkoukání filmu, ve své dětské kráse a ryzosti se dotkla všech podstatných věcí pro život, aneb malý velký film. Natalie Minnevik výborná, působivá, uvěřitelná a její vnitřní vesmír nádherný... Poklona tvůrcům. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. listopadu 2002 na Mezinárodním dětském filmovém festivalu v Oulu. (ČSFD)

Reklama

Reklama