Reklama

Reklama

Elina

  • Švédsko Elina - Som om jag inte fanns (více)

Obsahy(1)

V zemědělské části severního Švédska žije na počátku 50. let malá Elina. Vrací se do školy poté, co se zotavila z tuberkulózy, jež před časem zabila jejího otce. Elinina rodina patří k finské menšině a na dívenku si zasedne učitelka, která ji chce donutit, aby ve škole nemluvila rodným jazykem. Elinina matka, sestra a mladý liberální učitel se snaží tento střet přenést ze školy do médií, ale malá Elina uteče do nebezpečných slatin a hledá útěchu v imaginárních rozhovorech se svým mrtvým otcem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně ten druh skandinávského dramatu, u kterého hned od začátku víte, že tady Vám tvůrci kápli na notu a Vy se v ní, coby divák, pouze vezete a užíváte si jej. Malá Elina sice byla občas na pár facek, ale i přesto se toho finsko-švédského handrkování zhostila se ctí. Krásný příběh, nádherné záběry a v rámci rodinného filmu rozhodně kousek, který stojí za to vidět! ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně krásný snímek s lehce poetickou atmosférou, výtečnou kamerou a přesně padnoucí hudbou. Ovšem za největší klad považuji herecký koncert mladičké Natalie Minnevik jejíž předvedení Eliny bylo úchvatné. Elina si mě svou oprávněně svéráznou a tvrdohlavou povahou získala od prvního záběru, kdy se mihla před kamerou. Její klackovité ovšem velmi vyzrálé a inteligentní chování mělo své opodstatnění a já jí nemohl nefandit. Podobné boření předsudků a nesmyslných pravidel ve filmech miluju. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Finové, žijící ve Švédsku, asi neměli na růžích ustláno, jak je vidět v tomto filmu. Škola pro finské děti, z nichž některé neuměli švédsky a učitelé zase neuměli finsky. Mezi dětmi svérázná žákyně, která nade vše milovala svého hrdého, ale již zemřelého otce. A jak to všechno dopadlo? Dobře, jedná se totiž o film pro celou rodinu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nádherně odvyprávěný příběh o střetu dvou silných osobností se může pochlubit vynikajícími výkony všech dětských představitelů. Tímto se do mého života vloudil druhý film, u kterého brečím a stejně jako u Dvou mužů ve městě se za to nestydím. Přiznávám, že celou dobu jsem fandila Elině, ale když slečna Holmová našla tu neskutečnou odvahu, aby udělala to, co v závěru udělala, získala si i ona mé srdce. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mierne nadpriemerný film o problémoch malej rebelky fixovanej na svojho mŕtveho otca. V problémoch spolužitia Fínov a Švédov sa nevyznám, prírodu vyhľadávam v prírodopisných filmoch a o závere filmu môžem napísať iba to, že mi pripadal rozpačitý. Ale neľutujem, že som film videl. Je pravdepodobné, že po niekoľkých rokoch si pri slove elina už nespomeniem na tento film, ale na to, že sme týmto názvom označovali bratislavské električky. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 17. listopadu 2002 na Mezinárodním dětském filmovém festivalu v Oulu. (ČSFD)

Reklama

Reklama