Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po rozchodu s přítelem se Tereza vrací domů ke své mámě a bratrovi Michalovi, desetiletému klukovi zajatém v dospělém těle, aniž by tu tušila, že tenhle návrat navždy změní její život. Domácnost, do které se vrátila, se totiž na rozdíl od ní ani trochu nezměnila. Máma pořád žije jen pro svého syna, a bratr má před ní ve všem přednost. Tereza má intenzivní pocit, že by máma měla myslet víc na sebe… a taky na ni. A tak se rozhodne udělat krok, po kterém už nikdo z nich nebude takový, jaký byl. Tragikomedie Spolu nabízí pohled do chodu rodiny, kde se láska nerozdává rovnoměrně a kde není zvykem svěřovat se a mluvit otevřeně o problémech. Přesto nejde o těžké drama, ale o film, který i v dramatických situacích dokáže najít humor a naději. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (235)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Režisérské duo Müller - Laňka si na první pohled ukouslo poměrně dost velké sousto, když se pustilo do příběhu jehož středobodem je člověk s mentálním postižením a ve výsledku to ustáli jen z části. Na jedné straně totiž mají výbornou Veroniku Žilkovou a podobně skvělého Kozuba, jejichž linka životem zkoušené, unavené, přesto stále odhodlané matky a postiženého syna funguje velmi dobře a nikdy nepřekročí hranici kdy by byla buď prvoplánovou dojičkou emocí, nebo naopak uječenou karikaturou. Na straně druhé je pak domů se navrátivší dcera Tereza, která má fungovat jako katalyzátor a hybatel děje, což ovšem funguje jen do určité míry. Divák se sice díky ní dozví něco z historie rodiny, ale její následná snaha vyřešit situaci kolem postiženého bratra (a v dobré víře tak pomoci matce) působí dost amatérsky a zjednodušeně, což má za následek, že finální dopad na diváka je prakticky nijaký. Celkem by mě zajímalo, proč se tvůrci rozhodli jít zrovna touhle cestou, je nicméně faktem, že se tím tak trochu střelili do vlastní nohy a shodili tím do té doby na české poměry nadprůměrné drama…70% ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Nevědomost - obou mladých režisérů si budu nadále všímat, protože oba jejich filmy mě nadchly. Spolu řadím spolu s Promlčeno za dva nejvíce opomíjené filmy loňského roku. Nechápu, že někdo Štěpána Kozuba vyzdvihne ve filmu Grand Prix a nevšimne si jej v této nesmírně obtížné roli. Skvělé herecké výkony ostatně podávají i obě dámy, jak Žilková, tak Janovičová, kterou si aspoň nebudeme pamatovat už jen jako princeznu z Bambitky, avšak díky této výtečné vážné roli. A samozřejmě mě potěšilo, že se celý film odehrává v Bubenči a Dejvicích. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála českých filmů, na který jsem se skutečně upřímně těšil a zároveň se oprávněné obával. Částečně i samotného Štěpána Kozuba, který mě sice mnohokrát přesvědčil, ať už svým herectvím a uměním vyprávět nebo úžasnou povahou a inteligencí, ale zároveň ho mám už zafixovaného jako baviče, který ze sebe s oblibou dělá naprostého debila. A asi každého napadne, že ve chvíli, kdy má takový komik hrát autistické dospělé dítě, musí být pro takového herce strašně těžké vymanit se z tohoto "prokletí" a roli zahrát natolik dobře, aby nepůsobila jako nepovedená sebeparodie. Ale Kozubovi se to povedlo. A nejen teda jemu. Divák se tu a tam některým výstřelkům a Michalově šaškování pousměje, ale jinak je to ohromně tíživá depka dvou validních úhlů pohledu na jednu věc, s parádně prokreslenými postavami, jejichž motivaci lze velmi dobře chápat a se kterými nelze nesoucítit. Akorát se nemůžu zbavit dojmu, že kdyby film skončil o pár minut dřív, scénou s Veronikou Žilkovou v domečku pro děti, byl by konec daleko uspokojivější. ()

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪Tak, český Rain Man to nebude, už len tým, že Spolu má o niekoľko tried slabšie dialógy i hercov.⚪Kozub je jeden z najviac nadhodnotených hercov súčastnosti a výkon, ktorý tu predvádza je niečo na pomedzí úplne mentálne retardovaného z iq 60 a bežného výkonu Davida Votjubka v Troch tigroch. Každý, kto chváli jeho ,,precízny" výkon je naozaj buď slepý, alebo mu vyslovene nadržiava. Problémom je ale aj samotný scenár, keďže absolútne nie je jasné, čo za poruchu postava má. Ak má len poruchu autistického spektra, asi by sa nesprávala ako s iq 50, rovnako by ju nezískala pádom zo schodov. Ak má byť postava ťažko mentálne zaostalá, zase sú úplne hlúpe a citovo vydieračské scény, v ktorých Kozub ,,zázračne" prezrie a komentuje dianie ako triezvy človek. Akoby autori hádzali všetky mentálne choroby do jedného vreca, ,,veď si to už divák nejako preberie."⚪Kozub nielenže, že hrá to, čo vždy, ale prehráva na úrovni, ktorá je občas až nepríjemne totožná s jeho parodickým vystupovaním, a to už je silno cez.⚪Paradoxne, najlepším dojmom pôsobia scény, v ktorých sa Kozub vôbec nevyskytuje, tie majú komorný dojem činohry, ktorá stála ako predloha filmu.⚪Film si však nedrží tempo, v polovici stagnuje, spolieha sa na motívy, ktoré zaručene na diváka zafungujú. Bizarne potom pôsobí očividné odkazovanie na Rain mana, v ktorej Kozub flirtuje so ženami, čo skrz to, ako je prevedená jeho postava je skôr dehonestujúce.⚪Celkovo je niekedy menej expresívnosti viac. V celej dĺžke filmu sa až zbytočne často reve, až to pripomína, akoby divák naozaj sedel v divadle na činohre a herci hrali s prehrávajúcim krikom, len, aby každý počul.⚪Je fajn, že sa o podobných motívoch a témach začína nakrúcať aj v našich končinách, na druhej strane, škoda, že len takto, napoly, bez presahu, bez skutočného vkladu.⚪ ()

Galerie (104)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel v Praze v srpnu a září 2021. (Bontonfilm)
  • Mezi závěrečnými titulky je ještě jedna scéna. (griph)
  • Premiérové uvedení filmu na televizní stanici Prima si nenechalo ujít na 405 tisíc diváků starších 15 let. (rublik05)

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

Reklama

Reklama