Reklama

Reklama

Moje levá noha

  • Irsko My Left Foot (více)

Obsahy(1)

Skutečný příběh o životě, radostech a zázracích. Film Moje levá noha je mimořádně pravdivý příběh Christy Broxna (Daniel Day Lewis), muže s nekonečnou láskou, vášní a chutí do života, která překonává jeho těžký hendicap - ochrnutí. Ačkoliv jeho otec (Ray McAnally) se odmítá smířit s nemocí svého syna, paní Brownová (Brenda Fricker) ho přivítá do srdce její velké rodiny. Díky její podpoře a bojovnosti, se z něho navzdory ochrnutému tělu stane milý a prudce inteligentní člověk se zdravým smyslem pro humor. Pomocí prstů své levé nohy dokáže Christy zprostředkovávat svá slova, představy do něčeho co se vzápětí stává uměleckým dílem, nejprodávanější povídkou a básní...opravdovým triumfem nad osudem. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (250)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Jestli tahle role není důkazem, že Daniel Day Lewis je největším hercem současnosti, tak už nevím... Sheridanovi se podařilo vyhnout laciným trikům, jak z diváků vydojit slzičky, a místo toho se zaměřil na lidskost a sílu ducha, díky které se člověk dokáže poprat i s nemyslitelným. On i celá Brownovic rodina za to mají můj obdiv. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

silný emotívny príbeh. Úžasný herecký výkon. Určite odznelo veľ chvál na adresu hlavného protagonistu - Day-Lewisa. JA chcem vzdvihnúť výkon ženský. Málokde som videl . naozaj nespomeniem na film - kde by niekto tak nádherne stvárnil rolu matky ako Brenda Fricker. . Film je u mňa vysokým favoritom na TOP roku. ()

Reklama

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je Moje levá noha žánr dramatický, režisér Jim Sheridan neloudí z divákovy pomyslné sentimentální struny uplakané tóny jak je u tohoto žánru zvykem. Nemoc Christyho Browna už sama o sobě poskytuje dost dramatické látky a nucený slzavý nával by ničemu neprospěl. Film monitoruje příběh, který přišel na plátno na základě skutečných událostí a nabízí vstřícný a nevtíravý pohled na člověka paralyzovaného vrozenou nemocí. Všechen Christyho pohyb směřuje do jeho levé dolní končetiny a přesto v sobě nachází odvahu a vůli bojovat se životem a plnit si své sny. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Když jsem se díval na Moji levou nohu, vzpomněl jsem si na film Záře, co jsem viděl skoro přesně před rokem. A jak jsem tak začal o Záři uvažovat, zjistil jsem, že i když to je pouze rok, nepamatuju si vlastně skoro nic. Vím, že tam byl nějaký geniální pianista, co to měl v životě těžké a že ho hrál fascinujícím způsobem Geoffrey Rush, ale jinak jsem si nevzpomněl na žádnou scénu, co by mi zůstala v hlavě. A uvědomil jsem si, že s Mojí levou nohou to bude podobné. Je to dobře odvedená práce, ale nic, co by se mi opravdu zadřelo pod kůži. Příběh je odveden až příliš realisticky, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že vznikl podle autobiografie, ale přesto musím říct, že dávám přednost snímkům s určitou uměleckou stylizací. Pokud přesto dávám čtyři hvězdičky, je to jednak kvůli bravurnímu výkonu Daniela Day-Lewise a jednak kvůli tomu, že příběh není černobílý a naštěstí nehraje na sentimentální notu - Christy Brown není ukázán jen jako chudák a oběť osudu, ale taky jako pořádně sarkastický a protivný paličák. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ake to je mat krasnu dusu, no telo mrzaka? Ake to je mat mozog umelca, ale pokrivenu tvar postihnuteho? Ake je to mat v hlave myslienku, napad, no nemoct to ostatnym dat najavo? Aky je to pocit nemoct si uzivat zivot plnymi duskami, ale len cez slamku? A ako sa to napriek tomu vsetkemu da prekonat? O tom je tento film. (10/10) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Daniel Day-Lewis (Christy Brown) si během natáčení díky nepřirozené pozici na vozíku zlomil dvě žebra. (Zdroj: ČSFD)
  • Jedná se o do té doby historicky jediný film, který dostal od deníku Entertainment Weekly hodnocení A+. (Akesha)
  • Produkční společnost Miramax utratila za náklady spojené s propagací filmu trojnásobek jeho rozpočtu. To vše kvůli zvýšení zájmu akademiků odpovědných za nominace na prestižní Oscary. Nakonec se to vyplatilo, jelikož si film odnesl pět nominací, z nichž dvě proměnil. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sheridanova černá mše

Sheridanova černá mše

16.01.2009

Moje levá noha, Ve jménu otce či blížící se americký remake dánských Bratrů. I tento malý vzorek z filmografie Jima Sheridana stačí k tomu, abychom se intenzivně zajímali o jeho plány do budoucna.… (více)

Najlepší írsky film na LFŠ

Najlepší írsky film na LFŠ

18.07.2005

10 000 filmových fanúšikov rozhodlo, že najlepším írskym filmom všetkých čias je THE COMMITMENTS, adaptácia bestselleru Roddyho Doylea v réžii Alana Parkera. V ankete predbehol aj v našich končinách… (více)

Reklama

Reklama