Reklama

Reklama

Modrá Electra Glide

  • USA Electra Glide in Blue (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jediný film Jamese Williama Guercia, držitele Grammy za eponymní album Blood, Sweat and Tears a dlouholetého producenta kapely Chicago (zpěvák Peter Cetera hraje pašeráka drog Zemca a ve filmu se objeví i další její členové), byl natočen podle skutečné události: v květnu 1969 zastřelili dva dlouhovlasí mladíci z mikrobusu značky Volkswagen na arizonské silnici policistu na motorce. John Wintergreen (Robert Blake) je policista, který se svým partnerem Zipperem (Billy Green" Bush) hlídkuje na silnici protínající Monument Valley. Tento vietnamský veterán sympatizuje s hippies, současně se ale snaží být dobrým policistou. Svoji práci dělá poctivě. Na všechny řidiče se snaží brát stejný metr: je spravedlivý a neúprosný. Stále ale sní o tom, že jednou odloží svůj Harley Davidson a přilbu a stane se detektivem. Proto se chopí příležitosti, když k poslednímu případu povolaný detektiv Poole potvrdí jeho podezření, že se nejednalo o sebevraždu, ale o vraždu. Po počátečním nadšení ale díky Pooleovu chování a metodám přichází rychlé rozčarování a pochybnosti o povolání policisty a smyslu vlastního života vůbec.

Guercio vyrůstal na filmech, které promítal v kině jeho otec, nadšený obdivovatel Johna Forda, a je to na jeho díle znát. A nejen proto, že se natáčelo v Monument Valley v Utahu a že za kamerou stál známý Conrad L. Hall (držitel Oscara za filmy Butch Cassidy a Sundance Kid, Road to Perdition a Americká krása). Závěrečný záběr patří k nezapomenutelným. Film byl uveden v soutěži na MFF Cannes 1973 a o rok později byl Robert Blake nominován na Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (83)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O tom, že i malí policisté mohou mít velké sny … ale co s tím, když žijete v zóně dravců, kde platí právo silnějšího ? Krom toho … i on je součástí systému … AKTIVNÍ součástí systému (s ohledem na své ambice) ... toho systému, jemuž pramálo záleží na osudech neprivilegovaných - proč a koho byste měli litovat ? Nanejvýš absurdní, brutálně cynické a jen maličko melancholické … s nádechem humoru, který je černočerný a bezútěšný jako nekonečné hlubiny vesmíru - a s puncem opravdovosti, kterou podtrhuje převelice sugestivní kamera. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Osobně tento film považuju za hlubší, filosofičtější a lepší než Easy Rider. Jako hrdina filmu je tady člen establishmentu, ještě navíc policajt, kterej díky svojí opravdovosti a soucitu hranice establishmentu překračuje a nakonec i díky tomu zemře. V Easy Rider máme jedince, kteří se vzepřeli zaběhnutýmu řádu společnosti, společnost je nepřijala a nakonec zlikvidovala. Zato v Electra Glide máme jedince sloužícího společnosti na místě celej establishment symbolizujícím, držícího se svých ideálů a snažícího se skutečně poctivě sloužit spravedlnosti a svobodě druhých. A narazí s tim úplně stejně jako hipíci v Easy Rider. Film působí trochu jako protiklad Easy Rider, přesto je o tom samým a jak jsem již napsal, jde v uvažování hlouběji. Kdo viděl např. skvělej Two-lane Blacktop, tak ten víc rezonuje s filosoficko-exicteciálním podtextem Electry Glide. Co dál? Úúúúžasná kamera a scenérie, fakt. Dále pocta filmům Johna Forda, odehrává se v Monument Valley a je to malinko takovej western na motorkách. Potom vynikající hudba, režisér filmu byl normálně hudebním producentem, produkoval první desky Blood, Sweat and Tears a Chicaga, dokonce dva členové Chicaga ve filmu hrajou. A na závěr skvělej výkon představitele hlavní role, Roberta Blakea a též některých "vedlejšáků" (Green). ()

Reklama

Aqualung 

všechny recenze uživatele

No tak zase jeden film, který mne vrátil do...,no řekněme do krásných let.Kdosi to tady srovnával s Bezstarostnou jízdou. Sakra s tímhle filmem to má společné tak akorát motorky a ještě ne stejné typy.Snad ta smrt na závěr je zrcadlová vůči té v jízdě.Policista jde službou a životem a přirozeně se snaží, a také slušně, pracovat a stoupat výše na služebním žebříku. A vstupní vražda k níž se přimotá a správně pojmenuje i přes počáteční protivenství mu pootevře dveře.Pak se setkává s běžnou sociální kontaktní rutinou.Občas to drnčí, občas budí úsměv, občas se honí na motorkách a sleduje svého "učitele" jak v pracovní, tak osobní rovině.Ten ho poučuje jako "blba" a posléze je sám postaven do role blba, tentokrát faktického.Hrdina se snaží jít a pátrat se slušností dál.Nakonec je to on, kdo najde vraha v ubohém oligofrenikovi, který vše spouští......Chamtivý kolega končí s vlasní kulkou ve vlastní hrudi.A to finále je fantastické, opravdu dojdeš nejdál se slušností?Inu jak na koho, inu jak kde.Vše je zasazeno do krásných exteriérů amerického venkova.Hodnotím vysoko. ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Shlédnutí filmu 35 let po jeho vytvoření no to bych ani nečekal. Název se tak nějak vžil ale k filmu jsem dostal až letos (2008). Nebudu opakovat předhodnotile a tak několik vlastních postřehů. Výborně zahraný blázen Willie Elishou Cookem, Fantastické koncertní vystoupení skupiny Madura+výborné zpracování doprovodné hudby včetně závěrečného opusu jenž ladí s krásnými snímky Monument Valley za jejichž stínu film končí, hlavní hrdina Robert Blake pak již dlouho nemohl najít obstojnou roli až jej našel casting Davida Lynche a obsadil jej do Lost Highway, Kdo vlastně byl vrah Willie, Zipper nebo Zemco? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hledání zkratek ke štěstí a věčné soupeření s establishmentem, i když stojíte na jeho straně.. Harley v modrém zaujme kamerou (exteriéry podle přání režiséra a s úctou k jménu John Ford, interiéry podle mistra Conrada L. Halla, tak zněla dohoda), výkonem Roberta Blakea (spolu se Simírem jediný policista, který oblečení nakupuje v dětském) i svým celkovým cynickým vyzněním. Neexistuje totiž něco jako boží spravedlnost. Je jen nepravý čas a nepravé místo. A tomu nahoře je naprosto jedno, jestli se na něm ocitne nepravý člověk.. Nálepku fašistického díla tomu může dát jen idiot. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Hrubý střih filmu trval zhruba tři a půl hodiny. Výsledný sestřih pro kina je dlouhý hodinu a padesát čtyři minuty. (Morien)
  • Kresba muže s připevněnou opravdovou kravatou na dveřích Zipperova přívěsu je autoportrétem herce Billyho Greena Bushe, který postavu ztvárnil. (Morien)
  • Prvý a posledný film, ktorý James William Guercio režíroval. (sudruh sustruh)

Reklama

Reklama