Reklama

Reklama

Někdo klepe na dveře

  • USA Knock at the Cabin (více)
Trailer 4

Rodinná dovolená v chaloupce utopené v lesích, daleko od veškeré civilizace, probíhala skvěle. Než se na jejich prahu objevili ti čtyři. Vypadají jako členové šílené náboženské sekty a snaží se nebohým dovolenkářům vysvětlit, že svět, jak ho znají, skončí, pokud ho právě oni nezachrání. Nechtějí po nich vlastně nic složitého. Stačí, aby se mezi nimi našel dobrovolník, který pro spásu planety ochotně udělá to, co by nikdo dobrovolně neudělal. Zní to šíleně, že jo? A když k tomu přičtete, že čtveřice zvěstovatelů se skutečně chová jako naprostí magoři, kromě argumentů sahají tu a tam i k násilí a barvitě líčí nejrůznější apokalyptické vize, je jasné, že ten, kdo jim uvěří, by musel být stejný blázen jako oni. Jenže zatímco zpočátku v členech terorizované rodiny ani náznakem nehlodá semínko pochybnosti, události postupně nabírají takový spád, že je otázka „A co když je to pravda?“ čím dál relevantnější. Najdou sílu učinit neuskutečnitelné? Pokusí se osud oblafnout? Nebo se z nich už taky stávají šílenci jako ti samozvaní jezdci Apokalypsy? Jsou to otázky, ze kterých mrazí. A připravte se na to, že z odpovědí bude mrazit ještě víc. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 4

Recenze (290)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Takový nedopečený Shyamalan. Ani na vteřinu jsem nepochyboval o tom, co se děje, což je dost možná ten největší problém. Kdyby se lépe budovala atmosféra nejistoty, byl by konec zajímavější a měl větší dopad. Takhle je to vlastně jen čekání na Godota. Nicméně v jednotlivostech silné. Shy pořád umí natočit skvělé dílčí momenty. Jen mu tentokrát citelně chybí prvek překvapení  (krom "první oběti", to bylo nečekané), výraznější herci, lépe prokreslené postavy (hysterický manžel se možná chová logicky, ale jde o vrcholně nesympatický charakter) a obecně i o něco košatější struktura. Síla toho, co je zajímavé napoprvé, se logicky v opakujícím mustru vytrácí. Ale nenudil jsem se. Jen to bylo na Shye nečekaně přímočaré. Pokud to porovnám například s jím produkovaným Ďáblem, který si také vystačil s malým prostorem a počtem herců, to byla větší laskomina. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nečtěte spoileroidní komentáře a vrhněte se na to!! Knock at the Cabin od vyhlášeného hororového spisovatele (předloha) se sice zdaleka nemůže opřít o podobné herecké kvality, jaké měl obdobně koncipovaný, dnes už téměř kultovní snímek (název neprozradím) s náboženskou tematikou, ale je zatraceně mrazivý, podmanivý, a s dokonalým finále. Divák jako na jehlách hodinu a půl čeká, kde je pravda. Pro fanoušky Akt X, Darabontovy mlhy a Pozemšťana povinnost! [SkyShowtime] ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

Byl jsem mile překvapen strukturou příběhu. Film neztrácí čas a vrhá diváky do konfliktu v úvodu filmu. To umožnilo větší zaměření na hlavní příběh při zachování slušného tempa. První dějství filmu je skvělé, protože publikum je v příběhu nové a záhada je stále čerstvá. Ale pomalu se děj začíná opakovat, což vede k méně poutavému druhému dějství. Jak se film chýlí ke svému závěru, jeho konec je neuvěřitelně předvídatelný, což se mi moc nelíbilo. Herecké výkony ve filmu jsou celkově dobré. Dave Bautista byl vynikající, působil velmi vážně, hrozivě, ale měl k němu laskavou a mírnou povahu, která prosila publikum, aby mu věřilo. To byla zdaleka jedna z jeho složitějších rolí v jeho kariéře a myslím, že odvedl skvělou práci. Abby Quinn měla asi můj nejoblíbenější výkon z filmu. Její dramatické scény byly hypnotizující a opravdu mě vtáhly dovnitř. Měla tak jemná obličejová gesta, která vyjadřovala hluboký pocit strachu a smutku s očima, které samy dokázaly vyprávět příběh. Bylo to skvělé. Jonathan Groff byl dobrý, i když se zdá, že hraje podobný styl postav jako všechny jeho předchozí role. Byl jsem nadšený, že vidím Ruperta Grinta, ale ve skutečnosti ho nevidíme dost, protože je pouze v první polovině filmu a když je přítomen, skoro nemluví. Kinematografie byla skvělá. Bylo tam několik opravdu zajímavých úhlů kamery a záběrů, které jsou pro Shyamalana typické. Nelíbilo se mi, když zobrazil brutalitu toho, co se dělo, aniž by to ve skutečnosti ukázal. Tím, že se to posunulo mimo dění nebo to bylo jen mimo záběr, dalo sice publiku to, co potřebovali vědět, aniž by to přímo viděli, ale jako správný hororový fanoušek bych se rád podíval na nějaký ten gore. Ve filmu je pár velmi banálních sekvencí s hrozným CGI, které mě mírně zklamaly. Ale s rozpočtem pouhých 20 milionů dolarů si nejsem jistý, co víc jsem si mohl přát. Celkově je na filmu hodně věcí, co se mi líbí, ale chybí mu několik klíčových prvků, které mu brání v tom, aby se stal okamžitou Shyamalanskou klasikou. /60%/ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ten námet je fantastický, veľmi som sa tešil. Až potom vysvitlo, že ten "rodinný" výlet to sú dvaja kakaovníci a šikmooké dieťa, lebo toto je dnes normálna rodina. Súčasná produkcia je presiaknutá týmto obsahom natoľko, že táto obsesia vyvolá len väčší odpor a paradoxne intoleranciu. Z hnutia, ktoré chcelo toleranciu, sa stalo propagandistické hnutie a deformácie ľudskej prirodzenosti čo by psychické poruchy sa dávajú za vzor, aby skrze filmy nastavovali nový normál. Z toho zvyšku okolo toho sa dá konštatovať, že z mysteriózneho filmu sa nakoniec vykľul taký thriller s katastrofickými prvkami, slávny Ind rozhodne neprekvapil. Priniesol miestami dobrú atmosféru a náznaky napätia, no postavy zvláštne, dialógy znižovali vážnosť situácie. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Proslulý režisér M. Night Shyamalan se rozhodl razantně snížit náklady pro svůj film. V pohodě mu pro místo dění postačila lesní chata, do níž soustředil sedm protagonistů - homosexuální manželský pár (Ben Aldridge, Jonathan Groff), co má v péči šikmookou osmiletou holčičku (Kristen Cui), a kvarteto cizinců (Dave Bautista, Rupert Grint, Abby Quinn, Nikki Amuka-Bird), kteří nebyli na jejich dovolenkový pobyt zváni. Ti jim totiž přinesli nemilou zprávu o blížícím se konci světa. A apokalypsa může být odvrácena jedině v tom případě, že se jeden ze čtyřprocentní rodiny rozhodne obětovat. A pochopitelně se jejich setkání neobejde bez konfliktních situací, psychického vypětí a různých šachů s postavami, jejichž počet začne postupně řídnout. V televizi se objeví zprávy o přírodních i kybernetických katastrofách, které přicházejí z různých koutů světa. Kdoví kde mistr poměrně originálních filmů narazil na literární předlohu, z níž čerpal svůj námět pro mix hororového home invasion, katastrofického filmu a převážně psychologicky laděné podívané se silně mysteriózním povlakem, kde převažuje dialogová část nad tou akční. A kupodivu to vůbec není ani na okamžik nuda. Věrný divák Shyamalanovy tvorby se vždy těší na nějaký jeho pravidelně užívaný tvůrčí prvek. Nejčastěji to bývají vytříbené pointy, popřípadě zvraty, které jsou dovedným vyvrcholením jeho vyprávění. V tomto případě se omezil jen na na jakési liknavé vysvětlení předchozího dějství, které tedy nelze spolehlivě považovat za typickou pointu v jeho stylu. Dave Bautista, který je největší hvězdou filmu, odvádí spolu s ostatními účastníky spolehlivý herecký výkon. Dialogové části obsahují poměrně hutné špalky textu, vždy ale po nich přijde něco napínavého a zajímavě koncipovaného. Chatka uprostřed lesů a zaparkovaný automobil zdařile navozují odlehlost prostředí. Pro představu nastalé apokalypsy je prostředníkem televize v chatce, která vysílá záběry probíhajících katastrof. Dalším zajímavým prvkem je to, že divák povětšinu filmu docela tápe, na čí stranu se má přiklonit. Cizinci působí, že uprchli buď z psychiatrické léčebny, nebo jsou to náboženští fanatici, homosexuální pár upřednostňuje racionální myšlení, i když pokaždé tomu také tak rozhodně není. Režisér dbal i na technickou preciznost, takže kamera, akční vsuvky a střihová skladba je kvalitně odvedena. Zajímavě vystavěný film v tak trochu divadelním hávu je ideálním příspěvkem pro příznivce mysteriózních filmů. 8/10 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (15)

  • Natočeno podle knižní předlohy „The Cabin at the End of the World“ od Paula Tremblayeho. (mikki089)
  • Na premiére v niektorých kinách boli diváci pri vstupe vyzvaní, aby sa vzdali niečoho, na čom im záležalo, počas celého trvania filmu, výmenou za darček na konci. Ak ste sa rozhodli pre áno, váš smartfón bol zabalený a zapečatený. Odovzdaním ešte zapečatenej obálky pri východe ste získali peknú cenu. Iniciatíva obsahovala nápis "ROZHODNI SA. Počas trvania filmu by ste sa vzdali jednej z vecí, na ktorej vám najviac záleží. Dokážte to, vaša obeť môže byť odmenená." (molcan2)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Reklama

Reklama