Reklama

Reklama

Potom, čo je schopný kňaz odsúdený na pobyt za mrežami kvôli údajnému zabitiu mníšky počas exorcizmu, investigatívny novinár je odhodlaný dopátrať sa v tomto prípade k zjavne utajovanej celej pravde. Mohlo sa skutočne stať, že kazateľ zavraždil mentálne chorú ženu, alebo v skutočnosti prehral boj s démonickými silami? (Richie4422)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (67)

Psychor 

všechny recenze uživatele

S Xavierem Gensem jsme se spřátelili předminulý rok na festivalu v Cannes za poměrně kuriozních okolností. Do půlnoční projekce snímku Love zbývala ještě hodina času, a tak jsem coby vyhlášený čajomil zašel do foyer na šálek zeleného Tuarega, když tu najednou uslyším žoviálním tonem pronesené: "Taky na sucho?". Dalo mi zabrat, než jsem v endomorfním chlapíkovi s kšiltovkou rozpoznal známého režiséra. Naše nenucená konverzace velmi rychle získala punc odbornosti a stočila se i ke Xavierově vizi ohledně plánovaného hororu Crucifixion, pro kterou jsem se jakožto zdejší žánrový expert okamžitě nadchl. Po dvouletém čekání mohu nyní Xavierovi s konečnou platností udělit titul hororového virtuosa, který dokonale ovládl umění atmosferické gradace. Crucifixion zprvu připomíná mysteriozní vánek, avšak v druhé polovině stopáže nabude síly hororového uragánu. Vše podtrhuje bravurní kamera Daniela Aranyó s působivými průlety skrze rumunské interiéry a exteriéry či úchvatnými slow motion a reverse motion záběry. Pochvalu zaslouží i scénáristé za pokus o představení démonologie ve světle širších teologických souvislostí, což bezpochyby vyvede z rovnováhy značnou část místních laiků. Crucifixion ode mě obdrží slabších pět hvězd, čímž si zároveň říká o nominaci na letošního hororového oscara. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po smrti dvadsaťtriročnej mníšky, ktorú zabila neopatrnosť kňaza pri vykonávaní exorcizmu, sa novinárka z New Yorku vyberie do Rumunska, aby sa tomuto kontroverznému prípadu venovala. Zisťuje, že rodina zosnulej verí, že bola naozaj posadnutá Diablom a kňaz bol odsúdený nevinne. Aj keď je Nicole (Sophie Cookson) zarytou ateistkou, čoraz hlbšie sa zamotáva do tajomstiev cirkvi a prípad sa zdá byť čoraz desivejší. Pátranie po pravde ju vystaví tvrdej skúške v boji proti démonom. - Toto ma velmi bavilo a pre mňa ide o jeden z najuspokojivejších hororov tohto roku, ktoré zatial vznikli. Vadilo mi tam v podstate len pár drobností, a to hlavne forma, akou to bolo podané. Dej sa totiž odohráva až po exorcizme, čo je škoda, pretože úvodné scény vyzerali perfektne a tento subžáner už dlho potrebuje trochu oživiť. Režijne to je skvelé, pretože Xavier Gens je odchovancom New French Extremity a tu ukazuje svoj talent v tomto žánri, ktorý nanešťastie prezentuje len raz za niekolko rokov. Velmi lákavé je aj prostredie, ktoré tentokrát nie je exotické, ale skôr neopozerané a som si istý, že na niektoré miesta, ktoré tu boli zobrazené, si čoskoro urobím výlet. Páčili sa mi aj masky, hlavne môj oblúbenec Javier Botet, ktorý tu bol asi pol sekundy, ale nestáva sa často, že by v priebehu troch dní vyšli tri horory s vaším najoblúbenejším hercom, takže som ho opäť rád videl. Rumunská kultúra dostala taktiež dostatočný priestor, informácie o exorcizmoch si v tomto druhu hororov vždy cením a herecké obsadenie hralo podla mňa presvedčivo, takže ako som už spomínal, pre mňa zatial jeden z najpôsobivejších hororov roku 2017 a už sa nemôžem dočkať ďalšieho režisérovho kúsku, ktorý vyzerá extrémne dobre. + Javier Botet + herec z The Divide, The ABCs of Death 2 a Open Windows ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Zářný příklad totální režijní frustrace. Xavier Gens by si mohl podat ruku s Darrenem Lynn Bousmanem. Oběma se stejnou měrou nedostává pochvalných recenzí, delší dobu se jim vyhýbají úspěchy na režijních postech, dlouho nenatočili nadprůměrný hororový film. Gens si ke vší tvůrčí rezignaci vybral stokrát provařené a ze všech stran opracované téma exorcismu, které navíc natočené fádní a nevzrušivou formou, jakou režisér předložil, nemá sebemenší šanci ho katapultovat mezi elitu. I když je film zaštítěn puncem "skutečných událostí", příběh jakéhosi kontroverzního kněze z Rumunska, při jehož kontroverzním vymítání exla jakási jeptiška, je opravdu vydatným krokem zpět do bažiny průměrnosti až podprůměrnosti. Rumunské lokace nejsou atraktivní, všichni, až na ateisticky smýšlející píchatelnou žurnalistku, co přijíždí příběh objasnit a napsat o něm pravdu, jsou nesmírně a otravně pobožní, hororových momentů je zde dohromady tak na dvacet minut. Samotný rituál, kterým měl film vrcholit, se smrskl na pět legračních minut, kdy má posednutá hrdinka v jakési stodole začerněné oči a zaryčí. Zbývá dodat, že před touto scénou je divák svědkem tří utopených much v alkoholu a bujarého bouchání dveří, přičemž se v ději v prostřizích vracíme k událostem před posednutím jeptišky. Divákům bude jistě úplně jedno, zda se obviněný a uvězněný kněz nakonec dostane z vězení. Herci ve vedlejších rolích je jen umolousaný komparz, hrdinka ze zámoří je jiné kafe. Sophie Cookson je neokoukaná a sympatická. Gens nemá z čeho těžit, je prostě jen strůjcem obrázků, které místy inklinují k něčemu, co by se u debutanta dalo označit za téměř atmosférické, v jeho případě už je to jen rutina. A to, že se mu z tvůrčího hlediska nedaří, je na filmu znát. 5/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snad jen naivní divák by čekal něco lepšího, než je Friedkinův Vymítač ďábla. Vizuálně příjemný snímek odehrávající se na rumunském venkově stojí na konfrontaci boží víry a nevíry. Nevím, zda výraz ateismus se zrovna sem hodí. Každopádně mladá americká novinářka Nicole má konečně šanci zjistit, jak se to má nejen s Bohem, ale i světem démonů. Scénám posedlosti a vymítání nechybí poetika, závěr je lehce elektrizující. Pro někoho možná stokrát obehraný příběh, pro mne sympatický film, kde dohady ohledně Boha jsou tím nejlepším. Démonické řádění jsem ale přirozeně uvítal. Pravověrné fanoušky strašidelného filmu je ovšem třeba upozornit, že se jedná především o drama s několika málo temnými, snad se dá i napsat hororovými scénami. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Ateisticky zameraná novinárka presvedčená o farárovej vine pátra a pátra, až kým sa na vlastné oči nepresvedčí, že tam hore naozaj niečo je. Alebo skôr tam dole. No. Normálne som musel premýšľať, ako to ohodnotiť. Pretože na jednej strane je to výborne nakrútené, herečka je sympatická, v réžii či scenári som nenašiel jedinú chybu, a je tam všetko, čo divák od podobného kúska očakáva, pár zjavení a ľakačiek, a samozrejme vymietanie. Na druhej strane, film ma nebavil. Žiaľ. Netuším, prečo sa Gens, ktorého pokladám za jedného z najlepších režisérov, chytil práve tak nezaujímavej témy, ako je exorcizmus. Film neprináša vôbec nič nové, je od začiatku predvídateľný, scény vyháňania démonov podľa mňa zaujímavé nie sú a režisér celú dobu stavia na istotu a drží sa šablónky ako kliešť, takže žiadne prekvapenia sa nedostavia. Proticirkevne a protinábožensky zmýšľajúceho diváka ako ja to dokáže ešte aj pekne naštvať. Ešte že tam až tak veľa modlikania nebolo. Odpad to nie je, ale aj tak sa jedná o Xavierov najzbytočnejší film, a po dvoch predchádzajúcich peckách Frontière(s) a Divide je to pre mňa studená sprcha. Ale aspoň som sa naučil všetky dôležité fázy, ktoré prebiehajú pri vymietaní. Určite sa mi to v živote zíde. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (3)

  • Čtyři jeptišky, které pomáhaly při exorcismu, byly odsouzené za zabití v rozmezí od 5 do 8 let. (Pajkenzi)
  • Rumunský kněz Daniel Petru Corogeanu, který prováděl exorcismus a zavinil smrt jeptišky, dostal 14 let za mřížemi. (Pajkenzi)
  • Film je inspirován skutečnými událostmi, kdy při exorcismu zemřela jeptiška Irina Cornic. Událost se stala v Tanacu (Rumunsko) v roce 2005. (Pajkenzi)

Reklama

Reklama