Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Planetu Pluk v galaxii KIN-DZA-DZA pokrývá písečná poušť a jen tu a tam z ní trčí jakési poničené konstrukce. Světélkem na ručním snímači si každý může ověřit, kdo z lidí je "chatlan", a kdo pouhý "patsak", co musí nosit zvonek na nose, zdravit chatlany v podřepu a mít připravenou klec, aby jim z ní mohl pro obveselení zazpívat - neposlušný patsak může být vsazen do "etsih" s hřebíky nebo být rovnou "tranglukován". Dva Rusové z osmdesátých let 20. století se na ní ocitají nešťastnou náhodou, když se jich podivný bosý tulák na ulici v zimě vyptává na souřadnice Země aby se mohl vrátit, a oni stisknou tlačítko jeho transportního "gizma". Na poušti potkávají jiné dva trosečníky toužící po návratu na svou planetu a shánějící prostředky na "gravicap", pomocí něhož se jejich rezavějící rozskřípaný "pepelats" může přemístit na libovolné místo ve vesmíru a ne jen poletovat nad pískem. Ukazuje se, že kuřák Vladimír Nikolajevič je boháč, protože vlastní "ketse" - zápalky, jenomže z neznalosti místních "výměnných" praktik brzy o všechno přichází. A není jednoduché přežít na Pluku, kde není rozdíl mezi strážci zákona a bandity, soudce po úplném stažení obžaloby odsoudí k polovičním trestům a "ketse" obžalovaných si strčí do kapsy, a všichni chatlani s tranglukátory za pasem si s vámi dělají co chtějí. (Kubiik)

(více)

Recenze (57)

dezorz 

všechny recenze uživatele

kategoria ´rusky socialisticky sci fi film´ neznie velmi povzbudivo, napriek tomu je kin dza dza ukazkou ako z mala urobit vela. pomalicky vygradovany dej, jednoduche pustne kulisy a skvely napad ako usporiadat cudziu vesmirnu spolocnost. ak porovname hoc len s hajkpom okolo aktualne uvadzanej nocnej hliakdy, ktora je tiez filmom z mala urobene vela, kin dza dza je jednoduchsi no prepracovanejsi film a k tomu skvele uchylny. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Tento film je než ryzí komedie spíše taková fantastická tragikomedie, mě nijak zvlášť neoslovil, byť má svou logiku ve své absurditě, a to mám absurdní humor docela rád.. Film získal m.j. zvláštní cenu poroty za výtvarné zpracování na filmovém festivalu v Rio de Janeiro v r. 1987. Kromě uvedeného J. Jakovleva jsou v hlavních postavách Jevgenij Leonov, Levan Gabriadze a Stanislav Ljubšin, o nichž však zmínka, že hrají není žádná. Takže : Ku....ku....ku... Mama, mama, čto ja budu dělať... Tu poslední větu pochopíte, až film. uvidíte. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nakonec udeluju lepsi stred. Film je bezesporu zajimavej, odehrava se v bizarnim prostredi, vypravu ma perfektni, stejne tak obsazeni. Vizualni stylizace mi trochu pripominala Stoparova pruvodce, 12 opic, Brazil apod. :) Na druhou stranu je ale strasne dlouhej, a s postupne upadajicim tempem (resp. moje pozornost upadala)... Muze to byt i hodne repetetivnim hudebnim podkresem. Kazdopadne to za videni stoji a urcite to doporucuju vsem zvidavym divakum. A treba date plny pocet...asi jak to komu zrovna sedne. 3+ ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Moc mě to nezaujalo. Když to vezmu čistě jako satiru na komunismus, tak třeba takoví Skřivánci na niti mi za svoji hodinu a půl dali mnohem víc, byli hlubší a promyšlenější, než Kin-Dza-Dza!, která trvá 127 minut. Navíc stejně jsem měl pocit, že spíš režisérovi šlo o šílené nápady než o satiru, protože na tu stopáž mi to přišlo krapet prázdné až na pár scén. A když vezmu v potaz vše ostatní, ten šílený vizuál, ještě šílenější děj a ten absurdní humor, tak to sice je zajímavé, něco do sebe to má, hlavní duo mi bylo docela sympatické a párkrát jsem se zasmál, ale i tak je to dost a úplně zbytečně rozvleklé a jako celek mě to prostě moc nenadchlo. Takže z toho mám dost průměrné pocity a tak ten film taky budu hodnotit. Slabé 3* ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(SSSR) KIN-DZA-DZA! je považována za kultovní sovětskou sci-fi satiru, která by měla být zapsána na mapu vedle kanonických post-apokalyptických děl 80. let (často je zmiňována Bessonova francouzská POSLEDNÍ BITVA a australský vrchol Millerovy trilogie ŠÍLENÝ MAX 2). Hype, který se kolem filmu utvořil, zároveň ale dobře poukazuje na jeho největší slabiny: 1.) jelikož jde o kult, dobře se z kontextu vytrhávají dílčí hlášky či bizardní nápady, ale celek dost dobře nedrží pohromadě a rozpadá se do série více či méně zábavných a trefných scének; 2.) přirovnání naznačují, že zajímavá bude především stylistická stránka (výtvarné řešení cizí planety i nápad se slovy-zvuky), ale vyprávění se i přes celkový surrealistický a dadaistický nádech bude podřizovat určitým konvencím (i přes volnost, s jakou se zachází s deadliney, nesmyslnost v přikládání důležitosti rekvizitám či jasnost motivací postav se nejedná o rozbití pravidel). Na druhou stranu se tím dává najevo, že i přes určitou zatěžkanost významy, které alespoň při prvním zhlédnutí nemusí být dost dobře zachytitelné a rozklíčovatelné v poukazování na sovětskou skutečnost a dobově podmíněný pohled na západní občany, se bude ve výsledku jednat o zábavu, z které utkví víc než "Ku". Některé myšlenky jsou totiž nadčasové (ohledně komunikace, svobodě vyjádření, (ne)materiálních hodnotách...), zato filmy ne. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama