Reklama

Reklama

Muž jménem Otto

  • USA A Man Called Otto (více)
Trailer 1

Film, jehož předlohou je celosvětový knižní bestseller „Muž jménem Ove“, vypráví příběh mrzouta Otta Andresona (Tom Hanks), který po ztrátě manželky ztratí smysl života. Otto je připraven všechno ukončit, ale plány mu naruší mladá živá rodina, která se nastěhuje do sousedního domu. Otto se tak seznámí s Marisol, která ho vyzve vidět věci jinak, a vznikne tak neočekávané přátelství, které mu změní život. Dojemný a vtipný příběh o lásce, ztrátě a životě ukazuje, že rodinu lze najít na nejneočekávanějších místech. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (301)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $50miliónov║ Tržby USA $64,267,657║ Tržby Celosvetovo $109,067,657▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Taká skoro čierna komédia, melodrama ušitá priamo pre Hanksa, ktorý v úlohe zadumaného dôchodcu dominuje a svojím odporom ku všetkým si nakoniec aj tak získa sympatie. Taká variácia na Eastwoodové Gran Torino. /70%/ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

My cudzokrajné filmy titulkujeme alebo dabujeme. Američania sú o čosi bohatší ako my, neradi čítajú titulky a k dabingu majú odmietavý prístup. Výsledkom je, že si časť filmov nakrútia po svojom. Iba výnimočne tak dosiahnu lepší výsledok, než poskytoval originál. Ani v tomto prípade sa to nepodarilo. Američania pridali nejaké menšiny, lebo to sa teraz nosí, a posunuli tým  remake o niečo nadol. Ale obsadili hlavnú postavu Tomom Hanksom, čí ten zosun vyrovnali na pôvodnú úroveň. Takže nemám dôvod meniť pôvodné tri hviezdičky na inú hodnotu. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Ale jooo... Vzhledem k tomu, že to je Švédsko převařený na USA, jak je v America dobrým (zlo)zvykem (tenhle zvrácenej americkej fetiš asi nikdy nepochopím), tak má člověk tendenci nejít "do plnejch", ale pak si uvědomí, že tomu není moc co vytknout. Už je tomu drahně let, co jsem četl knížku a viděl švédský originál, takže se lehce ubráním detailnějšímu porovnávání Oveho s Ottem. Něco se asi poameričtit muselo (Saab vs. Chevrolet, Pákistán vs. Mexiko nebo odkud byla), něco asi ne (gay vs. transsexuál), co si pamatuju, tak v originále byl větší důraz kladen na Oveho / Ottovu minulost, ale co. Hanks byl fajn, sem tam jsem si pobrečel... 90% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"A Man Called Otto" je pre mňa dobre spracovaným remakom filmu "En man som heter Ove", ktorý som videl ešte roku 2017. Z toho už si bohužiaľ nepamätám toľko, aby som teraz dokázal povedať, že v čom je táto verzia iná, no rovnako nemám pocit, že by mi to nejakým spôsobom prekážalo, lebo v tomto prípade sa američanom podarilo natočiť solídny film sám o sebe. Mám taký pocit, že ten boj s korporáciou je tu asi taká najväčšia zmena. Niečo také si v originále moc nepamätám, ale opravte ma, ak sa mýlim. Scénky však fungujú, pôsobí to trošku modernejšie, no srdce to má stále na rovnakom mieste. Flashbacky sú spracované solídne, príbeh je dobre prerozprávaný a rád som s týmito postavami trávil čas. Tom Hanks ako Otto je vynikajúci. A som úprimne z toho prekvapený, lebo väčšinou ho vidíme v rolách veľmi sympatických, kým Otto je skôr taký uvrčaný dobrák s veľkým srdcom. No funguje to bravúrne. Nebol som si istý... no výsledok je potešujúci. Rovnako skvelá je ale aj Mariana Treviño, ktorá sa do role susedky Marisol hodila úplne perfektne. Všetky momentky, kde sú spolu fungujú a rovnako aj postavy samé o sebe zvládajú svoje role vynikajúco. Neviem posúdiť, ktorý film je lepší, no oba sú skutočne dobré. Pozrite si ich a porovnajte sami. Odporúčam oba. Hodnotenie: A ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Silně mě mrzí, že jsem neviděl švédský originál, protože jsem kromě Oskara asi ještě nenarazil na americký remake, který by u mě překonal původní snímek. Do komfortní pohody mě nedostalo ani obsazení Toma Hankse, protože jsem už poněkud přesycen jeho spasitelských rolí. Naštěstí se hbitě ukázalo, že si budu s jeho protivným seniorem v mnoha ohledech rozumět, takže jsem na něj už krátce po začátku hleděl se sympatiemi, které u mě vzbudil, a nemohl jsem se ubránit myšlenkám na Volný pád. Postupem času se můj příjemný pocit vytrácel, protože se ve scénáři začaly vyskytovat mnou neoblíbené klišoidy a patosoidy v množství větším než malém, a celá nadějně rozjetá záležitost pro mě postupně stále více ztrácela glanc. Do reality mě definitivně vrátila postava Malcolma, díky níž se mi opět dostalo ujištění, že v současné (bohužel, už nejen americké) filmové tvorbě už nejde ani tak o kvalitní scénář, režii a herecké výkony jako spíš o propagaci módní politiky. Mně prostě vždycky vadilo a bude vadit, kdy je mi opakovaně něco cpáno takhle na sílu. No, a proto se žádné nadšení nekonalo, přestože film nepovažuji za ztrátu času. Asi si radši seženu knihu. / Poučení: Já vím, že je Jarek Nohavica v současnosti zlý vyvrhel (což je mi při poslechu jeho písniček zcela u kloaky), kdyby ale Otto znal slova Černé jámy, asi by se divil. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Mladý Otto je hrán hercem Trumanem Hanksem, což je skutečný syn herce Toma Hankse (starší Otto). (Puxina)
  • Natáčení začalo v Pittsburghu v Pensylvánii v únoru 2022 a skončilo v květnu 2022. (Posheidon)
  • Otto (Tom Hanks) popíjí z termosky značky Stanley v nejznámějším provedení zelené kladívkové barvy. Tato značka se pyšní zárukou 25 let. Taková termoska už přežila pád ze 4 000 stop z letadla, shořela ve vrtulníku, byla přejeta traktorem a dokonce zastavila pro jejího uživatele smrtící kulku. Vždy ale dále plnila svoji funkci. (JoeHahn)

Reklama

Reklama