Reklama

Reklama

Mayday

  • USA Plane (více)
Trailer 1

Pilot Brodie Torrance je během bouře nucen přistát se svým letadlem na válkou zničeném ostrově na Filipínách. Brodie musí dostat cestující do bezpečí a vyřešit riskantní situaci, protože ho pronásledují nebezpeční povstalci. (HBO Max)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (242)

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Je to fajn film na jedno podívání, jenže... mohla to být pecka, nebýt několika negativ, které film zbytečně sráží. V prvé řadě záporáci. Jsou to spíš takoví ťulpasové. Když jsem se dozvěděl, na jakém ostrově že se to osazenstvo letadla ocitlo, dost mi zatrnulo a těšil jsem se na nervy drásající situace. Ve výsledku skoro nic nepředvedli, necítil jsem z jejich strany žádnou hrozbu a ve finále jsem už jen čekal, kdy na někoho z nich stejně jako ve Žhavých výstřelech 2 spadne klavír. S tím velmi úzce souvisí další dvě negativa. Absence gore. Jako něco málo tam je, ale ruku na srdce, tohle je téma, které si koleduje o tvrdé eRko. Já s naprostou samozřejmostí očekával, že někde vedle místnosti s kamerou najdou mrtvoly misionářů v rozkladu a na záznamu kamery uvidí jejich brutální popravu. Celkově spousty scén nastartovaly nadějně, aby byly zakončeny příliš uhlazeně. No a ta třetí věc. V druhé polovině film sklouzne k extrémní přímočarosti, což zamrzí vzhledem k tomu, že ta polovina první je opravdu pečlivě budovaná. Veškerá záchrana jde jak po másle bez nějakých větších zádrhelů. Při finále jsem úplně přestal mít strach o postavy. Je to fakt škoda, ten potenciál, jaký to mělo, přišel vniveč. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Stárnoucí Gerard Butler má pořád to krásné chlapácké charisma a dostal mě hned od začátku, omotal si mě kolem prstu a já musím přiznat, že mi bušilo srdce jak o závod, když ty vymletý palice stříleli rukojmí a on tam chtěl běžet mezi ně, naštěstí ho rozumnější zatčený zvládnul zadržet.. Příběh o neplánovaném přistání na jakémsi ostrově, kde není vláda, úřady, policie, je skvělý drsný akčňák, odsýpá to, furt se něco děje a houstnoucí napětí příjemně šimrá.. Co by se dalo vytknout, shovívavě odpouštím, jsem na vlně.. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Žérárovi tentokrát upadlo "jen" letadlo a aby toho neměl málo ještě mu do toho hodily vidle lokální povstalci a to prostě neměli dělat. Plane je solidní Butlerovka, která se v první půl hodince lehce vleče, ale od nouzového přistání se rozjede ve slušné béčko, které sice nepřinese nic objevného, ale svůj účel splní bez problémů...60% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když kapitán Butler vítá v úvodu cestující na palubě a mluví o svém éru, že je „pretty much indestructible“, tak my už dobře víme, že mluví o sobě. Pasažéry vezme dvakrát do nebe a zpět, pro militantní separatisty má nachystané peklo. On má totiž kromě Plane i Plan (byť občas hodně blbý).. Jako jo, dobře, ale vzpomeňme si, jak by to vypadalo třicet let zpátky s Brucem Willisem. Jedno žváro za druhým, sada hlášek v interakci s postavou Mikea Coltera a na konci možná ve schránce pohlednice z nějaké exotické destinace, která naznačuje, že to s penězi v tašce klaplo. Nejsou tady sice takové věci, jako čumák letadla, co zastaví pět centimetrů od cisterny s kerosinem, ale Richetův snímek se bere tak vážně, že by se nad tím pousmál i Leslie Nielsen.. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Úžasná béčková akční jízda a výtečný Butler! Šikovný francouzský režisér Jean-François Richet u mne zatím nenatočil špatný film, jeho Veřejný nepřítel č. 1 mám dokonce mezi oblíbenými a Plane je pro mne takové guilty pleasure, které splňuje většinu mých požadavků. Plane těží z atraktivního námětu, který je jak stvořený pro pořádný akční film. Je to z části katastrofický letadlový Survival a z druhé části boj o život na nepřátelském území s filipínskými Guerillas a to mě fakt baví. Gerard Butler zde hraje přesně toho vůdčího charismatického sympaťáka, jak má ve zvyku ( občas tu i slušně zahláškuje) a výborný je i Mike Colter, který je vězněm/vrahem na palubě letadla. Butler samozřejmě nemá na výběr a bude muset s vězněm spolupracovat, aby se zbavili většího zla. Velmi netradiční týmovka, která skvěle funguje po všech stránkách. Colter je navíc člen francouzské legie, takže tady byl ve svém živlu a díky svým zkušenostem měl před všemi navrch. Akce je výborná, fight je tu sice jen jeden, ale hodně intenzivní, ale přestřelky jsou správně krvavé i hezky natočené, došlo i na parádní Jungle Splinter cell stealth Akci! a odstřelování sniperem nikdy nebylo působivější než zde. Potěšily i scény v letadle, kde o hutnou atmosféru není nouze a místy je to vygradováno víc než solidně. Napětím se tu absolutně nešetří během celého filmu a výborní jsou i záporáci, hlavně ti dva ústřední šmejdi to zahráli skvěle, šel z nich respekt neskutečnéj. Pochválit musím i scény, kde se řeší pohřešování letadla. Tam Tony Goldwyn předvádí skvělý výkon, jsou tu solidní dialogy a hodně mě to zákulisí bavilo. Rozhodně se za mne jedná o film, který si rád pustím znova díky své svižnosti, zábavnosti, akci a šíleným adrenalinem, který vlije do tělal Nářez. Menší výtkou jsou občas horší triky a škoda, že v závěru nedošlo na nějakou hlubší investigativní linku ohledě vězně, ale tak či tak velká paráda a spokojenost. 85% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Portoriku počas leta 2021. (Real Tom Hardy)
  • Štúdio chcelo pre film iný názov, ale Gerard Butler (Brodie Torrance) trval na jednoduchosti názvu. (belinko)
  • Kapitán civilního dopravního letadla ve skutečnosti nevítá v uličce pasažéry, to je práce vedoucí kabiny. Kapitán by měl být už zamčený v kokpitu a připravovat se s druhým pilotem na let, provádět kontrolu systémů a jiné. Obzvláště po 11. září 2001, kdy se změnily bezpečnostní předpisy, a dokonce i když jeden z nich jde na toaletu, tak se druhý musí zamknout. Kontakt s cestujícími je minimalizován. (PROCESOR)

Reklama

Reklama