Reklama

Reklama

Mayday

  • USA Plane (více)
Trailer 1

Pilot Brodie Torrance je během bouře nucen přistát se svým letadlem na válkou zničeném ostrově na Filipínách. Brodie musí dostat cestující do bezpečí a vyřešit riskantní situaci, protože ho pronásledují nebezpeční povstalci. (HBO Max)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (241)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Filipínský rebel? Ten nám tady chyběl.“ Medailemi akčního hrdiny ověšený londýnský zachránce Butler tentokrát elektrikářem. Ručička ampérmetru ožila, alfasametr ukazuje uspokojivé hodnoty a v houští vrčí tygří rebel, kříženec bin Ládina se  Sandokanem. Je nejvyšší čas pokusit se o start a zápis do Guinnessovy knihy rekordů v kategorii „Počet havárií s jedním letadlem v jednom dni.“ Přímočarý a s vypnutým transpondérem koukatelný akčňák. Jen škoda, že produkce šetřila na fauně, takže Butler a černý Rambo při prodírání džunglí nezakopli o jediného leguána, natož aby jim tarantule spočítala chlupy na koulích. Taky nechápu, proč se při stavbě letišť patláme s betonem a mažeme s asfaltem, když dopravní letadla (zde Douglas MD-80) umí přistát v záhonku mrkve a odstartovat i z oraniště. KULATÉ OKÉNKO: [][] Letadla v béčkových filmech jsou: A) Ekologická. Létají zřejmě na vodu (palivo bylo při přistávání vypuštěno, čas 23:48). B) Kulkovzdorná. Díry v trupu naopak vylepšují letové vlastnosti. C) Blbuvzdorná. Brodie Torrance promine. D) Opakovatelně havarovatelná. [][] Správná odpověď: Škoda jedné, kvůli ratingu vystřižené scény - osobní prohlídky letušek povstalci. Mohl jsem dát čtyři prsty... takhle jen tři. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Příjemný akční thriller, který se pocitově vrací o nějakých 30 let zpátky, ale není to vůbec na škodu. Vše zde funguje, Butler se postupně přetransformovává do nového Neesona, zápletka chytře vystavěná, napětí funkční a ta občasná akce neurazí. Jediný problém tak je, že vše jede na půl plynu a nikdy se neobjeví žádný wow moment, který by film posunul nad slušný průměr. Na jedno podívání plně vyhovující, neurážející a zábavné a v rámci Butlerovek, lepší kousek. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tento snímek měl od počátku všechno to, co očekávám v ne příliš vydařeném béčku: Nový rok, milující rodinu, letadlo, psí počasí, nebezpečného pasažéra a (i když to říkám nerad) Gerarda Butlera. O to větší (a milejší) bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že se tvůrci vydali po úplně jiné cestě, než jsem předpokládal, a ukázali mi tak, že se dá z provařených ingrediencí natočit akčňák, který mě navzdory mému skepticismu osloví a hlavně pobaví. No, a i když si o startech a přistáních proudových dopravních letadel na nezpevněných plochách myslím své, tahle kombinace Black Hawk Down a Far Cry 3 mě zaujala svým nepřekombinovaným dějem, slušnou akcí a taky tím, že v sobě tvůrci našli dostatek soudnosti na to, aby nenechali pána v letech (ale stále v kondici) běhat po džungli samotného a dali mu kvalitního parťáka. Já netvrdím, že šlo o nějaký vrchol světové kinematografie, já jsem se ale dobře bavil, Gerard Butler a Mike Colter spolu skvěle fungovali, Daniella Pineda byla výbornou hlavní letuškou, a tak jsem neměl důvod jít pod čtyři pěticípé. Nenáročné ale zábavné (pro mě tedy určitě). / Poučení: Film mi ukázal, jak je možné vzlétnout v letadle a přistát na koloběžce. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Je to fajn film na jedno podívání, jenže... mohla to být pecka, nebýt několika negativ, které film zbytečně sráží. V prvé řadě záporáci. Jsou to spíš takoví ťulpasové. Když jsem se dozvěděl, na jakém ostrově že se to osazenstvo letadla ocitlo, dost mi zatrnulo a těšil jsem se na nervy drásající situace. Ve výsledku skoro nic nepředvedli, necítil jsem z jejich strany žádnou hrozbu a ve finále jsem už jen čekal, kdy na někoho z nich stejně jako ve Žhavých výstřelech 2 spadne klavír. S tím velmi úzce souvisí další dvě negativa. Absence gore. Jako něco málo tam je, ale ruku na srdce, tohle je téma, které si koleduje o tvrdé eRko. Já s naprostou samozřejmostí očekával, že někde vedle místnosti s kamerou najdou mrtvoly misionářů v rozkladu a na záznamu kamery uvidí jejich brutální popravu. Celkově spousty scén nastartovaly nadějně, aby byly zakončeny příliš uhlazeně. No a ta třetí věc. V druhé polovině film sklouzne k extrémní přímočarosti, což zamrzí vzhledem k tomu, že ta polovina první je opravdu pečlivě budovaná. Veškerá záchrana jde jak po másle bez nějakých větších zádrhelů. Při finále jsem úplně přestal mít strach o postavy. Je to fakt škoda, ten potenciál, jaký to mělo, přišel vniveč. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7/10). Věřím, že se filmů jako je Plane točí nespočet a ke mně se jich dostane jenom malinký zlomek, který projde jakýmsi sítem. I tak byl tento akční kousek velice osvěžujícím bojem o přežití, které si získalo moji naprostou pozornost. Upřímně obvykle vyhledávám úplně jiný typ filmů, než jsou tyhle akční béčka. Ovšem když mě něco zaujme, nebo to podle hodnocení vypadá slibně, tak tomu dám s chutí šanci. Díky tomu, že ještě nejsem těchto filmu přejedený, tak jsem si to náležitě užil. Je mi naprosto jasné, že se jedná o takovou tu typickou Butlerovinu, kdy tento skotský padesátník nasadí svůj krk pro dobro ostatních. Podobně laděný Greenland mě stejně dobře potěšil, jak právě Plane. Zápletky jsou rozdílné, ale jádro stejné. Dostal jsem tedy thriller, po které se možná budu bát sednout do letadla. Moc se líbil ten stealth mód, kdy musel Gerard pomalu likvidovat nepřátele, kteří by s ním neměli slitování. Sekundoval mu bizonek Mike Colter, kterého znám především jako superhrdinu Luke Cage. Hodil se tady a jeho pracky mě straší ve snech ještě teď. Závěrečný souboj je naprosto uspokojující a fandové Amerického snipera budou chrochtat blahem. Je to hrozně šablonovitý film, ale to tempo vás nenechá a ni na chvíli přemýšlet, takže se jenom necháte unášet na jeho zběsilých vlnách. Na výplach mozku, nasání motivačních řečí je to naprosto výborné a rok 2023 začíná velice slibně. Dám si raději tyhle akční napínavé béčka, než pitomé komiksové Venomy a Morbie. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Kapitán civilního dopravního letadla ve skutečnosti nevítá v uličce pasažéry, to je práce vedoucí kabiny. Kapitán by měl být už zamčený v kokpitu a připravovat se s druhým pilotem na let, provádět kontrolu systémů a jiné. Obzvláště po 11. září 2001, kdy se změnily bezpečnostní předpisy, a dokonce i když jeden z nich jde na toaletu, tak se druhý musí zamknout. Kontakt s cestujícími je minimalizován. (PROCESOR)
  • Štúdio chcelo pre film iný názov, ale Gerard Butler (Brodie Torrance) trval na jednoduchosti názvu. (belinko)
  • Jednoho z kontraktorů vyslaných na záchranu cestujících hraje Pete Scobell, bývalý příslušník US Navy Seals. Dalšího z kontraktorů hraje Remi Adeleke, taktéž bývalý příslušník US Navy Seals. (Chilip)

Reklama

Reklama