Reklama

Reklama

UFO Švédsko

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh o dospívající rebelce umístěné do pěstounské péče, která má podezření, že její otec není mrtvý, ale uneslo jej UFO. Za pomocí sdružení UFO Švédsko je odhodlaná vypátrat pravdu. Příběh se odehrává v 90. letech 20. století v malém švédském městě. Produkční společnost Crazy Pictures se inspirovala sdružením „UFO Sweden“, které ve Švédsku spravuje největší UFO archiv na světě — Archiv pro nevysvětlitelné jevy. Film vizuálně připomíná slavný snímek E.T. (1982) a tématicky je blízký filmům Interstellar (2014) či Kontakt (1997). (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (39)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál, aby z toho nevypadala artová pseudo-sci-fi, která si celou dobu na sci-fi jen hraje, aby pak vše na konci naprosto racionálně vysvětlila a ze všech tak udělala magory, ale naštěstí se tak nestalo a vypadala z toho dost zajímavá žánrovka, které by sice slušel propracovanější a chytřeji vedený scénář (hlavně třeba v tom, že bych rád věděl, jak dopadl Gunnar a Kicki a taky by bylo fajn do všeho víc zapojit Denisinu pěstounskou rodinu, protože na její pozdní noční návraty domů jaksi vůbec nereaguje), ale své myšlenky a přesahy to má, umí je to správně podat a naštěstí i správně vyzní, takže za mě spíš spokojenost než naopak. Jen jsem si teda musel delší dobu zvykat na hlavní hrdinku, která mi občas lezla na nervy tím, jak si myslela, že jí jako jediné o něco jde a že by jí každý měl ve všem poslouchat, protože jen ona přesně ví jak na to, atd., ale naštěstí ji tenhle film neadoruje jako nějaký správný vzor a postupem času si Denise svoje chyby naštěstí uvědomuje, takže ani to mi zážitek moc nezkazilo. Navzdory tomuhle všemu jsem si to totiž opravdu užil. Natočené a zahrané je to naprosto dokonale, vizuálně to taky vypadá slušně, atmosféra mě naprosto upoutala od první do poslední vteřiny a líbilo se mi i to, že Danell měl jasno v tom, jak to chce celé gradovat a tak jsou ty dvě hodiny opravdu dost nabité. Není tu žádný přehršel akce, zápletka není vyloženě přehnaná a většinu času je to hlavně mysteriózní pátrání po tom, co se tu vlastně děje, což mám ze všeho nejradši a to zvlášť, když to má i pořádné finále a to UFO Švédsko určitě mělo. A jako fanouška Kontaktu mě potěšily i ty jasné odkazy na to, kterých je tam sice jen pár (byť jeden je v už v základu celé zápletky), ale snad ještě nikdy jsem neviděl sci-fi, která by se na tenhle sci-fi klenot snažila tak příjemně odkázat. A přitom jde vlastní cestou, není to jen žádná vyložená kopírka něčeho, ačkoli inspirace jsou jasné. SPOILERY SPOILERY BACHA No a jestli mě ještě něco dost potěšilo, tak to, že tam ti mimozemšťané nakonec byli. V závěru zasáhli, a pořádně, ale dá se to vykládat i jiným způsoby a za vším mohla stát jakákoli vyšší moc... A hlavně jsem rád, že Lennard přežil, protože to byla rozhodně nejzajímavější postava z celého filmu. KONEC SPOILERŮ. Viděno v Edison Filmhub, v rámci Scandi 2023. Slabé 4* ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Popravdě moc jsem si toho od filmu nesliboval ale že dostanu úplný💩 to jsem opravdu nečekal. Čekal jsem lehce podprůměrnej ale seriózní film zabývající se problematikou🛸 a dostal jsem jakejsi sranec(Film o 🛸bez 🛸) ve kterým se o 🛸jen žvatlá. Tenhle film se nedá brát vůbec vážně. Zvlášť UFO Team působil hodně komicky. Zdejší vysoký hodnocení mi hlava nebere. Normálně bych napsal, že tohle snad nemůže bavit ani ty co filmy o 🛸 vyloženě vyhledávají. Hodnocení ale hovoří jinak. Zde mi po delší době o5 nezbývá než použít část textu punkové kapely Malomocnost prázdnoty...Co to je co to je co to je, co se to děje??? To svět se posral to svět se asi posral. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pěkný Švédský utrpení. Kdo čeka alieny, tak může film rovnou vymazat, tohle je čistý drama o teen dívce, která hledá svého ztraceného otce a má podezření, že jejího otce uneslo UFO. 2 hodiny nezáživných dialogů, nesympatických postav, pomalého tempa. Fyzicky mě to úplně unavilo i utrápilo a přestalo mě to zajímat už někde v půlce.  Nah tohle bolelo. Vysokému hodnocení se divím. 2/10. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Moderní, napínavá, zábavná (včetně vtipných momentů) a současně velmi slušně propracovaná dobrodružná sci-fi pro mládež, v ryze švédské produkci, mě dnes v kině hodně potěšila! Ve filmové éře, jíž nekompromisně vládnou komiksoví hrdinové v bijácích s přehršlem CGI efektů, umělé akce a výbuchů, na mě působí (nejen) scenáristicky velmi zajímavé UFO Švédsko jako malý nečekaný blesk z nebe plný podmanivého jasu. Párkrát jsem se sice pozastavil nad tím, jak scenáristi stvořili hlavní hrdinku v teenagerském věku coby rebelku, která jediná musí přesvědčit všechny o té skutečnosti, je vždy ze všech nejchytřejší, zatímco ostatní (včetně celé party zapálených mužů, co se pátrání po UFO léta věnují a čekají na každou další stopu) jí jednorázově každou chvíli nevěří a nechtějí se pouštět do žádného zkoumání... ale u mládežnické žánrovky jsem schopen se nad těmi pár klišé povznést a možná o to víc, když dojde u Denise nakonec i k drobnému zlomu v povaze, a film v rámci své kategorie zábavné žánrovky vhodné pro všechny věkové kategorie skvěle funguje. Vyzdvihl bych i hezké vizuální provedení (včetně pěkného retro zasazení do 90. let), řemeselně zdařilé pojetí akčních scén, které naštěstí vůbec nekráčejí ve stopách Marvelu, dobře nasazené tempo, které zase vůbec neevokuje typickou severskou tvorbu, a osobitě velmi sympatickou postavu pana Lennarda v podání Jespera Barkseliuse. [85%] ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušne poskladaný sci-fi mysteriózny film (v centre pozornosti s mladým dievčaťom, hľadajúca svojho strateného otca)  zo Švédska, ktorý s radosťou využíva mnoho nostalgických prvkov. Tvorcovia sa snažia nájsť kompromis medzi UFO („IFO“) a faktami položenými vedeckými dôkazmi. Diváka držia v sladkej „neistote“ takmer počas celého filmu. Ani druhý filmový projekt Victora Danella nedopadol zle. K nadpriemernosti nechýba veľa. P.S.: Bolo dobré vidieť Windows 95 a DOS ;). Plus jedna z úvodných scén (otvorenie elektricky zabezpečenej brány) mi pripomína jednu scénu z druhého TerminátoruOsobné hodnotenie: 78% (***) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Scéna na začátku filmu ukazuje krávu, která pije vodu z louže. Ze záběru je jasně vidět číslo její ušní značky – 2342. Později ve filmu je v Lilla Älgsjön objeveno pohřešované letadlo s registračním číslem DK-2342, které odpovídá ušnímu štítku krávy v úvodní scéně. Což ovšem neodpovídá realitě. Dánská letadla mají kód země OY, nikoli DK, následovaný 3 písmeny, nikoli 4 číslicemi. (Jardismo)
  • Film sa natáčal v Norrköpingu (Švédsko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama