Reklama

Reklama

UFO Švédsko

Trailer 3

Obsahy(1)

Příběh o dospívající rebelce umístěné do pěstounské péče, která má podezření, že její otec není mrtvý, ale uneslo jej UFO. Za pomocí sdružení UFO Švédsko je odhodlaná vypátrat pravdu. Příběh se odehrává v 90. letech 20. století v malém švédském městě. Produkční společnost Crazy Pictures se inspirovala sdružením „UFO Sweden“, které ve Švédsku spravuje největší UFO archiv na světě — Archiv pro nevysvětlitelné jevy. Film vizuálně připomíná slavný snímek E.T. (1982) a tématicky je blízký filmům Interstellar (2014) či Kontakt (1997). (Film Europe)

(více)

Recenze (39)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál, aby z toho nevypadala artová pseudo-sci-fi, která si celou dobu na sci-fi jen hraje, aby pak vše na konci naprosto racionálně vysvětlila a ze všech tak udělala magory, ale naštěstí se tak nestalo a vypadala z toho dost zajímavá žánrovka, které by sice slušel propracovanější a chytřeji vedený scénář (hlavně třeba v tom, že bych rád věděl, jak dopadl Gunnar a Kicki a taky by bylo fajn do všeho víc zapojit Denisinu pěstounskou rodinu, protože na její pozdní noční návraty domů jaksi vůbec nereaguje), ale své myšlenky a přesahy to má, umí je to správně podat a naštěstí i správně vyzní, takže za mě spíš spokojenost než naopak. Jen jsem si teda musel delší dobu zvykat na hlavní hrdinku, která mi občas lezla na nervy tím, jak si myslela, že jí jako jediné o něco jde a že by jí každý měl ve všem poslouchat, protože jen ona přesně ví jak na to, atd., ale naštěstí ji tenhle film neadoruje jako nějaký správný vzor a postupem času si Denise svoje chyby naštěstí uvědomuje, takže ani to mi zážitek moc nezkazilo. Navzdory tomuhle všemu jsem si to totiž opravdu užil. Natočené a zahrané je to naprosto dokonale, vizuálně to taky vypadá slušně, atmosféra mě naprosto upoutala od první do poslední vteřiny a líbilo se mi i to, že Danell měl jasno v tom, jak to chce celé gradovat a tak jsou ty dvě hodiny opravdu dost nabité. Není tu žádný přehršel akce, zápletka není vyloženě přehnaná a většinu času je to hlavně mysteriózní pátrání po tom, co se tu vlastně děje, což mám ze všeho nejradši a to zvlášť, když to má i pořádné finále a to UFO Švédsko určitě mělo. A jako fanouška Kontaktu mě potěšily i ty jasné odkazy na to, kterých je tam sice jen pár (byť jeden je v už v základu celé zápletky), ale snad ještě nikdy jsem neviděl sci-fi, která by se na tenhle sci-fi klenot snažila tak příjemně odkázat. A přitom jde vlastní cestou, není to jen žádná vyložená kopírka něčeho, ačkoli inspirace jsou jasné. SPOILERY SPOILERY BACHA No a jestli mě ještě něco dost potěšilo, tak to, že tam ti mimozemšťané nakonec byli. V závěru zasáhli, a pořádně, ale dá se to vykládat i jiným způsoby a za vším mohla stát jakákoli vyšší moc... A hlavně jsem rád, že Lennard přežil, protože to byla rozhodně nejzajímavější postava z celého filmu. KONEC SPOILERŮ. Viděno v Edison Filmhub, v rámci Scandi 2023. Slabé 4* ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pěkný Švédský utrpení. Kdo čeka alieny, tak může film rovnou vymazat, tohle je čistý drama o teen dívce, která hledá svého ztraceného otce a má podezření, že jejího otce uneslo UFO. 2 hodiny nezáživných dialogů, nesympatických postav, pomalého tempa. Fyzicky mě to úplně unavilo i utrápilo a přestalo mě to zajímat už někde v půlce.  Nah tohle bolelo. Vysokému hodnocení se divím. 2/10. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Popravdě moc jsem si toho od filmu nesliboval ale že dostanu úplný💩 to jsem opravdu nečekal. Čekal jsem lehce podprůměrnej ale seriózní film zabývající se problematikou🛸 a dostal jsem jakejsi sranec(Film o 🛸bez 🛸) ve kterým se o 🛸jen žvatlá. Tenhle film se nedá brát vůbec vážně. Zvlášť UFO Team působil hodně komicky. Zdejší vysoký hodnocení mi hlava nebere. Normálně bych napsal, že tohle snad nemůže bavit ani ty co filmy o 🛸 vyloženě vyhledávají. Hodnocení ale hovoří jinak. Zde mi po delší době o5 nezbývá než použít část textu punkové kapely Malomocnost prázdnoty...Co to je co to je co to je, co se to děje??? To svět se posral to svět se asi posral. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Prijemny retrolook a atmosfera ako z toho znameho Spielbergovho filmu, ved vy viete z ktoreho. Skupina “ludi s alobalovou capicou” sa snazi zistiti ci TO naozaj existuje. Kto necaka Alienov, ale staci mu zabavna nahanacka za … bude asi spokojny. Ja som. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Tento druh filmov ma nikdy neomrzí. Len tú melódiu zo Stranger Things nemuseli vykradnúť tak okato. A občas prepálené komediálne herectvo pripomína, že cieli na deti. Na nedeľu poobede ale ideálka. A evidentne mali aj nejaký budget, takže to v pohode vyzerá. 65% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je chvályhodné, že sa vo Švédsku rozhodli natočiť niečo atypické. UFO Švédsko je o niečom inom, ako sa na prvý pohľad zdá. Len je škoda, že to najzaujímavejšie príde až v samotnom finále, kde sa už hráme na Interstellar, a to sa týka aj na film priamo odkazujúcej hudby. Vyzerá to dobre, avšak či to dáva aj zmysel, je otázne. Určite ale zmysel nedávajú niektoré scény, ktoré v takejto podobe na seba nadväzujú veľmi problematicky. Denis sa pozerá von z okna a zisťuje, že skočiť z takejto výšky by mohlo mať následky a tak v ďalšom zábere pre istotu sledujeme už iba odjazd na motorke. Podobne je to aj pri autonehode, ktorá nemá okrem zopár monoklov žiadne následky, nehovoriac o tom, že sa udalosťou nikto nezaoberá. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Moderní, napínavá, zábavná (včetně vtipných momentů) a současně velmi slušně propracovaná dobrodružná sci-fi pro mládež, v ryze švédské produkci, mě dnes v kině hodně potěšila! Ve filmové éře, jíž nekompromisně vládnou komiksoví hrdinové v bijácích s přehršlem CGI efektů, umělé akce a výbuchů, na mě působí (nejen) scenáristicky velmi zajímavé UFO Švédsko jako malý nečekaný blesk z nebe plný podmanivého jasu. Párkrát jsem se sice pozastavil nad tím, jak scenáristi stvořili hlavní hrdinku v teenagerském věku coby rebelku, která jediná musí přesvědčit všechny o té skutečnosti, je vždy ze všech nejchytřejší, zatímco ostatní (včetně celé party zapálených mužů, co se pátrání po UFO léta věnují a čekají na každou další stopu) jí jednorázově každou chvíli nevěří a nechtějí se pouštět do žádného zkoumání... ale u mládežnické žánrovky jsem schopen se nad těmi pár klišé povznést a možná o to víc, když dojde u Denise nakonec i k drobnému zlomu v povaze, a film v rámci své kategorie zábavné žánrovky vhodné pro všechny věkové kategorie skvěle funguje. Vyzdvihl bych i hezké vizuální provedení (včetně pěkného retro zasazení do 90. let), řemeselně zdařilé pojetí akčních scén, které naštěstí vůbec nekráčejí ve stopách Marvelu, dobře nasazené tempo, které zase vůbec neevokuje typickou severskou tvorbu, a osobitě velmi sympatickou postavu pana Lennarda v podání Jespera Barkseliuse. [85%] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Fox Mulder sa nekonal. Mladé dievča si myslí, že jej otca uniesli mimozemšťania  atak sa rozhodne po ňom pátrať namiesto toho, aby sa tešila z toho, že ju žiadny foter neotravuje. A tak sa dostávame do dobrodružného sci-fi s príbehom, ktorý za tak dlhú stopáž vôbec nestál. A keďže má ísť o dielo aj vtipné, tak už vôbec nie. Brzdou sú tiež dialógy a slabší herci. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Blízká setkání a Kontakt po seversku. Z počátku atmosférické i napínavé, později táhle a konec vše budované rozbije. Na jedno podívání Ok s několika opravdu povedenými momenty. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Film o UFO bez UFO, ale coby odlehčená variace na X-Files pro mládež je to vcelku záživný i zábavný kousek. Aspoň zpočátku. Partička outsiderů z UFO klubu je sympatická, objev UFO se zdá být na dosah a divák se zvědavostí čeká, co se stane a jak se to celé vyvrbí. Ale bohužel postupně se děj stává protivně zdlouhavým a víc a víc se zašmodrchává, taky se na úkor děje víc a víc žvaní a spekuluje a kalkuluje, holčina v hlavní roli sebestředné pozérské rebelky je protivná jak pondělí a otravná jak svítiplyn... Takže závěrečné titulky pro mě byly hlavně vysvobozením. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Neškodný dobrodružný mystery film pre celú rodinu, ktorý počas tej dvojhodinovej stopáže bezproblémovo funguje. Švédi síce neprinášajú nič vlastné a prakticky len kopírujú americkú produkciu, ale zato bez toho aby čokoľvek kazili. Ja síce nie som primárna cieľovka podobných sci-fíčiek pre celú rodinu, kde hlavnou postavou je dieťa/teenegerka, ale uznávam, že UFO Sweden ako film funguje. Má sympatické postavy, tempo, fajn námet a ako taká jednohubka na dlhý letný večer je to priam stvorený film. CELKOVO: 6/10 ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jak už to tak bývá, když k filmu sednete s nějakými konkrétními očekáváními, zásadně se to podepíše na jeho přijetí. Takže opět doporučuji vykašlat se na trailer. A určitě nečekejte švédská setkání třetího druhu. Tvůrce trochu podezřívám, že ta sci-fi složka měla především sloužit k tomu, aby Denis dostali před dilema, kterému musela v závěru čelit. A také aby mohli diváky polaskat happy závěrem. Kromě UFO, resp. uneseného otce, budete sledovat hledání víry, přátelství, důvěry, odvahy... . Místy se především díky hudbě daří navodit atmosféru prvních Strange Things...obyčejní sympatičtí lidé stojí před velkou záhadou. Feel good atmoška osmdesátek...v tomto případě devadesátek. Tím ovšem veškerá podobnost končí, protože je to ryze evropský film a nic děsivého se v něm neděje. Pohnutky a činy některých postav, bohužel ne vždy fungují dobře a je to zbytečně dlouhé, ale je to vyváženo mnoha scénami, které jsou naopak příjemně nehollywoodské...nakysle autentické. Je to i díky neokoukaným hercům, kteří působí naprosto přirozeně. UFO Švédsko není žádný sci-fi zázrak, přesto vám nedá důvod být přehnaně kritický. Mě jsou navíc tito "exoti" víc než sympatičtí...jsem vlastně jeden z nich...byť neaktivní. Takže spokojenost. Tříčtvrteční čtyři hvězdy. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Mulderova mladšia sestra ide vo Švédsku pekne divo po krku nevysvetliteľným javom a kým v prvej hodine je to hlavne príjemné retro, v tej druhej pribudne za spolupráce partičky ufológov aj celkom parádna jazda. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Banka UFO pošukov dostane nový impulz pre svoje pátranie príchodom mladej rebelantky. Páčilo sa mi, že hlavné postavy tam neboli len preto, aby im človek fandil. Robili totiž aj veci, ktoré sa dali považovať za zvláštne, alebo za vyslovene nebezpečné. Divákovi sa tak neustále natískala otázka, či by ich fakt nemali radšej všetkých zavrieť. Krásne to osciluje medzi drámou a absurdnou komédiou. V závere príbeh dosť riskoval, ale podarilo sa mu z toho vykľučkovať so cťou. 80% Edison online ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Přistoupil jsem ke švédským aktům X s vírou v setkání s mimozemskou entitou a zase se tam někde ztratila ve snaze se netflixovsky přiblížit americké pop vlně v pátrání po nadpozemských strojích. S partou severských podivínů projedete devadesátkami v sympatické naháněčce, v které mi nakonec chyběl pravej ufoun a to pravý, mrazivý tajemno..jako fandu do záhad mě to vždycky trochu rozesmutní. 60% ()

punk_zero 

všechny recenze uživatele

Mladá rebelka má neskutočné nadšenie pre hľadanie UFA. Tí starí harcovníci si môžu brať príklad. Zoberieme si niečo z tohto sci-fi do reálneho života? Majme väčšie nadšenie konať zaujímavé veci aj keď už máme svoj vek. Nežijme rutinný život ako väzni. ()

krusty2 

všechny recenze uživatele

Pre mna veľmi milé prekvapenie vhodné  pre celú rodinu. Atmosférou my to pripomina Stranger Things ale tu my vyhovuje ze ide o film. ()

Mackoun 

všechny recenze uživatele

Trochu kulhám mezi 3 a 4, tak to zaobalím na 3,5 a zaokrouhlím nahoru. Vlastně to bylo docela fajn… pro fanoušky Stranger Things a podobných synth pop retro klukovin je tohle určitě skandinávská laskomina. Já, ač mám retro rád a vrací mě to do komfortní zóny dospívání, kovaná cílovka vyloženě nejsem. Tématiku kolem UFO mám ovšem rád a zpracování to mělo ucházející, tak není třeba hledat zbytečnou kritiku. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušne poskladaný sci-fi mysteriózny film (v centre pozornosti s mladým dievčaťom, hľadajúca svojho strateného otca)  zo Švédska, ktorý s radosťou využíva mnoho nostalgických prvkov. Tvorcovia sa snažia nájsť kompromis medzi UFO („IFO“) a faktami položenými vedeckými dôkazmi. Diváka držia v sladkej „neistote“ takmer počas celého filmu. Ani druhý filmový projekt Victora Danella nedopadol zle. K nadpriemernosti nechýba veľa. P.S.: Bolo dobré vidieť Windows 95 a DOS ;). Plus jedna z úvodných scén (otvorenie elektricky zabezpečenej brány) mi pripomína jednu scénu z druhého TerminátoruOsobné hodnotenie: 78% (***) ()

Reklama

Reklama