Reklama

Reklama

Africké královny - Královna Kleopatra

(série)
  • Velká Británie Queen Cleopatra
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie, 2023, 3 h 1 min (Minutáž: 42–48 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Dokumentární drama, které se prostřednictvím rekonstrukcí a rozhovorů s odborníky zabývá poslední egyptskou panovnicí Kleopatrou a jejím bojem o trůn, rodinu i odkaz. (Netflix)

Diskuze

Martas81

Martas81 (hodnocení, recenze)

Chci se zeptat jestli je to historicky věrné (tím nemyslím barvu kuže) z hodnocení jsem se dozvěděl že každýho štve že je tam černoška , to mě nezajímá :D hlavně at v tom seriálu nebudou nesmysly .

na příspěvěk reagoval Sepp37, Castrator

Galifry

Galifry (hodnocení, recenze)

V první řadě sama režisérka v rozhovorech říká, že o Kleopatru tu vlastně nejde, v "dokumentu" o Kleopatře btw. Takže je snad každýmu jasný, že je to jen další pokus o seberealizaci neschopných tvůrců a prosazení vlastního rádoby názoru, kteří mají tu R kartičku pěkně nachystanou a vytasí ji při prvním náznaku kritiky. No a pak tu máme ovečky, které na tu hru těchhle společností přistoupili a ještě je brání.

Hlavně všechny ty trubky co se tu tak ohání rasismem by si měly zjistit co to skutečně je a jaký věci se v jeho jménu páchaly a páchají než budou tohle slovo zneužívat. A jedna bonusová otázka pro ně. Viděl jsem lidi černé pleti, kteří tento zázrak kritizují a nazývají to "fake dokument", oni jsou taky rasisti?

movemat

movemat (hodnocení, recenze)

Sepp37

Radikálna ľavica sa naučila dve cudzia slová: rasizmus a homofóbia. A tak ich používajú kde len príde. Čoskoro aj v receptoch na varenie.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Uživatel movemat smazal svůj příspěvek.

Sabrewulf

Sabrewulf (hodnocení, recenze)

Ingtar2

Už jenom za ten moderní hudební podkres a angličtinu Egypťanů to 5 hvězd nemůže vidět ani z rychlíku, tak zase nepřeháněj.

Ingtar2

Ingtar2 (hodnocení, recenze)

lub123

Not gonna lie je zábava sledovať, ako sa rasisti hryžú do zadku kvôli kúsku média :D Za to si ten seriál tých 5* určite zaslúži.

Nevidel som to, ale  určite to nemôže byť také zlé ako hovoria hodnotenia.

na příspěvěk reagoval Sabrewulf, Sepp37, Dacsus, lub123

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

lub123

Proti pravidlům je hodnotit bez toho aniž by člověk viděl. K čemuž se tu už několik lidí přiznalo a počítám, že 3/4 těch odpadů budou od takových lidí. 

lub123

lub123 (hodnocení, recenze)

Fixamanovy zajebalo, ne ? Neni to inak aj proti pravidlám ? 

fixaman 
"všechny recenze uživatele 
Za všechny ty rasistický komentáře dávám plný počet. Udavte se, prasata."

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, Ingtar2

Sashmen13

Sashmen13 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Ta demagogie, byla takto použita naschvál, neb přesně takhle mi to připadá. A ještě jednou, tohle není sci-fi ani alternativní historie, tohle je dokumentární série a je mi jedno jak  moc dramatická. Pokud točím dokument, tak se snažím držet se historických faktů a to ani nemluvím o (nebojím se říct), naprostém amatérismu expertů, které si netflix sehnal. Úplně stejný případ byl u jejich dokument série o Sengoku Jidai. Pokud to člověk sledoval, tak nabyl dojmu, že jediné co Oda Nobunaga dělal bylo, že sekal hlavy a pil saké. Snad ani netřeba zmínit toho neckbearda, který vážně řekl větu "samurajové byli asi nejlepší válečníci na světe" bruh... A tohle je kvalita, kterou nám netflix servíruje, ale tam aspoň byli všichni Japonci nebo aspoň asiati. Tohle je prostě jen další krok, až na to, že teď kromě hloupých domněnek a spekulací, ještě přidáme i změnu ras. Jaký to má vliv? No docela velký, páč Ptolemaivci jsou potomci generála, který sloužil pod Alexandrem Velikým, byl to Makedonec/Řek. Takže + - třista let vládli egyptu ne egypťané, ale oni. Navíc většina elity byly taky řekové (šlechta, armáda). Takže když z nich všech uděláme černochy, trochu (fakt hodně) narušujeme vzhled Egypta té doby. Musím vůbec něco dodávat? Doufám že ne. A je mi jedno, jestli někdo tady z ostatních uživatelů žere děti nebo každé ráno hajluje, to na faktech, že tohle dílo je zločin proti zdravému rozumu, nic nemění.

na příspěvěk reagoval CreepyJoe, Bluntman

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

"To že je zde vyobrozena jako černoška nějak mění, to kým byla, mění to její činy, mění to nějak běh událostí které se v jejím životě staly ?"

 

Ano, meni to jej povod, a tym padom aj historicke fakty.  Co myslis, preco teraz vedie ten Egyptsky pravnik spor s Netflusom? (ja viem ze ty ako woke slniecko zatato tento fakt ignorujes, ale prave preto ti ho sem pisem)

 

Je zaujimave ako trdla ako ty ihned kvicia, ak sa jedna o cultural appropriation ohladom napriklad dredov, alebo halloweenskych kostymov pre deti.
Napriklad v pripade dabingu cernosskej postavy v Disneyovke bielym danom. To bolo vreskotu.

Uživatel Dacsus smazal svůj příspěvek.

Uživatel Dacsus smazal svůj příspěvek.

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

"zatímco dle těch historických faktů, které sou všem ukradený, byla spíše taková podprůměrná" - podla ktorych faktov?

Caesarovi sa pacila preto, lebo bola nic moc?

Ghola

Ghola (hodnocení, recenze)

Kto by chcel skutočný dokument a nie afrocentristické fantasy, si môže pozrieť nedávno vydaný dokument, v ktorom vystupujú archeológovia a egyptológovia ako Zahi Hawass, Kathleen Martinez, Tarek Tawfik, Yasser El Laithy, či Sahar Saleem - paleorádiológ študujúci múmie.
https://www.youtube.com/watch?v=zdGThahx5sE

Ghola

Ghola (hodnocení, recenze)

Bluntman

A aká je pravdepodobnosť, že jej matka, ak teda Ptolemaiovci v jej prípade upustili od incestu, bola zrovna černoška? Starovekí Egypťania mali podobné črty ako Gréci alebo iné stredomorské národy, to len afrocentristickí imbecili si myslia, že všetci v Afrike boli čierni. Kleopatra mohla byť maximálne tak miešanka, hoci ani staroveké portréty a busty tomu nenasvedčujú.  Ale ktovie, možno boli aj starovekí sochári a maliari rasisti a vytvárali InšTYtucjoNáLNy RaSYsmUs. Hlavne, že na propagačnom plagáte je herečka ešte tmavšia, než v skutočnosti - dozaista nejde o race-baiting, však? A sorry, na to aby som vedel, že je niečo odpad, si to nepotrebujem pozrieť. Rovnako nestrávim 6 hodím pozeraním pseudohistorického "dokumentu" Adolf Hitler: The Greatest Story Never Told, aby som vedel, že je to odpad (hoci Kleopatra by mohla byť dobrým tréningom - úroveň je podobná).

na příspěvěk reagoval Bluntman

movemat

movemat (hodnocení, recenze)

Bluntman

Isteže. Interpretovať môžme hocičo hocijako. Tak ako následne hodnotiť tú konkrétnu interpretáciu. Keď niekto bude točiť dokument o Zemi a dokument bude interpretovaný tak, že Zem je plochá (veď aj také názory sú), tak asi dokument dopadne rovnako. Môžme aj točiť dokumenty o Hitlerovi ako o záchrancovi najvyspelejšej árijskej rasy a vykonávateľovi nevyhnuteľného sociálneho darwinizmu, ktorý len chcel vytvoriť vyspelejší svet alebo aj dokument o hrdinoch z Al kaidy z 11.septembra, ktorí hrdinsky obetovali svoje životy za Boha a vyzabíjali aspoň kúsok tej prehnitej západnej civilizácie....Nech sa páči. Točme čo len chceme. Každý názor sa počíta. Ale nezabudnime aj hodnotiť ako chceme. Tam sa tiež každý názor počíta.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Sashmen13

Rozkošná demagogie (konkrétně šikmá plocha). U Napoleona se moc dobře ví, odkud byl. Klidně by ale ve fikčním díle mohl být odkudkoliv, napříč historie kinematografie byl Napoleon jako postava zužitkován různě, viz třeba Time Bandits od Gilliama, že. Mně zas přijde smutné, jak lidem přijde naprosto ok hodnocení neviděného, a to čistě z důvodu rasismu. Proti minisérii se zde vyjadřovali lidé, kteří to ani neviděli (a Prometheus, což, přiznejme si, moc ve prospěch odpůrců nesvědčí).

na příspěvěk reagoval Sashmen13

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ghola

"Zamlouvá" se mi, jak si vždy selektivně vybereš, na co zareaguješ, a to ještě ve své reakci překroutíš, protože se zcela mineš s podstatou argumentu. Tak znovu: 1. Pokud byla Kleopatra napříč historií prezentována různě, včetně tmavší barvy pleti, je naprosto ok, že v dokudramatu je prezentována s tmavší barvou pleti, protože jde o jednu z několika reprezentací. 2. Pokud není známa jedna linie jejího původu (ze strany matky, kde jsou pouze dohady ohledně incestu), nelze si nárokovat jednu jedinou správnou reprezentaci. 3. Tohle dokudrama ani nedělá to, že by přisuzovalo jednu jedinou reprezentaci, jelikož hned v prvním díle se k tomu vyjadřuje hned několik lidí a případná míra subjektivního zkreslení je z jejich strany přiznaná. 4. Kleopatra je dokudrama, tj. ještě víc než dokumenty, kde jsou neznačené inscenované pasáže, má tyto přiznané, jasně narativizované, takže jde o nějaké "překrucování historie" o poznání méně než u historických filmů, kde absentuje výklad s mnohostí pohledů. 5. A Kleopatra s tmavší barvou pleti zcela neoddiskutovatelně zpředmětňuje institucionální rasismus, protože připomíná víc než stoletý whitewashing, který je místním odpadním primitivům buřt, protože neví nic ani o historii, ani o historii audiovize. 6. Odpadní primitivové (čest výjimkám, hodnotícím takto viděné třeba z estetických, nikoliv rasistických důvodů) se zde ani dost dobře nedají obhajovat, protože a) hodnotí neviděné, b) hodnotí tak čistě na základě vlastního rasismu.

A douška na závěr: upřímně doufám, že tobě a uživatelům jako ty, hodnotící neviděné (a ještě se k tomu hlásící), zde bude udělen ban. Z téhle hovnobáze, kde je nakydáno nenávisti, protože odpadáři zde kobylkově hodnotí cokoliv, kde je jakákoliv jinakost, by tak mohla být znovu databáze. 

na příspěvěk reagoval movemat, Ghola, CreepyJoe

Sashmen13

Sashmen13 (hodnocení, recenze)

Není ani tak hrozné sledovat, jak vytváří tyhle díla, propaganda je všude, to je normálka. Co mě děsí a na druhou stranu přijde dost humorné, jsou argumenty lidí, co tohle obhajují. Co bude příště? Napoleon z Algérie? No jo, vždyť nikdo z nás na vlastní oči nikdy neviděl a umělci se prostě jen umělecky vyjadřovali nebo byli zkrátka rasisti. 

na příspěvěk reagoval Bluntman

Galifry

Galifry (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

Co je tohle za nesmysl. Není to o tom kdo co tvrdí. Že byla černá je názor, spekulace. Důkazy tvdí opak. Říká to jen člověk, co vedl vykopávky a ví o ní asi nejvíc ze všech. Jo a říkají to důkazy. A jak to, že to nehraje roli? Pro Ptolemaiovce byli Afričani plebs a incest tradice. Kleopatra byla snad první z tý dynastie kdo se vůbec obtěžoval naučit jazyk Egypťanů. Její původ má vliv na celý kontext událostí.

 A že režisérka řekla "Co komu vadí na černé Kleopatře?". Co jí vadí na řecké Kleopatře? To jaká byla nebo co dokázala není zajímavější když bude černá, to je zajímavý samo o sobě.

Ale tenhle "dokument" není jen o její barvě přece. Stupidní věty jako "Řím není nic bez Egypta", pozor spoiler, Egypt skončil jako provincie. Samé možná, zřejmě, je možné a bla bla. Jen politika a prachy, zaslouží si to každý kámen, kterým to dostane.

Ghola

Ghola (hodnocení, recenze)

Bluntman

Niečo mi vraví, že busta Kleopatry z 1. storočia p.n.l. alebo portrét z 1. storočia n.l. budú lepšími vodítkami k jej vzhľadu, než renesančné maľby

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bust_of_Cleopatra_VII_in_the_Altes_Museum_Berlin

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Posthumous_painted_portrait_of_Cleopatra_VII_of_Egypt,_from_Herculaneum,_Italy.jpg

Sorry, že nemám 3 hodiny času pozrieť si pseudohistorickú "dokudramédiu", snáď ťa upokojí, že som dal odpad aj Avatarovi: Poslednému vládcovi vetra, hoci ani tento paškvil som si nepozrel.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Reklama

Reklama