Reklama

Reklama

Krvavé pobřeží

Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh filmu Krvavé pobřeží se odehrává v roce 208 v Číně během vlády dynastie Han. Ačkoliv Číně vládl jeden císař - Han Xiandi, země byla rozdělena do mnoha proti sobě bojujících států. Na západě měl vládu v rukou ambiciózní premiér Cao Cao, který používal císaře jako svoji loutku, východ ovládal císařův strýc Liu Bei. Cílem Cao Caa bylo zničit všechna království a prohlásit sebe za jediného vládce sjednocené Číny. Jeho protivník Liu Bei se snažil získat na svoji stranu království Wu, ležící na jihu zemi, kterému vládnul Sun Quan. Liu Bei k němu vyslal svého vojenského poradce Zhuge Lianga, který se zde seznámil s místním vicekrálem Zhou Yu, s nimž se velmi spřátelil.

Když Cao Cao zjistil, že se tato dvě království stala spojenci, vyslal proti nim armádu osmi tisíc mužů a dvou tisíc lodí. Doufal, že zabije dvě mouchy jednou ranou. Armáda se utábořila v lese Crow u řeky Yangtze, na jejímž druhém břehu, tzv. Krvavém pobřeží tábořili spojenci. Zdálo se, že se zmenšujícími zásobami jídla a prořídlou armádou, jsou spojenci v koncích. Zhou Yu a Zhuge Liang dali hlavy dohromady a díky své moudrosti se jim podařilo obrátit vývoj války. Následovaly nespočetné bitvy na zemi i na moři, které vyvrcholily nejslavnější bitvou v čínské historii - bitvou u Rudého útesu (Čchi´ Pi) na jižním břehu Jang-tse. V boji bylo potopeno dvě stě lodí a směr čínské historie byl navždy změněn.

Tato slavná bitva byla jednou pro vždy zachycena v románu „Romance of the Three Kingdoms“. Přesto, že je kniha stará více než 700 let, pořád je v celé Asii velmi populární. Bylo podle ní uděláno více než tucet počítačových her a množství komiksových knížek. Režiséra Johna Woo tento příběh přitahoval více než 20 let, ale v tehdejší době neexistovaly vhodné podmínky, technické ani finanční, které by umožnily vznik tak velkého a nákladného filmu. Příležitost přišla v létě 2004, když producent Terence Chang poprvé přiletěl do Pekingu a začal dávat dohromady plán i potřebné finanční prostředky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Pohádka je to hezká, souboje efektní, výprava velkolepá, hlavní hrdinové tak kladní, že si přímo říkají o svatořečení, ale to je asi tak všechno. Víc se do západní verze zřejmě nevešlo, a dobře nám tak, my bychom tu východní filozofii asi neocenili. Já ji teda risknu, i když počítám s tím, že asi budu muset sledovat ještě o něco více komunistickou propagandou zavánějícího počínání, ale čert to vem, že jo, vždyť Aragorn taky lovil jeleny, pachtil se po horách a pomáhal chudým... ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

To skvělé hodnocení zde mě celkem děsí. I vzhledem k tomu, že většina ostatních návštěvníků kina vypadala po konci tak trochu nešťastně. Tempo je od začátku dosti rychlé, ale k čemu je se dívat na bitvu, kde dojemně umírají tucty absolutně neznámých lidí, co nemají s dějem ani pořádně nic společného. Tohle se režisér později snaží zlepšit, a tak nastupují i nějaké ty dialogy. Jenže z devadesáti procent jsou to samé rádobychytré hlášky a to osobno stále schází. Postavy si tak oblíbíte nejdříve v polovině filmu, ale jejich skon by vás stejně asi moc nemrzel. Proto zůstávají už jen boje... Věřím, že se Sun Tzu bude v hrobě z takových strategií ještě pár let za břicho popadat. V podstatě jde o docela chytré věci, ale jen za předpokladu, že soupeřem je lumík s úsudkem nadrženého býka. Navíc jsou všechny ještě několikrát vysvětleny a náležitě pochváleny všemi stranami, aby si i ten spící divák uvědomil, že jsou fakt chytré. Čekal bych poetickou čínskou bojovku ve stylu Hrdina, ale vypadá to spíš jako nějaký jeho americký remake, kde schází už jen pejsánek v ohrožení. Alespoň, že ježeček byl moc zábavnej. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu se slibně rozvíjí, ale postupem času se i bojové scény okoukají a film je dosti monotóní. Všichni sypou z rukávu moudra jak v továrně na výrobu hlášek Moudra s.r.o. Je to moc heroické a kopí se tu používá snad i na vytírání zadků. Vtipné scénky a typická asijská mimika leze na nervy. Proč se ten film zaplatil a děla rekordní tržby ? Protože v Číně dostali příkaz jít na to všichni do kina :-) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 10/10/// +dobře rozlišitelné postavy, sympatičtí herci, hlavně Takeshi Kaneshiro, výborná hudba, perfektní scény, záběry a souboje -přecijen hlavně v bojích je to hodně nepřehledné/// Tak s tímhle se nám Jonh Woo posledních pár let piplal. No byl jsem na jeho výtvor zvedavý. Před zhlédnutím jsem měl obavy, zda-li ten film vůbec pochopím, nebo zda mě to nebude nudit. Ani jedno z toho se naštěstí nestalo a i když u páté hvězdičky váhám, přeci jen ji udělím. Snímek totiž nemá žádný velký neduh, který by mi příliš vadil. Děj je přehledný, postavy rozpoznatelné a příběh jednoduchý. Navíc mě fascinovalo, že se film více blíží žánru "válečný" a v tomto směru jsem asi lepší válešný film neviděl. I když někdo asi bude namítat, že si pletu válku a akční film. Jako válečný film je to reálné, bez nějakých podivností a velice mě nadchla strategická část válečných postupů. To teda jsem koukal s otevřenou pusou. Rozhodně jsem zvědav na oba původní filmy, asi vyzní úplně jinak. S touto verzí jsem však spokojen./// Celkem 86%/// ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Snažila som sa vytesniť spomienky na dvojdielnu verziu (viec-menej z praktických dôvodov). A čuduj sa svete: hoci z prvého dielu zostala asi len hodina a zvyšnú cca hodinku a pol tvoria bitky a stratégie druhého filmu, výsledok je pozerateľný a nepoznať kúzlo dvojfilmovej verzie, možno som aj spokojnejšia. V každom prípade, prvá hodina nesie stopy sekania a strihania - viacero motívov je vynechaných, niektoré sa museli vtesnať do krátkych strihových pasáží; v porovnaní z pozostatkami dvojky je táto časť filmu rozbitejšia. V konečnom dôsledku je táto verzia výrazne maskulínnejšia, keďže postavy Wiki Zhao a Lin Chi-Ling dostali výrazne menej priestoru pre demonštráciu ženskej múdrosti a šikovnosti. Ale keďže Woove filmy si vo všeobecnosti na ženy nepotrpia a väčšiu pozornosť venujú mužským obdivným pohľadom, gestám súdržnosti, cnosti a priateľstva, povievajúcim vechťom, baletným akčným choreografiám a, samozrejme, holubiciam (mám preňho komparz takých, čo mi značkujú parapet). Zhustenie malo ešte jedno negatívum - zostal vyšší pomer digitálnych lodičiek a záberov; ale tak, kompenzuje to komparz a Corey Yuen. Aj keď som si nepriadla blahom, stále je to v rámci historických / akčných / dobrodružných / vojnových filmov to lepšie. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (9)

  • Jde o nejdražší čínský film všech dob. Stál kolem 50 milionů dolarů a předstihl tak i Kletbu zlatého květu z roku 2006 (45 milionů dolarů). (jonyyy)

Související novinky

Bale v nejdražším čínském velkofilmu

Bale v nejdražším čínském velkofilmu

26.12.2010

V květnu odstartuje Christopher Nolan natáčení The Dark Knight Rises a jeden by čekal, že Christian Bale se v klidu připravuje na návrat do Batmanova kostýmu a v další sebevražedné tělesné proměně… (více)

Království zabijáků Johna Woo

Království zabijáků Johna Woo

15.06.2010

Po megaprojektu Krvavé pobřeží a krachu velkofilmu z dob čínské revoluce 1949 se John Woo odmlčel. Najednou je tady ale s filmem, který nejen produkoval (spolu se svým dlouholetým parťákem Terencem… (více)

Reklama

Reklama