Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný filmeček... To je tak, když o filmu nevíte zhola nic, nic od něj nečekáte, on se vám odmění chytrým scénářem, silným příběhem, výbornými hereckými výkony (především Kieran Culkin) a chytlavým hudebním doprovodem, jste potěšeni dvojnásob. A přesně to mi přichystala TV na sobotní noc. Nemohl jsem od obrazovky odtrhnout oči, cítil jsem takové to zvláštní spojení, když něco pozdě v noci sleduji a vím, že ostatní již dávno spí a přicházejí o opravdu něco mimořádného. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tenhle snímek mně z emocionálního hlediska nechal naprosto chladným. Přitom režijně je to slušně odvedená práce, herecké výkony v rámci toho, co jim předepisuje scénář jsou přesvědčivé a film nese znaky typické pro americkou nezávislou scénu. Jenže se scénářem, respektivě s tím, co postavám vkládá do úst a jak jim předepisuje se chovat, už jistý problém mám ... Nevím, v katolické škole jsem nestudoval, tím méně v 70. letech a nemůžu vyloučit, že celý příběh, který nese autobiografické prvky se tak v hrubých rysech odehrál, jenže...Kluci, kteří chtějí unést dospělou pumu a umístit ji do pokoje učitelky, nejsou nezralí puberťáci, nýbrž neuvěřitelní blbci a to není zdaleka jediný motiv, který mi přijde přitažený za vlasy. Nedokázal jsem se zkrátka s postavami ztotožnit. Celkový dojem 55 %. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nijak zvlášť zajímavý snímek, ale svým nápaditým námětem a zpracováním mě hodně zaujal. Kombinace hraného filmu a komiksu je také dost neobvyklá a právě proto tolik zajímavá. Animace se mi sice až tak moc nelíbila, ale mohlo to být ještě horší. Přání mladých studentů v ní však byla vyjádřena naprosto přesně. Herecké obsazení se mi podle jmen nezdálo nikterak zajímavé, tedy až na Jodie Foster. Ale herecké výkony všech jsou hodně přesvědčivé a na úrovni. Část příběhu vyznívá komicky, ale daleko větší podíl tu má drama. Nepěkné následky nekalého nápadu jak dopravit pumu do pokoje nenáviděné "dřevěné hnáty" byly dobře promyšlené a zahrané. Obzvlášť záverečná řeč v kostele byla dojemná a působivá. Hudba skvěle celek dotvořila. Časem se opět na tento neobyčejný snímek rád podívám. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Srdce kluků - podle jeptišky "Dřevěné hnáty" napadená ďáblem - jsou "poskvrněná" jen touhou žít a chovat se, jak jim velí hormony, přílišná fantazie a vzdor k instituci, kde studují. Vidíme jejich svět i prostřednictvím komiksových alter eg, která si na sebe berou břímě jejich pocitů. Pokud jde o herce, tak Jodie Foster opět výborná - to její smířlivé kývnutí na čtení veršů Williama Blakea mě dojalo k slzám - a Kieran Culkin znovu přesvědčil, že on NENÍ Macaulay. Nenápadný film, nevšední zážitek. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek o dospívání, vyrovnávání se sebou samým a vzdoru proti pravidlům. Čtveřice chlapců, jejichž duševní život se zrovna neřídí tím, co by se líbilo jejich katolickým učitelům. Scénáristicky občas až neuvěřitelné, snímek nám svá poučení ale necpe vůbec násilně a nechává dost prostoru k zamyšlení. Animované sekvence dávají filmu nový rozměr a jsou jedním z jeho největších plusů. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Hoci sa román Chrisa Fuhrmana odohráva v 70. rokoch 20. storočia v Savannah v štáte Georgia, tvorcovia chceli „univerzálnejší náhľad“ a rozhodli sa neuviesť miesto. Veľa sa diskutovalo aj o tom, či by postavy mali mať južanský prízvuk, ale aby sa zachoval tento „univerzálny pocit,“ rozhodli sa producenti proti akýmkoľvek silným akcentom. (Arsenal83)
  • Báseň, kterou Francis (Emile Hirsch) ve snímku recituje, je "The Tiger" od Williama Blakea. (savra)
  • Kieran Culkin získal rolu Tima, pretože tvorcovia sa domnievali, že má podobnú osobnosť: "Myslím si, že prechádza mnohými podobnými vecami [vo svojom vlastnom živote]," uviedla Jodie Foster ako producentka filmu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama