Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Už ani nevím jak je to dlouho, kdy sem se díval v "přímým přenosu" na seroš v TV. Vlastně vím - Devadesátky. No, tohle sme si pustili v sobotu s tím, že to bude mít 10 dílů, což se mi zdálo strašně moc. Tímto bych chtěl lehce pokárat vedení cdfd za zmatky :o). Jako příběh je asi nejvíc zajímavej tím, že hlavní hrdinka je lezbička. To znásiilnění, který teda za mě znásilnění ani nebylo je až druhá kolej. Psychologie postav docela funguje, ale absolutně mi tam chyběl jakýkoli náznak hudby.... Hlavní herečka mi nebyla vůbec sympatická a i přes to věřím, že to bude časem hvězda... Jejé znásilnitel byl slabej jak čaj ()

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Byla jsem zvědavá, jak bude tohle téma zpracované a nebyla jsem zklamaná. Velice chytrý a dobře zpracovaný seriál o problematice, kde by bylo jednoduché sklouznout k černobílému vidění "hodný-zlý" a slzopudnému tlačení na pilu, ale nestalo se tak. Nenadržuje se ani jedné straně, postavy jsou pěkně trojrozměrné a v podstatě jde vidět, že vyznění příběhu diváka nutí udělat si závěr sám a nic mu nepředžvýkávat pomocí různých berliček. Což je ještě umocněno tím, že středobodem děje je incident, který je poněkud komplikovaný a pro mě osobně bylo docela obtížné se přiklonit na jednu nebo na druhou stranu. Tohle mi bude v hlavě šrotovat ještě tak týden. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Já si před tímhle pustil Ligu mužské moudrosti 😅. Inu hlavní představitelka je řádně nesympatická, pokřiveně feministická pipina made in současnost. Zakomplexovaná, citově plochá, poškozená studentka žurnalistiky (jak příznačné) se mstí celému světu 🤷. Já to říkám pořád. S dívkou je potřeba si jen povídat - hlavně o gastronomii 😄. Natočeno je to zručně (hlavně první polovina) a ne že by to nebyl problém, ale na druhou stranu když se soudružka intoxikuje na diskotéce, tak asi nebude mít určité procesy pod kontrolou 🤷. Ženy by měli převzít zodpovědnost za to s kým, kde lezou a nespoléhat na to, že každý je galán nebo 🧸. Když bude doma slečna dělat řízky a pustí fotbal, tak utlumí případné sexuálně predátorské choutky a když ne u ní, tak alespoň u něho 🧠😌. Každé ženě rád poradím 🧸🙂. PS1: Velmi slušná hudba na diskotéce. PS2: S postupujícím časem stále otravnější a samotným akt by zasluhoval elektronickou tužku a konzilium odborníků 🤷🥴. PS3: Woke našeptávačka a zneužitelnost Me Too a já ještě nevím co, to ta cesta asi taky úplně nebude 🤷. 65%. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Řekneme si dnes A a za pět let si to rozmyslíme a řekneme B. Případně C. Hyperkorektnost. Všude. V posteli, ve "vztahu", protože o tom tam vlastně pořádně nemůže být řeč, když je hlavní hrdinkou asociální lesba, která si hraje na umělkyni a myslí si, že se z ní každý po*** a posadí na zadek. Nejde o znásilnění jako takové, ani o násilích na ženách, o němž se nemluví, nebo traumatu, tady jde opět jen o hyperkorekci, protože to je děsně trendy -chodit kolem všeho po špičkách, protože takhle se to dnes dělá. Ve všem, všude. Po filmařské stránce výtku nemám, obsahově s tím prostě nesouhlasím. ()

Flexaret 

všechny recenze uživatele

„Seš mladej člověk, který do toho přináší perspektivu, kterou my starší nebudeme nikdy mít!“   Otázkou je, o jakou perspektivu se vlastně jedná. Z minisérie od první chvíle ční značná didaktičnost, postavy zcela jasně skrze dialogy deklamují své životní postoje a city přesně tak, aby to bylo všem jasné o co jde a nedošlo k žádným pochybám. To, že většina postav má v krvi neustále nějaké to promile je ukázáno jako fakt, ne jako problém který má své následky. Schůzky s nakladatelkou slouží jako nezáměrně humorný meta komentář celé série, kritické připomínky však nepadají na úrodnou půdu a celá série spěje do zcela očekávaného konce. Svůj účel seriál splnil. Nastolil ožehavá témata, nastavil zrcadlo, jen se přitom tak trochu pozapomnělo na to vytvořit funkční fikční svět, který jde dál za stokrát ohrané šablony a schémata (zláště pak postavy rodičů). Ano, ideální na vyplnění času občanské výchovy, kde to část žáků bude ignorovat, někteří se budou smát ,,vážným" dialogům a zbytek bude rád, že může dělat pod lavicí úkol do dalšího předmětu. Trocha nekašírovaného realismu by tomu jen prospěla. Vystoupit ze své komfortní zóny a nevytvářet mramorově mrtvolnou hru na vážná témata. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)
  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama