Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Snorlax k tomuto seriálu (11)

Pět let (2022) 

Výborně natočeno! Ukazuje se velká výhoda webového seriálu, u nějž může mít každý díl jinou stopáž. Drobné připomínky bych měla ke scénáři, na rozdíl od ostatních mě netahají za uši dialogy, ale poněkud mi vadí manipulace s divákem. Scénář se tváří jako vyvážený, nikomu nestranící, leč pod touto slupkou je jednoznačně na straně Terezy. Ale možná také není. Tereza, jako lesbička každým coulem, vlastně nenávidí chlapy, takže se prostřednictvím Davida rozhodne pomstít mužům. I takhle by se dalo vyznění scénáře pochopit. ()

Epizoda 1 (2022) (E01) 

Po technické stránce určitě není co vytknout, navíc seriál bourá stereotypy, on není macho drsňák, ona není ublížená chudinka. Krátká stopáž svědčí napětí. ()

Epizoda 2 (2022) (E02) 

Seriál se začíná rozkládat na mírnou mozaiku, ona, on a minulost. Zatím stále výborná atmosféra, takže na další díl se těším. ()

Epizoda 3 (2022) (E03) 

Do mozaiky se přidává čtvrtý parťák, manipulativní madam redaktorka. Z jejího úhlu pohledu skutečně na žádné události nahlížet netoužím. Chladná, vypočítavá ... skvěle zahraná. ()

Epizoda 4 (2022) (E04) 

Někoho pět let nevidím, napíšu mu zprávu a on během pár minut přiběhne do hospody kvůli jednomu pivu, které si ani nedá? Příliš realisticky mi to nezní. Poprvé se ukazují limity velmi krátkého formátu, kdy není čas vymýšlet logické odbočky pro vedlejší postavy, ty se musí naroubovat do děje, křeč, nekřeč. ()

Epizoda 5 (2022) (E05) 

Míčová je matička k zulíbání. ()

Epizoda 6 (2022) (E06) 

První díl, při jehož skončení jsem se na další netěšila, jak bezdomovec na vajgl. ()

Epizoda 7 (2022) (E07) 

Paní generálka, známá též pod přezdívkou Terezina matka, opět posunuje laťku do mimořádných výšin. A závěr je skvělý, na další díl se opět třepu. ()

Epizoda 8 (2022) (E08) 

Tereza si nejdříve získá sympatie za odvahu. SPOILER Jenže ke konci je ztratí. Jestli tohle bylo znásilnění, jsem šťastná, že nejsem muž a nemusím se bát, že mě každá žena, se kterou se vyspím, osočí ze znásilnění. Na druhou stranu je super, že seriál ukazuje podstatu Me too. Mítůačky jsou schopny jít ještě dál, chlap se na ně podívá a už je to znásilnění. ()

Epizoda 9 (2022) (E09) 

Dříve musel být notář přítomen při losování Sportky. Půjde-li to s další generací dětí ze skleníků takhle dál, bude muset být i při souloži, aby nejdříve ověřil podpisy zúčastněných a následně dbal dodržování předem dohodnutého. David naskakuje do vlaku hysterie a chystá se představovat jako sexuální predátor. ()

Epizoda 10 (2022) (E10) 

Poněkud ucourané, svižné tempo se vytratilo, ale přehled trosek (životů) je výborný. ()

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama