Reklama

Reklama

Karneval duší

  • USA Carnival of Souls (více)
Trailer

Mary má zřejmě štěstí v neštěstí - z autonehody, při níž umírá její kamarádka, vyvázne živá. Krátce na to se jí však život mění - bezdůvodně ji přitahuje opuštěný plážový pavilón, děsí ji všudypřítomný neznámý muž a i ve společnosti jiných lidí se často cítí osaměle. Mění bydliště a pokouší se utéct všem nočním můrám. Události tím dostávají rychlý spád a Mary zjišťuje, že před některými věcmi se skrýt nedá… (bebsie)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem: Aj napriek tomu, že Carnival of Souls je pomerne krátky film, som si ho musel pretáčať kvôli prehnane dlhým, zbytočným a nudným scénam kde hl. hrdinka len 10 minút niekde beží s tým, že ju niekto prenásleduje, pričom som ja, ako divák mohol vidieť akurát pár záberov na záhadnú postavu niekde v kútiku, a ďalej som mohol len znechutene zívať. Takto by som asi opisal Carnival of Souls, keby bol novodobý, lenže musíme si k srdcu zobrať aj to, v akej dobe bol tento film nakrútený. Atmosféra bola miestami veľmi nepríjemná a v tej dobe by sme vlastne nemuseli spať. Síce mi liezli na nervy otravní herci a nudou som sa užieral k smrti, som ešte celkom spokojný. Reprízu si ale asi nedám. Moje hodnotenie: 60% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

No tak ale... bol som unesený! Dokonalá atmosféra, ktorá vo svojej dobe musela byť takmer až neznesiteľná, krajne sympatická hlavná hrdinka s ktorou to celé prežívate o to viac. Hororová poéma o umieraní akú som nevidel. Nemám na to vedomosti, ale veľmi ľahko si dokážem predstaviť, nakoľko až žánrotvorná (z pohľadu viacerých tvorcov, nie len Romera) bude táto záležitosť. ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Silné 3.5 Mám podezření (což částečně potvrzuje zdejší text či wikipedie), že se tímto velmi inspiroval Romero o 6 let později (kamera+hudba, kterou bych zvláště vyzdvihnul a která díky varhanním pasážím, dává vzpomenouti na mj. Eraserhead), byť pochopitelně s ne-duchařským námětem. Hl. představitelka byla zajímavá a stejně tak její, ve filmech obecně a u tohoto typu dívky/ženy, atypického povolání. Celkově to určitě (pro podobně naladěné diváky) stojí za to. Jen s tím šátkem na hlavě nemusela se ve 2.pol. producírovati. Vypadala, jak stará bába.:( A onen The Muž aka hl. Ghůl, co pronásleduje naši hrdinku svým mrtvolně bledým obličejem, jest samotný režisér.;-) Později se objevil i v Myerově, Dni Poté. Na pozdní večer, jak dělané. Jen mě trochu mrzí, že jsem pointu uhodl v pol. a ona se potvrdila. Což jest můj problém, nikoli filmu. Pozn. je určitě dobře, že byl tento film restaurován, ale nedovedu si ho představiti v barvě. I ta Romerova, Noc Oživlých Mrtvých, byla barvou naprosto sprasená. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Videl som farebnú verziu director’s cut. Asi životná práca režiséra Herka Harveyho, (ktorý si s chuťou zahral aj hlavnú zápornú úlohu) kamera a strih excelujú už od začiatku, v rámci vtedajších možností. Výzva na divokú jazdu, dve staré autá tlačiace sa o seba na úzkom moste. Pád auta do vody, smrť, pôsobivé úvodné titulky pri potope a nečakané znovuzrodenie, veľmi pôsobivý organ. Následná jazda autom má trochu viac záberov, ale strašenie nemŕtvymi v maskách poteší. „I not only drink really, I really drink!“ Noc a nasvietenie pumpy sú pôsobivé. Po ukázaní cesty sa strihom presúvame priamo do domu, ktorý hlavná hrdinka hľadala. Opakovaným výjavom nemŕtvych a záhad chýba gradácia (prešli sme 36 zo 78 minút), ktorá je len v paranoji hlavnej hrdinky, čo uberá obsahovej kvalite filmu. tá vizuálna je však stále výborná napríklad v scéne vychádzajúceho červeného slnka, ktoré zaleje krvou celý výhľad. Romantická línia má asexuálny podtext, tá mystery hororová atmosféru, ktorá sa stupňuje pomaly a dá sa napriek počiatočnej nepredvídateľnosti predpokladať. Film si cením, nezabrnkal však úplne na moje struny. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Skvelý atmosferický horor zo starej školy, ktorému riadne pridáva na sile čiernobiela kamera. (To je jeden z dôvodov, prečo novší remake nesiaha tomuto originálu ani po členky). Výborná je kamera, organová (veľmi nepríjemná) hudba, a uveriťelný herecký výkon hlavnej hrdinky. Ďakujem Řitke, že som mohol tento skvost vidieť. Od maximálneho hodnotenia som ale upustil kvôli slabším hereckým výkonom ostatných postáv a ľahko odhadnutelnej pointe, ktorá bola jasná od prvých minút filmu, a to my znemožnilo to správne mrazenie v chrbte ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení trvalo pouhé tři týdny. (Holina)
  • Candace Hilligoss v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama