Reklama

Reklama

VOD (1)

Policista, který v Polsku roku 1987 vyšetřuje případy záhadných zmizení, pronikne mezi osazenstvo kláštera na odlehlém místě a odhalí tam velmi temné tajemství. (Netflix)

Recenze (175)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dokonalá atmosféra, skvelé budovanie napätia, niekoľko zvratov a otázka, či sledujeme niečo nadprirodzené, alebo sa všetko vyrieši racionálne, je otvorená až do posledných minút. Chápem, že tento poľský kúsok môže byť hit or miss, keďže ono to nijako zvlášť originálne nie je. Ale podstatné je, že všetko do seba pekne zapadá a záver je skrátka jediný možný, akýkoľvek iné vyvrcholenie, ako vidíme v poslednom zábere, by bolo pre mňa patetické sklamanie. Môžete to vnímať ako alegóriu na autoritatívne režimy, v tomto prípade komunizmus v Poľsku, ale pre vychutnanie skvelej hororovej atmosféry to nemá žiaden vplyv. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný hororový počin, myslím, že to Poláci zvládli dobře. Atmosféra temného kláštera na odlehlém místě je vybudována pečlivě a výstižně. Nemám moc rád nechutnosti, kterých se divákovi zvláště v první půli dostane dost, ale to se dá prominout. Celou dobu jsem si říkal, sakra, ten převor, ten převor, kde já jsem ho jen viděl....No, naposledy před hodně lety v Sekalovi, zatímco Boguslawa Lindu jsem viděl v českých i polských filmech, na Olafa Lubaszenko jsem nikde nenarazil, až nyní. ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Kowalski si tentokrát ukousl moc velké sousto. Víra někdy nestačí. Atmosféra v klášteře by se dala krájet, závěrečná pasáž je poctivě hutná a démon je patřičně děsivý. Ale celkově z toho cítím jakousi nevyváženost a uměleckou neukotvenost. A když režisér neví jak vymítačský horor správně uchopit, tak bych radila za koule, to někdy pomůže. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Patrně historicky první polský gotický brak dopadl nadmíru dobře. Má to vše, co mají brakouši rádi – temný klášter, úchylné mnichy, satanské rituály, dětské oběti, kanibalismus, černou magii i kulantního démona – to vše v rozumné kvalitě, soudných dávkách a ve sqostně ponuré atmosféře. Gurmety dozajista potěší i pár neotřelých receptů na slepičí guláš. Jen tak trochu nechápu, proč český (a asi i velkobritský) překladatel zcela odlišně přejmenoval film s originálním názvem Poslední večeře. Usuzuji, že jde pravděpodobně o nějaká potlačovaná hororová traumata s jejich nymfomanskými manželkami. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivka, podprůměrný horor z prostředí kláštera. Atmosféra kolísala a moderní AAA look tomu naopak uškodil, víc by tomu sednul retro filtr právě 70s let s občasnou vadou obrazu. Kulisy ale byly top, protože samotný Polsko vypadá z půlky jak ze sedmdesátek. Konec byl takovej poloviční, napůl fajn (všichni do kříže a vzhůru nohama) a napůl hroznej hnůj (efekty a nedotaženost story). Satan vypadal celkem přijatelně. Škoda promrhaného potenciálu a atmosféry. Jméno růže pořád vede. 3* a.k.a 55% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie filmu prebiehalo predovšetkým v poľskom meste Lubiąż. (Real Tom Hardy)
  • Marek pri rozhovore spomenie, že sa polícia musí držať v úzadí kvôli tomu, čo sa stalo s Popiełuszkom. Jerzy Popiełuszko bol v kňazom, ktorého v roku 1984 popravili traja členovia poľských bezpečnostných zložiek. (Marceloo)

Reklama

Reklama