Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Homo homini lupus! Tím, co o nás jako o druhu říká, je Pán much vskutku děsivější než leckterý z hororů. K lepšímu než průměrnému hodnocení se však nedokopu, hlavně skrz "bezejmennost" a "bez-tvářnost" chlapců, skrz tu nezodpovězenou otázku: z "koho" že se vlastně může stát "ono", kdo a proč podlehne? I proto se cítím povinován přečíst Goldingovu předlohu. 60% Challenge Tour Speciál - Filmový lov, červen 2015 ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ne. Nelíbila se knížka a ze špatné (alespoň z mého úhlu pohledu) knižní předlohy asi ani nemohlo vzniknout nic dobrého. Celý příběh mně přišel zbytečně přitažený za vlasy a nemohu se připojit k většině, která ho hodnotí kladně s tím, že takhle mimo civilisaci dopadneme všichni. Že se, kor děti, nechají zlákat hrou na lovce, hopkáním kolem ohně, zapichováním prasat a koupáním místo toho, aby se chovali zodpovědně a třebas udržovali oheň, to jsem ještě bral. Ale to, že se mezi sebou zapichují a rozjebávají si hlavy kusy skály, to už jsem odmítal akceptovat. Jaká knížka, takový film... 30% ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je drama, které rozhodně stojí za to vidět. Ač název napovídá, že by se mohlo jednat o nějaký horor, ve skutečnosti je tohle solidní drama o skupině dospívajících chlapců, který studují vojenskou školu, zrovna s nimi spadlo letadlo a ocitli se tak na ostrově, odkud není úniku. A čím déle na tom ostrově jsou, tím se začíná stupňovat to špatné, co v každém z nás dřímá. Na povrch se dere temná stránka lidské povahy a nepotrvá dlouho, než se z kamarádů stanou jen a pouze oběti určené k lovu. Film úžasně zachycuje ty nejhorší lidské vlastnosti a umně diváka postupně stále více a více vtahuje do děje, aby ho v závěrečné vyhecované scéně připoutal do křesla a pustil ho až se závěrečnými titulky. Je mi s podivem, že jsem o tomto vyvedeném filmu dosud neslyšel a nebýt televizního vysílání, tak by to tak zřejmě i nadlouho zůstalo. A to by byla škoda. Protože kromě úžasné atmosféry, kterou toto drama nabízí, jsou zde k vidění až překvapivě kvalitní a profesionální herecké výkony dětských představitelů. Prostě tohle je film, který se musí vidět. Přiznávám, že knižní předlohu jsem nečetl, ale určitě bude velmi zajímavá a při nejbližší příležitosti se po ní poohlédnu, protože autor lidskou povahu vylíčil naprosto dokonale. Za sebe uděluji čtyři hvězdy. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Člověk je tvor neskutečně krutý a platí to i pro děti. Na filmu se mi líbil způsob narace, která se zaměřuje téměř výhradně na chování postav a často bez zbytečného okecávání zprostředkovává akci a konflikty. Dočkáme se i nějaké té symboliky (závěrečný požár jako peklo Pána much), a taky to, že s některými jedinci není něco v pořádku, je nahozeno už v počátcích soužití (tanec kolem prvního ohně, výprava Ralpha a Jacka do džungle, kdy je každý jinak oblečen). (612.) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný výběr na zabrání tří hodin Základů společenských věd.... Film výborně zobrazuje a výstižně poukazuje na to, co se děje mezi skupinou ztroskotanců. Jedni si chtějí užívat, druzí se snaží přežít a nějak se zachránit. Poté se ukazuje, co všechno s člověkem udělá strach, postupně se všichni z "party hodných" přesouvají kvůli strachu a pod nátlakem k "partě padouchů" až na konec zbydou jen dva, ti chytřejší a zodpovědnější. A vše vyvrcholí tím, když jednoho z nich zabijou a poté se uskutečňuje hon na toho posledního, jako kdyby to bylo nějaké zvíře. Naprosto je ovládly pudy a odhodili všechny zábrany a lidské vlastnosti. Skvělé dílo. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Ralph (Balthazar Getty) použil brýle krátkozrakého Piggyho k rozdělání ohně. Brýle na krátkozrakost ve skutečnosti sluneční paprsky nesoustřeďují. Tato chyba má své opodstatnění – William Golding ji v předloze udělal také. (Sinecod)
  • Chris Furrh si v roce 1990 zahrál i ve druhém filmu o skupině dětí, která ztroskotá na ostrově, Exile. (ČSFD)
  • V příběhu jsou všichni dospívající chlapci zároveň kadeti vojenské akademie. A z historických pramenů vyplývá, že na vojenskou akademii by tehdy neposlali jen tak někoho, pokud by neměl předčasně rozmanitý trestní rejstřík. Znamená to, že nejspíš každý z chlapců v minulosti něco spáchal (například Jack měl v minulosti ukradnout auto a jet s ním po dálnici) a sklon ke zločinnému chování většiny z nich to jen potvrzuje. (Nick321)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama