Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1607 z Londýna vyplouvá loď do Nového světa, které velí mladý kapitán John Smith. Cílem cesty je získání zlata a dalších pokladů. Výpravu vede chamtivý guvernér Ratcliff. V té době krásná indiánská princezna Pocahontas, dcera náčelníka Powhatana, přemýšlí o svém poslání v životě. Měla by se provdat za Kocouma, drsného válečníka, kterého pro ni vybral její otec, nebo ji připraví osud něco jiného? (TV Nova)

(více)

Recenze (208)

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,I kdyby tam na nás čekali lidojedi, mě je to fuk, hlavně že vypadnu z týhle smradlavý lodi!“ Tento animák pro mě bude mít už navždy sentimentální hodnotu, protože to byl první film, který jsem viděl na VHS kazetě. Ale i když se na něj dívám kritickým okem, nezbývá mi než chválit. Velmi krásný příběh potěší jak děti, tak i dospělé a je prost různých taškařic, pádů a honiček, jak to tak bývá u současných animáků. Postav je tak akorát a jsou pěkně vykreslené. A když už jsem u kreslení, animace je povedená a nic ji nechybí. Potěšilo mě, že zvířátka nemluví a nestaví se jen na nich, pouze doplňují děj a nepřekážejí jeho vývoji. Naprosto bez chyby je český dabing, u něhož se mimořádně vyvedly písničky, z kterých jsem doslova uchvácen. Co se negativ týče, jen trochu mi vadila postava Johna Smithe, který je prostě až moc velký klaďák a navíc blondýn, takže mu nejde úplně fandit. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

U Pocahontas je na první pohled očividné, odkud později James Cameron čerpal při psaní scénáře k Avatarovi. Milostný příběh dvou lidí z odlišných světů, jimž nebylo zpočátku vůbec přáno, zaujme svým kulturně-ekologickým nádechem, jenž dodává filmu mimopohádkový přesah. Vážnější scény jsou vyváženy humornými momenty s mývalem Meekem a psíkem Percym a navíc okořeněny bodrou moudrostí babičky Vrby. Mile natočená pohádka o toleranci vůči novému a neznámému, která překvapí i ne úplně typickým disneyovským závěrem. ()

Reklama

hunty 

všechny recenze uživatele

Po více než deseti letech (27.1.2010) jsem si film opět pustil a k mému překvapení jsem si pamatoval skoro všechny scény (také jsem ho viděl nesčetněkrát) a připomenul si film mého dětství. Je jasné, že příběh dnes trošku kolísá, ale jako děcku mi to bylo jedno a miloval jsem ten nový svět : ) Barevnost, vtipnost, výborné písničky. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Pocahontas, that tree is talking to me. - Then you should talk back." Dva světy. Dva národy. Dva lidé a jedna láska. Pocahontas je pro mě zcela nejoblíbenější Disneyova pohádka. Je to jednoduché. Má nejkrásnější hudbu ze všech kreslených muzikálů. Miluju Pocahontas, nádherná hudba. Příběh o vojákovi, který se plaví do Nového světa, aby našel zlato a pobil divochy. Ovšem jak už to bývá, něco se mu připlete do cesty. A to něco je největší láska, kterou stvořil animovaný svět. Pocahontas je indiánka, která věří svému lidi a nezná jiný svět než ten svůj. Voják John Smith se do ní zamiluje. Mezitím se guvernér Britů rozhodne pro vykácení lesa, zničení přírody a hlavně vyvraždění okolních domorodců, aby získal svoje zlato a drahokamy. Film je nádhernou ukázkou co všechno zmůže a nezmůže láska dvou lidí ze zcela rozdílných světů. Kam lidi dovede zrůdný hněv, nenávist a chamtivost. Vždycky, když vidím Pocahontas, tak si uvědomím, co všechno je člověk schopen. A't už je to lásky, a nebo války. Melodie je krásná a český překlad písniček je parádní. Nehledě na to, že animace je bezchybná a mýval Meeko je dost možná nejroztomilejší a nejvtipnější animované zviřátko z Disney. Pocahontas je velký příběh o neuvěřitelné lásce a já musím říct, že i po tolika letech se mě dokáže závěr a některé scény pořádně dotknout. Ano, film je rozhodně nejlepší animovanou pohádkou a zcela mojí nejoblíbenější. "You never will. No matter what happens to me, I'll always be with you, forever." (94 %) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zatímco u Anastázie jsem odchylku (spíš otočku a na hlavu postavení) od historie naprosto nezvládla, u Pocahontas jsem historii zkrátka hodila za hlavu a příběh divácky vděčně pojala jako převyprávění legendy, kdy za onoho času byl bílý muž (tady skutečně jen jeden) ušlechtilé mysli a čistého srdce a rudý muž žil v souladu s přírodou a ještě nebylo zřejmé, jak blbě dopadne. Nebudu si příjemný zážitek z filmu kazit vědomostí, že příběh Pocahontas ve skutečnosti moc romantický nebyl, stejně jako ona sama nebyla éterická kráska s olivovou pletí. Na závěr jen staré indiánské moudro předané bílému muži: "Hlídejte si svou imigrační politiku!" ()

Galerie (28)

Zajímavosti (72)

  • Animátori pracujúci na filme ho považovali za jeden z najťažších filmov, ktoré kedy boli vyrobené štúdiom. Komplexné farebné scény, hranaté tvary a výrazy tváre znamenali, že sa film vyrábal 5 rokov. Tvrdá práca sa však vyplatila. Samotná Pocahontas je teraz často označovaná ako jedna z najkrajších a najrealistickejších animovaných postáv v Disneyho kritériách, najmä jej plynulé pohyby sa stali znakom rotoskopie (animačná technika). (Lulu13)
  • Domorodý Kanaďan Gordon Tootoosis nadaboval Kekata v tomto animovanom filme. Je iróniou, že vo filme Legenda o Pocahontas (1995) stvárnil náčelníka Powhatana. V čase, keď bol v týchto dvoch sfilmovaných inscenáciách o indiánskej princeznej zo sedemnásteho storočia, účinkoval aj v seriáli Severne od šesťdesiatej (1992). (Pat.Ko)
  • Pôvodne mal Guvernéra Ratcliffa nadabovať Richard White, ale tvorcovia sa obávali, že diváci by počuli jeho charakteristický hlas a spojili ho s postavou Gastona z filmu Kráska a zviera (1991). Preto ho nahradil David Ogden Stiers, ktorý tiež prepožičal hlas Ratcliffovmu služobníkovi Wigginsovi. Náhodou, Stiers bol tiež členom obsadenia filmu Kráska a zviera, kde nadaboval postavu Cogswortha - Hodinového stroja. (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama