Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1607 z Londýna vyplouvá loď do Nového světa, které velí mladý kapitán John Smith. Cílem cesty je získání zlata a dalších pokladů. Výpravu vede chamtivý guvernér Ratcliff. V té době krásná indiánská princezna Pocahontas, dcera náčelníka Powhatana, přemýšlí o svém poslání v životě. Měla by se provdat za Kocouma, drsného válečníka, kterého pro ni vybral její otec, nebo ji připraví osud něco jiného? (TV Nova)

(více)

Recenze (208)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zatímco u Anastázie jsem odchylku (spíš otočku a na hlavu postavení) od historie naprosto nezvládla, u Pocahontas jsem historii zkrátka hodila za hlavu a příběh divácky vděčně pojala jako převyprávění legendy, kdy za onoho času byl bílý muž (tady skutečně jen jeden) ušlechtilé mysli a čistého srdce a rudý muž žil v souladu s přírodou a ještě nebylo zřejmé, jak blbě dopadne. Nebudu si příjemný zážitek z filmu kazit vědomostí, že příběh Pocahontas ve skutečnosti moc romantický nebyl, stejně jako ona sama nebyla éterická kráska s olivovou pletí. Na závěr jen staré indiánské moudro předané bílému muži: "Hlídejte si svou imigrační politiku!" ()

whack 

všechny recenze uživatele

Rozprávka inšpirovaná skutočnými udalosťami. V skutočnosti nešlo o žiadnu lovestory. Náčelníkova dcéra Pocahontas bola unesená a predaná Angličanom, prekonvertovaná na kresťanstvo a vydaná za dobyvateľa (Johna Rolfa), ktorému splodila syna. Zomrela ako 21 ročná. Prepáčte, že vám kazím radosť z happyendu. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Marketing Disneye objevil holčicí svět. A tak se american girl, po celodenním vysilujícím bloudění divočinou obchodního střediska, rozvalí s kamarádkami u DVD, v jedné ruce hambáč, v druhé slazená žíravina, a sleduje vymakanou indiánskou princeznu uprostřed chemicky přebarvené přírody (asi v animačním týmu všichni hulili od rána do večera). Vždyť i ona bude jednou učit svého vyvoleného, urostlého blonďatého bojovníka (dnes v akci pomocí klávesnice a PC her), emocionálnímu vnímání magie světa. Na druhé straně je fim na USA nezvykle pacifistický (náhodou byl v té době prezidentem demokrat) a humanistický. Zlo a násilí vycházi ze strachu před neznámým, z nesprávné klasifikace (civilizovaní versus divoši - viz dílo Levi-Strausse), z nechuti naslouchat druhým... ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Klasická disneyovka, s nádhernou animací a podmanivou hudbou. Krásný romantický a trochu i dramatický příběh, který ač lehce naivní, přesto velmi poutavý a plný různých přírodních či etických motivů a poselství. Vše podpořeno prvotřídní hudbou, jak je již u Disneyho zvykem. Z minimálního rozpočtu se tvůrcům povedla natočit perfektní podívaná pro celou rodinu. 8/10. ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Krásny romantický príbeh s posolstvom, ktoré by sme mali vštepovať nielen deťom, ale i dospelým... Pripomenulo mi to jednu otázku, na ktorú som zatiaľ nenašiel odpoveď, kto stanovil hranice a dal ľuďom pôdu, kto dal niekomu právo povedať tento kus prírody či zeme je jeho alebo jej? Prečo nám príroda "patrí"? ()

Galerie (28)

Zajímavosti (72)

  • Vydaním tohto filmu sa Pocahontas stala: prvou americkou Disney princeznou, prvou Disney princeznou, ktorá nie je založená na rozprávke alebo ľudovej povesti, ale na skutočnej historickej postave, prvou Disney princeznou, ktorá technicky nie je princeznou vo svojom filme, pretože sa nenarodila do kráľovskej rodiny a ani sa za ňu nevydáva, avšak je dcérou náčelníka, čo znamená, že jej patrí titul princeznej. (Pat.Ko)
  • Dizajn postavy Pocahontas a veľa ľudských postáv bol veľmi ovplyvnený skutočným štýlom kreslenia Glenna Keanea. Keane bol vedúcim animátorom a umelcom v tomto filme. (Pat.Ko)
  • V ich snahe o autenticitu Disney štúdio najalo na dabovanie väčšinu hercov a herečky pôvodu indiánskej populácie. Taktiež angažovali indiánskych konzultantov a uskutočnili stretnutie so skutočným šamanom. Napriek tomuto všetkému úsiliu prominentní aktivisti indiánskeho pôvodu vydali otvorený list odsudzujúci tento film za jeho historické nepresnosti a stereotypizáciu indiánskeho obyvateľstva. Napriek tomu herec a aktivista indiánskeho pôvodu Russell Means (ktorý nadaboval a bol fyzickou inšpiráciou pre postavu Powhatana) označil tento film, najmä úvodnú scénu, za "najlepšiu reprezentáciu amerických indiánov, akú Hollywood kedy urobil." (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama