Reklama

Reklama

Golda - Železná lady Izraele

  • Velká Británie Golda (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

6. října 1973, pod rouškou tmy, v den největšího izraelského svátku a během měsíce ramadánu, zahájila spojená vojska Egypta, Sýrie a Jordánska překvapivý útok na Sinajský poloostrov a Golanské výšiny. Golda Meirová, jediná premiérka v dějinách Izraele, stojí proti přesile, čelí bezprostřednímu, evidentnímu a všudypřítomnému nebezpečí, tikající časované bombě, které, jak doufala, nikdy nebude muset čelit. Zahlcená, paralyzovaná a frustrovaná spory ve svém čistě mužském kabinetu, s malou nadějí na záchranu, se tato jediná žena ocitá v závodě s časem o záchranu milionu životů na obou stranách konfliktu. Téměř nepoznatelná Helen Mirren ztělesňuje jednu z nejikoničtějších a nejvlivnějších politických vůdkyň dvacátého století, kterou předtím v televizi ztvárnila Ingrid Bergman a na divadelních prknech Anne Bancroft. Golda Meirová se ocitla v centru dramatických geopolitických událostí a v rozhodující scéně vysoké diplomacie, v okamžiku, který se její zemi mohl stát osudným, jako žena obklopená samými muži – generály Dajanem, Elazarem, Šaronem a také Henrym Kissingerem. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (31)

Othello 

všechny recenze uživatele

Chvályhodný pokus o subjektivní portrét historicky důležité persóny na pozadí krátkého úseku několikadenních událostí, který tak chce upomínat na filmy jako Spencer či Jackie. Postrádá však Larrańovu neokázalost a sklouzává k instantním senzacím, díky čemuž se jedná spíš o takový celovečerní klip k písni Vezeme bábu, což nemusí být nutně špatně. Navíc odůvodnění ratingu PG-13 od MPAA, k němuž se uchýlila z důvodu "pervasive smoking" mi určilo další z životních cílů. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Past je v tom, že abyste filmu rozuměli, musíte mít předem v hlavě historii Izraele a alespoň zhruba průběh jomkipurské války (abych se zorientoval, studoval jsem jomkipurskou válku zhruba hodinu). Pokud to v hlavě máte, pak po dobu téměř 100 minut v téměř divadelním dramatu sledujete tvář ženy, na které se celá hrůza konfliktu (návštěvy nemocnice, zvuky ve sluchátkách, až paranoidní obrazy) odráží. Nedá se nesrovnat s explozivním Oppenheimerem - Golda je komorní snímek s brutálním pohledem do duše dodnes jediné první ministrině státu Izrael, na jehož konci cítí divák brutální respekt k této ženě (která posadila Kissingera ve své kuchyni a donutila ho sníst dvě lžíce boršče). ■ Mimochodem - Golda Meirová se narodila v židovské rodině na Ukrajině. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Maska Helen Mirren mě sice zpočátku rozptylovala, ale její stoprocentně spolehlivé herectví se pod ní naštěstí neztratilo. Golda je navíc životopisný film natočený tak, jak to mám rád, neboť stále tak trochu kontroverzní osobnost představuje ne od dětství po stáří, ale během jomkipurské války, kdy se naplno projeví snad všechny její kladné i ne-úplně-kladné vlastnosti. Scénář se zručně vyrovnává s velkým počtem postav, které jsem neměl problém od sebe rozlišit i díky výborně vybraným a s výjimkou bezvadného Lieva Schreibera také ne úplně známým hercům, ke klišé se uchýlí jen opravdu výjimečně a nepotřebuje ukázat ani rozmáchlé bitevní scény, aby nám řekl, jak hrozná věc je válka. Překvapivě dobrý film. A se skvělou hudbou! ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Děsně plytký a na informační background skoupý kýč, který úplně zahladil skutečnou kontroverznost premiérky, plný záběrů na uslzené oči a dalších nefunkčních mechanických prvků - asi nejhorší a prozrazující, že si s tím nikdo moc hlavu nelámal, je, že je to rámováno jako výpověď před komisí, ale jednak chybí i voiceover a jednak je těžko uvěřitelné, že co pak sledujeme, by jim Mairová skutečně sdělovala - detaily, jak odmítá jíst, chrchlá krev, slzí, co se jí zdá, co si říká s asistentkou o smrti a sebevraždě, vidiny ptáků atd. Takže ten formát vůbec nedrží, příchod před komisi a odchod jsou jen mechanicky a protismyslně přilepené k příběhu, který nevypráví Golda ani nikdo jiný.) *** Půl filmu jsem se aspoň trochu bavila tím, že jsem si v roli Goldy představovala Toma Hankse a fungovalo to taky. *** Ale s těmi dvěma hvězdami beru velkoryse v potaz, že to natočil nějaký zapálený "native guy". *** Viděno s OLí v kinosále Městské knihovny, kam jsme to ještě zašli shlédnout, protože Lí to slíbila bráchovi basáka z Kiss a my ji v tom nechtěli nechat (vy jste mimochodem věděli, že "kissáci" jsou původem z Izraele?). *~ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle není klasický životopisný film, který by sledoval Goldu Meir v nějakém delším časovém úseku. Celý děj je smrsknut do tří týdnů jomkipurské války. A pokud se nechytáte stran historie, tak budete docela silně tápat. Kolikrát mi připadalo, že tvůrci počítají s tím, že divák má téma v malíku a bílá místa si s přehledem doplní sám. A i když se považuju za někoho, kdo má o tomhle něco načteno, dost mě ten přístup autorů štval. Pro člověka neznalého se tak film musí nutně omezit na sledování odhodlané ženy, která musí vést válku a nést břímě, které tato odpovědnost přináší. Tady se ukázalo herecké mistrovství Helen Mirren, která zahrála excelentně a řekla si o dalšího Oscara. Bohužel ani ona ale nedokázala vyrovnat rezervy, které film má. Na druhou stranu ve světle toho, co se nyní v Izraeli děje, film získává na intenzitě a proto hodnotím výš, než za běžných okolností. 80% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (10)

  • Helen Mirren trávila každý deň natáčania 3,5 hodiny v kozmetickom kresle, aby sa premenila na Goldu. (Arsenal83)
  • V januári 2022 britská herečka Maureen Lipman kritizovala obsadenie Helen Mirren do filmu kvôli tomu, že nie je Židovka, keď uviedla: „Som si istá, že bude úžasná, ale nikdy by nebolo dovolené, aby Ben Kingsley hral Nelsona Mandelu. Na to by sme nemohli ani pomyslieť." Helen Mirren zobrala túto kritiku v úvahu a obrátila sa na režiséra Nattiva, či ju nechce preobsadiť, avšak ten to zamietol. (Arsenal83)
  • Celosvětová premiéra proběhla 20. února 2023 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (makimarketa)

Související novinky

Desátý ročník Be2Can začíná zítra!

Desátý ročník Be2Can začíná zítra!

03.10.2023

Be2Can, přehlídka výrazných filmů ze tří největších filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes, oslaví jubilejní desátý ročník. Odehraje se mezi 4. a 11. říjnem a do programu ji zařadí 28… (více)

Reklama

Reklama