Reklama

Reklama

Temná hvězda

  • Česko Dark Star (více)
Trailer

Čtyři astronauti v hlubokém vesmíru likvidují planety nevhodné k osídlení v hvězdném systému. Kromě vychytralého ufona si musí poradit s porouchaným počítačovým programem a "chytrou bombou", která sama sebe považuje za Pána Boha. V začátku své tvorby se režisér John Carpenter vydal do relativně blízké budoucnosti, tedy do poloviny jednadvacátého století, kdy lidský druh začal kolonizovat celý široký vesmír. Dark Star je futuristická vesmírná loď vyzbrojená speciálními bombami určenými ke zničení planet nevhodných k osídlení člověkem. Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá, a její "vyšší mysl" se odmítne odpoutat od lodi. Hrozí, že zničí vesmírnou loď i s bizarní posádkou. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Skvelá depresívna, smutná a klaustrofobická sci-fi komédia ako debut béčkového režiséra Johna Carpentera. So skromným rozpočtom, 4 hercami, veľkou rajčinou, inteligentným počítačom a ešte s inteligentnejšími bombami rozohral kultový film, z ktorého čerpali mnohé iné sci-fi filmy. Napr. hyperpriestor tu bol o 3 roky skôr ako v Lucasových Hviezdnych vojnách. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Haló, bombo? Zábavná sci-fi komedie, kterou si John Carpenter natočil pro radost s partou svých kamarádů (jedním z nich je budoucí scénárista kultovního VETŘELCE či TOTAL RECALL - Dan O'Bannon) a odstartoval tak svou hvězdnou režisérskou kariéru. Za nuzný rozpočet hodně muziky, ovšem jen pro toho, kdo je na film ideálně naladěn a nečeká nějaký ultimátní horor s vesmírnou příšerou přítomnou na palubě Temné hvězdy. Největším plusem snímku je jeho ideální stopáž a též až bizarní dialogy poněkud netypické posádky (nejvíc pobaví již výše zmíněný O'Bannon, který působí opravdu sympaticky). ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Vážení, jestli tohle byla komedie, tak jsem asi úplně mimo, já se malinko nevěřícně zasmála až u útěku mimozemské formy ze své ubikace, kdy to mega nafouklé, skvrnité rajče capkalo na svých muřích nožkách po vesmírné lodi, za zvukového doprovodu, u kterého jsem si vzpomněla na Critters,a košťátko, kterým ho naháněl astronaut už v roce 1974 bylo podivnê vypelichané a nevěřila jsem, že by tohohle značně potmêšilého tvora tímhle přepral. Z celého filmu je samozřejmě poznat jeho stáří, triky vypadají mírně komicky, ale to se dá pochopit .Apatická nuda a rozklad posádky po smrti kapitána je doslova hmatatelná a samota ve vesmírných dálavách těžká. Odstraníme občas neposlušnou planetu, abychom obnovili kosmickou harmonii a že může někde být forma života, to není tak daleko od Země akutní. Jenže i velmi inteligentní technika si najednou může uvědomit tak trochu sama sebe a postavit si hlavu-zde odpalovací systémy v pumovnici -a problém je tu:-) Určitě pochválím hudbu, která atmosféru dobře navodila, leč herecké výkony se mi zdály mírně pod psa. A protože jsem fanda tohoto žánru, dám tři hvězdy:-) ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit, proč je tahle Carpentrova sci-fi skoro úplně neznámá. Čirou náhodou jsem ji zahlédla v televizi v odpoledním (!) programu a je to perla. Dark Star je antitezí Star Treku. Není to zrovna pozitivní film - popravdě je dost depresivní. Rozhodně je však legrační - svým tichým způsobem. Otrávení astronauti putují kosmem a rozptylují své nudné dny vyhazováním planet do povětři. Vesmír je pustý a bezútěšný. A dříve než vše krásně špatně skončí - uvidíte myšlenkovou rozcvičku počítače uvnitř atomové hlavice. Počítač začne napřed Deckartem ("Myslím, tedy jsem"), pokračuje v duchu Berkeleyho (popře existenci vnějšího světa) a skončí u Bible ("Budiž světlo"). Pak již jen výbuch a tichá cesta nekonečným vesmírem ke smrti. Nechtěl snad Carpenter natočit Dr. Divnolásku jako sci-fi? Podívejte se prosím příště na tenhle opomíjený film. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

"What a beautiful way to die - as a falling star." Závěr je perfektní a jeden z nejpovedenějších vůbec. Stoprocentní negace startrekovských idejí (místo mírumilovného objevování tajemných nových světů a navazování kontaktů s neznámými formami života je rovnou vyhazovat do povětří). Parodie na 2001 ASO též potěšila: skupina omšelých astronautů svou "vesmírnou odyseu" neabsolvuje ve sterilně čisté, technicky dokonalé lodi, ale ve špinavém polorozpadlém vraku...jen ta umělá inteligence nakonec zradí v obou případech. Jak Star Trek, tak Kubrickův masterpiece mám ve svých topkách (a v úctě), ale to nic nemění na tom, že Dark Star mě uváděl do stavů chvilkového extatického vzrušení. Ve všech ohledech střelený film: jenom Carpentera může napadnout nakombinovat country song (Benson Arizona, zatraceně chytlavá melodie mimochodem) do sci-fi filmu. A co ten zákeřný emzák? Už jen představa, jak to vyráběli: flekatý koupací míč na muřích hnátách...hella high? Jedno je jistý: budu se dál probírat Carpenterovou filmografií, protože i když narazím na slabší kousky, jeho filmy jsou natolik originální, že i z největšího propadáku si něco užitečnýho odnesu... třeba tady: nikdy neskladuj zásobu toaleťáku na jednom místě. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Monolog bomby ze závěru filmu použila kapela Mňága a Žďorp v úvodu písně "Matahari". (shaman.1)
  • Temná hvězda začala vznikat jako absolventský film s minimem nákladů v roce 1970. Film se točil skoro dva roky na 16 mm film a trval padesát minut. V takové podobě nemohl být uveden do distribuce. Takže John Carpenter musel natočený materiál překopírovat na 35 mm, znovu postavit kulisy, sehnat herce a konečně v roce 1974 byl snímek dokončený. (Locksley)
  • Během promítání deníku vynechá počítač větu „Fuck You Harris“. Ta byla směřována Jacku H. Harrisovi, producentovi filmu, který během produkce lezl na nervy Johnu Carpenterovi. (HellFire)

Reklama

Reklama