Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

Morien 

všechny recenze uživatele

Tajemství by mělo být... jak bych to... tajné. Čímž si to u mě film se slovem "mysterious" v názvu docela pokazil. Já osobně prostě musím mít dojem, aspoň na chvíli, že scenárista je chytřejší než já, jinak si k němu nedokážu uchovat respekt. A tady jsem ten dojem neměla ani chvilku, protože všechno se odhalovalo prvním záběrem a zbytek filmu tedy nebyl cestou za odhalením, ale čekáním na titulky. A dále, i přes hojnost sexuálních scén jsem neměla dojem, že bych sledovala film o sexualitě. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

A další hřebíček do rakve zelených mužíčků - aneb vývojová psychologie v praxi. Sice se film na svět dívá jenom růžovými brýlemi (doslova) nebo zelenými, ale přesto myslím, že je o to reálnější... Lidské vědomí má úžasnou moc vytěsnit události, které se staly nebo se dějí, ale film není jen o tom, protože to by ho diváci vytěsnili vzápětí také. Je o hledání, nalézání, ale také o tom, jak láska může vzbudit nenávist... ()

Reklama

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Divák, který nezná Arakiho tvorbu může být po shlédnutí Mysterious Skin dosti znechucen. Na snímek jsem narazil úplně náhodou a Levitta mám rád od doby, kdy jsem shlédnul film Sweet Jane. Mysterious Skin jsem nakonec dokoukal se třema pauzama což je myslím docela úspěch a sexuální scény jsem taky radši vynechával. Přece jenom měl jsem po obědě a nebudu si kazit hezké odpoledne. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Mysterious Skin nabízí silný příběh, skvělé herecké výkony a dechberoucí pohled na problematiku pedofilie a jejích obětí. Režisér se nezalekl ožehavého tématu a spousta scén je až nepříjemně reálných a děsivých. Propojení s UFO jen přidalo na poutavosti tohoto kontroverzního počinu, který může mnohým jít dost proti srsti - zejména kvůli míře autenticity. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Čas rány nezaceluje, to jen naše mysl je překrývá tajemnou tkání iluzí a zapomnění. A ten parchant Araki tentokrát upozadil cynismus a jde přímo po duši. Na příběhu dvou chlapců ukazuje mechanismy, jimiž reareaguje neopravitelně poraněná psychika. Z nebe, po které se prohání UFO, tu prší barevné cereálie, z utrženého sluchátka promlouvá Bůh a po koupelnové scéně hororovější než té z Psycha i Osvícení si budete kontrolovat záklopky na dveřích. Brady Corbet vystihl mimoňství i sílu brýlouna Briana, Michelle "Buffy" T. je tu něžně a beznadějně zamilovaná a Joe Gordon-Levitt v ústřední roli Neila - prodejné Lotity a Jamese Deana v jednom - podal až neuvěřitelně odvážný výkon. Těžko vydýchatelný film, ale nelituju. Dík za tip, Lu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Na Erikově (Jeffrey Licon) autě lze vidět samolepku skupiny Metallica a jejich St. Anger. To však vyšlo až v roce 2003, zatímco příběh se odehrává o dvanáct let dříve. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve městech Los Angeles a New York. (Terva)
  • Gregg Araki snímek sestříhal na svém Macintoshi, užitím programu Final Cut Pro 4. (houseofwax)

Reklama

Reklama