Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V září 1974 provedl známý terorista Carlos v Paříži další ze svých krutých a nelítostných atentátů, když hodil granát do kavárny plné lidí. O rok později vtrhl ve Vídni se skupinou dalších teroristů na konferenci zemí vyvážejících naftu. Požadoval dvacet milionů dolarů. Postarší agent CIA Henry Fields, který je doslova posedlý dopadením teroristy, je odhodlán zastřelit ho na letišti na vlastní pěst, nadřízený mu v tom však zabrání. O deset let později je v Jeruzalémě po delší honičce zatčen fotografující turista. Při výslechu, který vede zkušený agent Amos, vyjde najevo, že muž není Carlos, kterému je neuvěřitelně podobný, ale americký námořní kapitán Annibal Ramirez. Amos společně se svým americkým kolegou Fieldsem se Ramireze snaží přemluvit ke spolupráci na dopadení teroristy, milující manžel a otec dvou dětí to sice odmítne, ale neodbytný Fields mu nedá pokoj, dokud na spolupráci nepřistoupí. O měsíc později se Ramirez loučí s rodinou a vyplouvá na moře jako kapitán ponorky. Ve skutečnosti odjíždí tajně do Kanady, kde pod vedením Amose a Fieldse podstoupí tvrdý výcvik, aby se co nejvíce přiblížil svému nebezpečnému dvojníkovi. Fieldsův plán je přitom jednoduchý. Carlos je pod ochranou KGB, takže stačí, aby Sověti uvěřili, že terorista přešel na stranu Američanů a sami ho zlikvidují. Ramirez se tedy má jako Carlos setkat s vrahovou bývalou milenkou Agnieskou, a poté, až ho budou mít agenti KGB pod dohledem, nechat se vidět s agentem CIA. To by mělo stačit. Zdánlivě jednoduchý plán má však několik úskalí, a to nejen při výcviku, ale při samotné akci. Jeho první setkání s Agnieskou totiž překazí agenti francouzské tajné služby, kteří netuší, že jde o Carlosova dvojníka. O divoké přestřelce se dozví také skutečný Carlos, který najal japonského teroristu, aby zabil Agniesku, která spolupracuje s Francouzi. Také Ramirez se málem stane jeho obětí. To je však pouhý začátek všech potíží a nebezpečí, které na Ramireze čekají. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený akčný thriller. Má výborný príbeh o námorníkovi, ktorý vyzerá ako hľadaný medzinárodný terorista, po ktorom už dlho neúspešne ide CIA a tak ich agent požiada námorníka o pomoc, aby prevzal teroristovu identitu a tým mu robil problémy. Ale to ešte netuší, že prevzatie identity mnohonásobného zabijaka ovplyvní aj jeho osobnosť a tým aj osobný život. Spracovanie sa mi páči, celá táto tématika je nadmieru zaujímavá a tu je podaná príjemne svižne bez výraznejšie slabých miest, zaujme už celá úvodná fáza, ktorá zoznámi s teroristom Carlosom a následným presvedčovaním námorníka, poteší aj výborný tréning a potom už nasleduje nasadenie do akcie. Takže je prakticky jedno, či práve prebieha nejaká akcia alebo len námormník bojuje so svojou osobnosťou, dej baví po celý čas. Akcie tu nie je až tak moc, ale vo svojej kategórii je dosť vydarená. Tento film sa snaží pôsobiť čo najrealistickejším dojmom, takže tomu je prispôsobená aj akcia, nejaké dlhé súboje alebo prestrelky s množstvom zabitých sa tu čakať nedajú, ale tých pár prestreliek pôsobí dobrým dojmom, spokojný som aj s naháňačkami, jedine by to chcelo aj nejaké súboje, nielen tieto dva krátke a pomerne bezvýznamné. Najviac sa mi páči celá záverečná akcia so špeciálnou jednotkou, ale všetka akcia je na tom dobre. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, až prekvapivo dobrý Aidan Quinn, k tomu výborný Donald Sutherland, poteší aj Ben Kingsley, ale nesklame ani zvyšok postáv. Réžia a technická stránka sú úplne ideálne, takýto štýl mám rád. Hon na šakala je výrazne lepší film, ako príbehovo podobný Šakal s Brucom Willisom a to po všetkých stránkach. Hlavne má omnoho lepší scenár a aj postavy. Objektívna kvalita filmu- 78%, film sa páči mne na 76%. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Také realistickejšie spracovanie Šakala. Na druhej strane to nesie so sebou aj neduhy ako menej akcie, hlavne "efektnej" akcie ako vo Willisovom stvárnení Šakala. Taktiež Gere bol ďaleko viac sympatickejší nielen vzhľadom ale aj pozadím svojej postavy, ako tu Aidan Quinn či Donald Sutherland s Benom Kingsleyim. ()

Reklama

Asgy 

všechny recenze uživatele

Celkem slušná akční podívaná. Zajímavá je hlavně doba, kdy se děj odehrává, protože tehdy ještě Al-Kajda a podobná zvěrstva nebyla tak vidět. No "vidět" není možní úplně to správné slovo, prostě se svět na terorismus díval úplně jinak než dnes. Ale jinak Hon na Šakala spíše zapadá do průměru, alespoň z mého pohledu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo kvalitný psychologický akčný triler, s ktorým si trápny ŠAKAL s Bruceom Willisom (z rovnakého roku) nesmie ani ruku podať. Na strane druhej, nečakajte ani dokumentárnu mrazivosť DŇA ŠAKALA s Edwardom Foxom zo 70. rokov. Poteší inteligentný príbeh (Šakalov dvojník? Wow!), realistické akčné scény, pôsobivá výprava a dobré herecké výkony Bena Kingsleyho a Donalda Sutherlanda (Aidan Quinn sa snaží). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že nemanželský sex člena tajné služby je vlastně souložením za vlast.. Dávají se za to metály? Ten český název je trošku zavádějící, protože The Assignment má s filmem Catona-Jonese společné leda psovitou šelmu jakožto přezdívku pro mezinárodně hledaného zločince, kvalitou je však Willisův šakalí kožich nemilosrdně vyprášen. Skvělý Kingsley, posedlý Sutherland, neotřelá epizoda s výcvikem, oldschoolová honička v Lybii - to vše dělá z nenápadného thrilleru Duguaye nadprůměrnou podívanou. Škoda jen závěru, kdy se ruská elitní jednotka nezachová dvakrát elitně a já pak nevím, kdo je v berlínském rybníku Carlos, kdo je Ramirez, kdo je Aidan, kdo je Quinn a koho mluví Prachař.. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se od 11. února do 27. června 1996 v Izraeli (Jeruzalém, Akko, Jaffa a oblast kolem Mrtvého moře), Kanadě (Laval, Montréal, Hudson) a v Maďarsku (Budapešť). (Varan)
  • Skutočný terorista, podľa ktorého bol film natočený, sa volal Ilich Ramírez Sánchez. Prezývku Carlos dostal vo výcvikovom tábore Ľudový front pre oslobodenie Palestíny. Po akcii vo Viedni sa Carlos hlavne vplyvom západných médií stal predmetom silnej mystifikácie a začalo mu byť pripisované množstvo útokov, s ktorými nemal nič spoločné. Média mu tiež dali ďalšiu prezývku, Šakal. Jemu to však začalo očividne imponovať a svojim chválením o neexistujúcich misiách sám prispel k zahmlievaniu pravdy. Z archívov nie sú tiež žiadne dôkazy, že bol niekedy agentom KGB, hoci je zrejmé, že mal na ňu kontakty. Dva roky žil v Budapešti, párkrát niekoľkokrát navštívil aj Česko-Slovensko. Zatknutý bol v roku 1994 v Sudáne po operácii kŕčových žíl, keď nebol schopný úteku. Bol prevezený do Francúzka, kde bol odsúdený na dva doživotné tresty s možnosťou na podmienečné prepustenie najskôr v roku 2029. Carlos je konvertovaný moslim, okrem rodnej španielčiny hovorí aj arabsky, rusky, anglicky a francúzsky, z väzenia prispieva do mnohých časopisov. V auguste 2001 sa vo väzení oženil so svojou právničkou. (Raccoon.city)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. září 1997 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)

Reklama

Reklama