Reklama

Reklama

Společně 99

  • Švédsko Tillsammans 99 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1975 žila skupina idealistů v komunitě s názvem Společně. Nyní, v roce 1999, má komunita nový dům a je nejmenší na světě – tvoří ji jen dva lidé: Göran a Klasse. Klasse se cítí trochu osamělý, a tak se rozhodne překvapit Görana v den jeho narozenin. V této černé komedii oblíbený švédský režisér Lukas Moodysson konfrontuje dvojici přátel s postavami, které si tu připadají zcela cizí, abychom zjistili, jak se časem všechno mění a uvědomili si, že ne všechno v životě jde tak docela podle plánu. Lukas Moodysson s dávkou jízlivosti i sympatií představuje divákům fiktivní stockholmskou komunu, kterou zachytil už ve filmu Společně (2000), díky němuž se prosadil jeho pronikavý pohled na lidské slabosti. (Film Europe)

(více)

Recenze (3)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu se například dozvíte, jaké to je mít psychické problémy. Je to jako když strčíte ruku do sáčku, čekáte, že se dotknete másla a místo toho narazíte na krabici s vajíčky... Podobných absurdních pojednání, hlodů a prapodivných scén je ve Společně 99 celá řada, někdy člověk neví, zda se tomu smát, divit se, brečet, a tak jen zůstává hledět s otevřenou pusou. Neříkám, že bych se u toho nepobavila. Mám obecně (ve filmu) ráda takové ty hluboké rozhovory o ničem, které se tváří, že o něčem jsou, případně si lidi, kteří je vedou, myslí, že to, co říkají, má smysl, je úplně normální, ačkoliv je to celé šíleně divné:D Obecně bych ale asi čekala trochu víc. Ne nutně té divnosti, ale možná abychom se dozvěděli více o jednotlivých postavách, aby se to celé vyvinulo výrazněji (a nezjistili jsme na konci pouze to, že komunita zřejmě vypadne z Guinessovy knihy rekordů, neb už nebude tou nejmenší na světě:D). Možná by člověk film také vnímal jinak, kdyby viděl, jak si spolu členové komunity pěkně žili v roce 1975. Společně jsem ale (zatím) neviděla, takže tímto způsobem navazovat nemohu. Zajímavé by také bylo vědět, jak by film působil, kdyby se ho dožil a hrál v něm Michael Nyqvist, zřejmě důležitá postava "prvního dílu"... Shrnuto - film bych k podívání doporučila, je to záležitost, která ve vás určitě vzbudí nějaké dojmy, nenechá chladnými. Asi vás to ale zároveň ani nějak duchovně neobrodí, neinspiruje, nepoučí (ač citát z úvodu by mohl napovídat, že v oblasti duševního zdraví se vám nějakého toho poučení dostane:D), nebudete si zřejmě po zhlédnutí říkat, jak by to bylo skvělé žít v podobném alternativním společenství... Lepší tři hvězdy a 60 %. ()

Slepejsek 

všechny recenze uživatele

Abiturientský večírek hippie komunity po 25-i letech aneb nevstoupíš dvakrát do téže řeky... Všichni jsou stejní, ale všechno je úplně jinak. Všechno je stejné, ale všichni jsou úplně jiní. Nikdo a nic není jako tenkrát. Čas ani život prostě nezastavíš a kdo chvíli stál, již stojí opodál. Jak těžké je smířit se s tím, že cos neudělal tenkrát, to už dneska nedoženeš? PS: Když už nic jiného, aspoň se vám dostane poučení, jak si dneska holit frndu. I když čas ani s oholenou neoblomíte... ()

Reklama

Reklama