Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou při lovu zabloudil král Štěpán v lese, a tak zaklepal na vrata tajemné tvrze. Žily zde dvě nevlastní sestry Anička a Katka s matkou čarodějnicí. Král se okamžitě do Aničky zamiloval a domluvil se s ní, že přijede za ním na zámek, aby spolu oslavili svatbu. Jenže macecha by raději na jejím místě viděla svou vlastní dceru Kateřinu. Aniččinu tvář tedy promění v ovčí. Sestry se ale mají velmi rády a Katka Aničku neopustí. Spolu odcházejí do světa, až dojdou do královského paláce. A jen vzájemnou láskou, odvahou a svou nezištnou pomocí macešinu kletbu zlomí... V pohádce podle předlohy Jana Vladislava hrají L. Rybová, K. Jelínková, J. Čenský, J. Brejchová, M. Stránský a další. Píseň královny víl zpívá V. Špinarová. (Česká televize)

(více)

Recenze (136)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pohádku jsem viděla až jako dospělá, noční pomočování z ovčí masky se tedy nekonalo. Záporem však jsou až příliš televizní (laciné) kulisy interiérů a určitá přeplácanost příběhu - rozeznala jsem motivy hned několika pohádek. Podle úvodních minut jsem čekala, že to bude horší hovězina, ale nakonec z "Aničky s hazelnutama" vylezl snesitelný lehký podprůměr - skutečná úleva po příšerných minutách u americké verze "Perníkové chaloupky". 45% ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Anička s lískovými oříšky je je jedna z prvních televizních pohádek po rozpadu Československa. Je o nevlastní dceři Aničce, kterou zlá macecha třikrát prokleje (ať je němá, ať je celá jiná a ať ji stíhá neštěstí). Anička je tak prokleta do odporného stvoření s ovčí hlavou, které se všichni bojí či se jim hnusí. A ono skutečně se jedná o hodně odpornou masku, možná až morbidní. O to více zaujme a upřímně právě ta odporná ovčí hlava je to jediné, co si divák z ní po pár měsících zapamatuje. Podle mě ta maska splnila cíl a díky ní se na pohádku nezapomene. Nebýt jí, zapadla by v televizních archivech a diváci by ji ze vzpomínek vymazali. Pohádka je totiž jen pouhým průměrem. A to i přesto, že se jedná na televizní poměry o hodně výpravnou pohádku. Natáčelo na pěti hradech, což bohužel kvůli jen pár krátkým záběrům nejde poznat. O to více zde dominují televizní ateliéry v čele s gumovými draky ala draci z pouťového domu hrůzy, kteří hlídají tajnou bránu před lidmi. Samotní herci hrají podprůměrně, především Rybová v hlavní roli a její nevlastní sestra. Brejchová se jakžtakž snaží, ale nezachrání to. Nevynikne ani Čenský v roli krále, který tak dá o sobě nejvíce vědět hned v úvodní scéně, kdy se na první pohled zamiluje do Aničky a hned asi po dvou minutách ji žádá o ruku. [2424. hodnocení, 128. komentář, 53%] ()

Reklama

Una111 

všechny recenze uživatele

Překrásná pohádka, moje nejmilejší! Mohu ji vidět stále znovu a vůbec nechápu, co mají všichni s tou ovčí maskou. Naše děti ji viděly nesčetněkrát a nikdy z toho žádnou újmu neměly. Po všech stránek je tahle pohádka naprosto bezchybná: Vynikající scénář, skvělé herecké výkony, hlavně pana Čenského a Lindy Rybové, ale i všech ostatních, takže casting velmi šťastný, poetická výprava, hudba - ne, nic nemohu vytknout! A hlavní téma? Síla lásky, láska a věrnost sesterská - to jsou obecné hodnoty stále platné! ()

Mukl007 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která mě v dětství děsila, pak jsem se na ní bál podívat a v pokročilejším věku se mi prostě už jenom nelíbila. Jeto poměrně škoda, podle mě, stačilo trochu poupravit a polidštit ovčí masku a výsledek mohl být úplně jiný. Ani se mi nezdá, že by to měl být umělecký záměr, jako u Panny a netvora. Prostě pohádka, která není pro děti, protože mají strach z hlavní hrdinky a pro dospělé taky ne, protože je příběhově moc pitomá si lepší hodnocení nezaslouží. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Jo, i já bych měla zmínit ošklivou ovčí masku, protože mě jako malou děsila. Leč to mi nezabránilo v další projekci, že. Stejně si myslím, že jde jen o ten první dojem a pak si i dítě na ten pohled zvykne. (Narozdíl od Sedmera krkavců, tam jsem se přes tu atmosféru nepřenesla snad dodnes.) Líbilo se mi království víl a princův zakletý bratr. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo ve zřícenině Helfenburk (Hrádek) u Úštěka, na zámku Hrádek u Nechanic a hradech Kost, Sloup a Valdštejn. (hippyman)
  • V čase 42:30 lze v království víl spatřit na levé straně fotografa. (Mecker)

Reklama

Reklama