foto

Lucie Konášová

  • nar. 1969
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lucie Konášová, absolventka katedry scenáristika a dramaturgie FAMU, byla ve své době jednou z nejžádanějších českých scénáristek. Její scenáristická tvorba je tak trochu jako „oheň a voda“. Zahrnuje jednak tuctové televizní seriály komerční provenience (např. Ordinace v růžové zahradě, Obchoďák), dále několik více či méně zdařilých pohádek (včetně vánočního hitu Anděl páně), ale určitě i pár velmi kvalitních dramatických filmů. O ten první z nich (Vůně vanilky) se, jak vzpomíná sama  Konášová v rozhovoru pro idnes.cz, tak trochu zapříčinil scenárista Eduard Verner. Tomu nechala dotyčná přečíst svůj námět zamýšlený původně jako bakalářská povídka. Nakonec z toho vznikl velmi působivý film o milostném románku emancipované ženy žijící na vesnici v nenaplněné vztahu v době těsně po osvobození Československa.

Kromě toho se Konášová spolu se svým manželem Josefem Konášem podílela na scénáři filmu z období heydrichiády Operace Silver A, nebo sama napsala televizní film Sama v čase normálnosti, zachycující netradičním způsobem období normalizace.

Její profesní kariéra je rovněž dosti pestrá. Než se ji podařilo etablovat se coby scénáristka, pracovala pro několik reklamních agentur a také publikovala pro periodika jako Xantypa či Playboy.

Že i seriál z jejího pera může mít určitou kvalitu svědčí především Dobrá čtvrť, který ji vlastně otevřel dveře pro další práci a to včetně poslední řady seriálu Nemocnice na kraji města - nové osudy. Kdo zná tyto seriály, asi by vážně nevěřil, že se dotyčná podílela i na oněch zmiňovaných seriálech komerční provenience.

Možná, že právě její angažmá v těchto seriálech ji znemožnilo se více etablovat coby scénáristka dramatické tvorby. V tomto směru lze trochu litovat toho, že se na filmové plátno nedostal její scénář celovečerního filmu „Nachtman“ o českém konfidentovi gestapa.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Zlatovláska
2017 Nejlepší přítel (TV film)
2010 Sama v čase normálnosti (TV film)
2007 O dívce, která šlápla na chléb (TV film)
Operace Silver A (TV film)
2006 To horké léto v Marienbadu (TV film)
2005 Anděl Páně
2001 Vůně vanilky (TV film)
2000 Jabloňová panna (TV film)
1999 Nevěsta pro Paddyho (TV film)
Sponzor (TV film)
1994 Marie Růžička (TV film)
1993 Anička s lískovými oříšky (TV film)

TV seriály

2017 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Jsme na to sami (S13E04)
Zpátky do života (S13E03)
Neúměrné riziko (S12E76)
další epizody (12)
2016 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Superman nikdy nespí (S12E30)
Živé vzpomínky (S12E26)
Čenda má problém (S12E16)
další epizody (7)
2015 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Mezi dvěma muži (S11E08)
Krušné začátky (S11E07)
2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Lidi umí překvapit (S01E30)
Plány zlé a ještě horší (S01E27)
Sex, pravda a intriky (S01E24)
další epizody (11)
Špačkovi v síti času (TV seriál)
Kompas pro tatínka (E16)
A je to v kufru! (E15)
Konečně zase spolu (E14)
další epizody (16)
2012 Obchoďák (TV seriál)
Skladba pro Vandu (E14)
Uzavřená záležitost (E11)
Poslední varování (E08)
další epizody (6)
2010 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Lhářka (S06E31)
Šupiny nech doma (S06E27)
Jedna chyba za druhou (S06E22)
další epizody (5)
2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
Tichá noc (E13)
Adventní nadílka (E12)
Velké naděje (E11)
další epizody (13)
Dobrá čtvrť (TV seriál)
Hrst levandule (S02E11)
Poslední kapka (S02E10)
Krok do prázdna (S02E09)
další epizody (11)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
Poslední zvonění (S01E11)
Blýskání na horší časy (S01E10)
Do druhého kola (S01E09)
další epizody (11)

TV pořady

1999 Bakaláři 1999 (TV pořad)

Herecká filmografie

TV pořady

2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Třistatřicettři (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace